XGB kabels

Voor je vaste installaties, zoals het aansluiten van stopcontacten en schakelaars, kan je ook XGB kabel gebruiken. XGB is de halogeenvrije variant op de XVB kabel. Deze niet brandverspreidende kabel wordt voornamelijk gebruikt in gebouwen waar de evacuatie moeilijk is.

Producten 1-24 van 41

    • Bestel tot 18u. Morgen in huis
    • Gratis levering vanaf €50
    • Breed en diep assortiment
    • Altijd scherpe prijzen
    • Klanten geven ons 4.8/5
Pagina

Wat is XGB kabel?

De XGB kabel is de halogeenvrije variant op de XVB kabel en dus ook een installatiekabel die gebruikt wordt voor vaste installaties in de woning. De XGB kabel is, in tegenstelling tot de grijze XVB kabel, groen van kleur. De XGB kabel dient verplicht gebruikt te worden in gebouwen die hoger zijn dan 25 meter. Ook in gebouwen die publiek toegankelijk zijn is het gebruik van XGB kabel verplicht.

Doordat de halogeenvrije kabels in geval van brand aanzienlijk minder toxische gassen afgeven en nagenoeg geen rook produceren, kunnen bluswerken efficiënter verlopen en is ook de evacuatie van mensen gemakkelijker. Hoewel er voor particuliere woningen nog geen wettelijke verplichting is, loont het zeker de moeite om deze XGB kabel in overweging te nemen. Meer informatie over deze en andere elektriciteitskabels? Lees meer in ons blog artikel over alle soorten elektriciteitskabels.

Soorten XGB kabel

In het Solyd-assortiment vind je verschillende soorten XGB kabels. De XGB kabel bij Solyd wordt geleverd in verschillende diktes en met verschillende hoeveelheden aan draden. Hoe groter de diameter of draadsectie van de draad, hoe meer stroom die kan geleiden.

Voor gewone stopcontacten zijn draden met een diameter van 2,5mm² noodzakelijk. Bij een klassieke installatie gebruik je hiervoor dus best een XGB 3G2.5. Deze bezit 3 draden met een dikte van 2.5mm. Voor schakelaars en lichtpunten volstaat een dikte van 1,5mm² of een XGB 3G1.5. Voor gemengde kringen gebruik je eveneens een draad van 2,5 mm². Voor stopcontacten waar zware huishoudtoestellen zoals een oven op aangesloten worden, kan een dikte tot 4 mm² gebruikt worden.

XGB kabel online kopen

Bij Solyd vind je een uitgebreid aanbod XGB kabel van kwalitatieve merken zoals Nexans. De XGB kabels worden per rol van 50m of 100m verkocht. Alle XGB kabels bij Solyd zijn op stock en leverbaar binnen de 24u. Bestel je de XGB dus voor 18u? Dan ontvang je hem al de volgende werkdag bij je thuis. Graag meer weten over elektrische kabels? Lees dan zeker ons interessant artikel over elektrische kabels kopen.

Bel ons op 03 808 69 00