Teleruptoren en impulsschakelaars

Een teleruptor of impulsschakelaar is een bistabiel relais in de zekeringkast dat je vanop afstand kan bedienen. Daarom wordt het ook wel vaker een afstandsschakelaar genoemd. Het Duitse merk Eltako is de marktleider onder de impulsschakelaars of teleruptoren. Daarnaast kan je bij Solyd ook teleruptoren van Schneider, Vynckier en Hager vinden. 

Producten 1-24 van 34

    • Bestel tot 18u. Morgen in huis
    • Gratis levering vanaf €50
    • Breed en diep assortiment
    • Altijd scherpe prijzen
    • Klanten geven ons 4.8/5
Pagina

Teleruptor werking

Dankzij de teleruptor of impulsschakelaar kan je met een puls (bijvoorbeeld een drukknop) een schakelcontact veranderen van een normale open toestand naar een gesloten toestand. In de verlichtingswereld wordt een impulsrelais voorzien van drukknopaansluitingen, waarmee verlichting op afstand in- en uitgeschakeld of ook wel stapsgewijs gedimd kunnen worden via een modulaire dimmer.

Soorten teleruptoren

Bij Solyd vind je verschillende teleruptoren of impulsschakelaars. We zetten de belangrijkste even op een rij. 

Zo heb je de enkelpolige teleruptoren die vaak gebruikt worden voor het enkelpolig bedienen van een lichtpunt, zoals in de meeste gevallen in een woning.

Daarnaast heb je de dubbelpolige teleruptoren, die worden gebruikt om verlichting dubbelpolig te sturen. Vaak wordt deze ook gebruikt in combinatie met een drukknop en ledverlichting. Hiervoor kan je de Niko drukknoppen makkelijk gebruiken.

Vervolgens heb je de teleruptor met centrale sturing. Die wordt vaak geïnstalleerd in combinatie met een drukknop om alle lampen in huis uit of aan te schakelen. Deze wordt vaak in de inkom geïnstalleerd. 

Heb je vragen over welk type impulsschakelaar geschikt is voor jouw project? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Solyd-specialisten.

Teleruptoren en domotica

Heb je (ver)bouwplannen, dan is het nuttig om op voorhand goed na te denken over de elektrische installatie in je woning. Zo kan je jouw woning met behulp van teleruptoren reeds voorbereiden op domotica. In dat geval worden teleruptoren meestal gecombineerd met centrale SVV bekabeling. Lees hoe je jouw woning kan future-proof maken met teleruptoren.

Bel ons op 03 808 69 00