Warmtepomp: slimme investering

Geplaatst: November 29, 2021
Tags: verwarming
Warmtepomp

 

De warmtepomp is op vandaag één van de meest milieuvriendelijke manieren om je woning te verwarmen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Vlaamse overheid recentelijk besliste om de aankoop hiervan maximaal te stimuleren.

Zo zal je bij een nieuwbouw vanaf 2023 een hybride verwarmingssysteem moeten plaatsen, en zal het vanaf 2026 zelfs niet meer toegelaten zijn om te verwarmen met gas.

Maar wat is dat eigenlijk, zo’n warmtepomp? Hoe werkt het? En wat kost zoiets?

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp ziet er een beetje uit als een grote verwarmingsketel, maar heeft een heel andere werking. Zo haalt de warmtepomp warmte-energie uit de omgeving en geeft die vervolgens in de vorm van warmte vrij in het verwarmingssysteem dat ermee verbonden is. Het grote verschil met traditionele verwarmingssystemen is dus dat de warmtepomp zelf geen warmte produceert, maar uit de omgeving haalt. Daarnaast worden ze ook niet gevoed door aardgas, maar door elektriciteit. Lees alles over de werking van een warmtepomp is ons interessant artikel.

Soorten warmtepompen

Naargelang de gebruikte warmtebron bestaan er verschillende soorten warmtepompen. Zo kan je warmtepomp de warmte-energie halen uit de lucht, het water of de grond. Welk systeem voor jou geschikt is, hangt volledig af van jouw (ver)bouwproject.

Lucht-lucht warmtepomp

Wil je jouw woning snel en eenvoudig energiezuiniger maken? Dan is een warmtepomp die de warmte uit de buitenlucht haalt zeker iets voor jou. Een voorbeeld hiervan is een lucht-lucht-warmtepomp. Een dergelijk systeem is vrij goedkoop in aanschaf en kan meestal zonder al te veel kap- of breekwerk geïnstalleerd worden. Voor de installatie dien je te voorzien in een buitenunit die de buitenlucht aanzuigt en comprimeert. Vervolgens wordt de verwarmde lucht rechtstreeks in de woning geblazen via de binnenunits die in de kamers hangen. Een andere term voor een lucht-lucht warmtepomp is ook wel een airco. Meer informatie over hoe je kan verwarmen met airco? Of hoe je een airco installeert? Lees onze handige blog-artikelen.

Bosch lucht-lucht warmtepomp

Lucht-water warmtepomp

Net zoals de lucht-lucht warmtepomp haalt de lucht-water warmtepomp zijn energie uit de buitenlucht. Vervolgens zal de binnenunit de warmte uit de buitenlucht op een energiezuinige manier omzetten in warm water. Het warme water kan vervolgens gebruikt worden voor zowel je sanitair als je verwarming. Om bij een lucht-water warmtepomp te genieten van voldoende warmte, is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is en bij voorkeur beschikt over lage temperatuurverwarming. Hiervoor kan je bijvoorbeeld kiezen voor vloerverwarming of gedimensioneerde radiatoren. Wil je graag meer informatie over de plaatsing van vloerverwarming? Lees dan zeker ons artikel over het leggen van vloerverwarming.

Vaillant Lucht-water warmtepomp

Geothermische warmtepomp

Wil je het grootser aanpakken? Dan kan je ook kiezen voor een geothermische warmtepomp, een bodem/bodem warmtepomp of een bodem/water warmtepomp. Het nadeel van deze systemen is dat je er grondboringen voor moet uitvoeren. Je moet dus allereest over een vrij grote tuin beschikken en ook bereid zijn om grote investeringen te doen.

Bosch Geothermische warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die werkt op stroom en energie haalt uit de buitenlucht. Op die manier is een hybride warmtepomp zeer energiezuinig. Een hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan je Cv-ketel. De hybride warmtepomp zorgt voor het grootste deel van je verwarming in je woning, maar wanneer het buiten te koud is of het te lang duurt voor je woning warm wordt, springt de Cv-ketel bij. Een hybride warmtepomp is op die manier een tussenstap naar een woning zonder aardgas en het bespaart een stevige cent op je energiefactuur.

Remeha hybride warmtepomp

Warmtepomp prijs

De prijs van een warmtepomp hangt in grote mate af van het type, het vermogen en het merk. Zo zal een lucht-lucht warmtepomp doorgaans iets goedkoper zijn dan een lucht-water warmtepomp. Daarnaast zal een warmtepomp met een hoger vermogen en een hogere warmtapwatercapaciteit hoger geprijsd zijn. Tot slot speelt ook de levensduur hier een bepalende rol. Wanneer je investeert in een nieuwe warmtepomp, dan wil je uiteraard graag dat die investering eventjes meegaat. Daarom werken we in het Solyd-assortiment enkel met kwalitatieve A-merken zoals Vaillant of Bosch.

Premie warmtepomp

Aangezien de warmtepomp een zuinig en milieuvriendelijk alternatief is voor een klassieke verwarmingsinstallatie, kan je voor de aankoop ervan beroep doen op een premie. Het bedrag van de premie is afhankelijk van het type warmtepomp en van de datum van de eindfactuur. Plaats je bijvoorbeeld een hybride warmtepomp, dan zal je een lagere premie krijgen dan voor een lucht-waterwarmtepomp of geothermische warmtepomp. Plaats je de warmtepomp in 2022 of 2023, dan zal je doorgaans ook een hogere premie ontvangen dan de jaren voordien.

Om voor deze premie in aanmerking te komen, moet je echter ook aan een aantal voorwaarden voldoen. De premie is bijvoorbeeld enkel geldig in het kader van een renovatie en niet voor een nieuwbouwwoning. Daarnaast moet je ook beroep doen op een gecertificeerd vakman, die garandeert dat de warmtepomp volgens de regels van de kunst is geplaatst. Je kan dus ook als zelfbouwer perfect je warmtepomp zelf aankopen en plaatsen, maar je moet de installatie vervolgens wel laten opstarten en controleren door een gecertificeerd vakman. Koop je je warmtepomp aan bij Solyd, dan kan je ook voor de inbedrijfstelling bij ons terecht. Zo bespaar je twee keer op je verbouwbudget

Verbruik warmtepomp

Het grote voordeel van een warmtepomp is dat ze gratis warmte-energie onttrekt aan de bodem of de buitenlucht. Om de warmte-energie uit de omgeving om te zetten in bruikbare warmte voor je centrale verwarming en warm water, dien je de compressor in de warmtepomp echter wel van stroom te voorzien. Om te achterhalen hoeveel een warmtepomp nu precies aan elektricitet verbruikt, zijn twee zaken van belang: je warmtebehoefte en het rendement van de warmtepomp.

Warmtebehoefte

De warmtebehoefte bepaalt hoeveel energie er nodig is om je huis te verwarmen en van warm water te voorzien. Een grote, matig geïsoleerde woning heeft uiteraard een hogere warmtebehoefte dan een goed geïsoleerde kleine woning. En wie dagelijks uitgebreid in bad gaat, verbruikt meer warm water dan iemand die enkel ‘s ochtends kort onder de douche springt.

Rendement warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp bepaalt hoe de warmtepomp warmte-energie uit de omgeving kan omzetten in verwarmingswarmte. Dit rendement wordt uitgedrukt in een getal: de COP. Hierbij geldt: hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit de warmtepomp verbruikt om een bepaalde hoeveelheid warmte te leveren. Heeft de warmtepomp bijvoorbeeld 1 kWh aan elektrische energie nodig om 5 kWh verwarmingswarmte te leveren, dan bedraagt de COP 5/1 = 5,0.

Wanneer je het antwoord kent op bovenstaande punten, kan je het jaarlijkse stroomverbruik van je warmtepomp berekenen door de jaarlijkse warmtebehoefte in kWh te delen door de COP-waarde van je warmtepomp.

Hoeveel je in de praktijk precies zult besparen is moeilijk te zeggen, maar algemeen gerekend zijn besparingen op de energiefactuur tussen 30% en 40% op jaarbasis niet ongewoon voor wie een warmtepomp heeft Graag meer weten over energie besparen? lees dan zeker ons interessant artikel.

Zoals je kan lezen, biedt het plaatsen van een warmtepomp heel wat voordelen. Heb je hier na het lezen van dit artikel nog vragen over? Neem dan zeker contact op met één van onze Solyd-vakmannen.

Bel ons op 03 808 69 00