Stopcontact buiten

Geplaatst: Oktober 26, 2021
Stopcontact buiten

 

Het gras maaien met een elektrische grasmaaier? Klussen in het tuinhuis? Of het terras verwarmen met een terrasverwarmer?

Dan kan een buitenstopcontact erg handig zijn!

 

Onze specialisten vertellen je hoe je het juiste stopcontact voor buiten kiest, wat je precies nodig hebt en hoe je zelf het buitenstopcontact plaatst.

 

Stopcontact buiten: hoe kies ik het juiste stopcontact?

Bij de aankoop van een stopcontact voor buiten, moet je uiteraard op heel wat andere dingen letten dan bij een stopcontact voor binnen. Onze specialisten zetten de drie voornaamste aandachtspunten voor je op een rij.

Zorg voor een waterdicht stopcontact

De belangrijkste eigenschap van stopcontacten voor buiten is natuurlijk dat ze waterdicht zijn. Doordat ze net buiten worden geplaatst, kan er namelijk altijd regen of sneeuw op terecht komen. Of een stopcontact waterdicht is en dus buiten mag geplaatst worden, herken je aan de IP-waarde.

Deze IP-waarde bestaat uit twee cijfers en geeft informatie over de bestendigheid tegen het binnendringen van vaste stoffen (zoals stof of zand) en vloeistoffen. Zo hebben waterdichte stopcontacten een IP-waarde van minimaal IP44. Gewone stopcontacten die je binnen kan plaatsen, hebben doorgaans een IP-waarde van IP20. Wil je graag een stopcontact met een nog hogere IP-waarde, dan kan je kiezen voor de spatwaterdichte stopcontacten van bijvoorbeeld Schneider, die een optimale bescherming bieden met een IP-waarde van IP55. Zo ben je helemaal gerust!

    

Kies voor degelijkheid

Naast de waterdichtheid van een buitenstopcontact, speelt ook de kwaliteit van de behuizing een cruciale rol. Zo kunnen buitenstopcontacten urenlang worden blootgesteld aan felle zon in de zomer of zware hagel in de winter. Je wilt dan uiteraard niet dat je stopcontact gaat verweren of roesten. Daarom kies je beter voor hoogwaardig en duurzaam materiaal waar je jarenlang geen omkijken naar hebt.

Naast het materiaal van de behuizing, kijk je ook best naar zijn slagvastheid. Deze wordt uitgedrukt aan de hand van een IK-waarde en geeft de robuustheid aan bij mechanische belasting. Wanneer je bijvoorbeeld bij het klussen een zwaar voorwerp op het stopcontact laat vallen, wil je namelijk niet dat het onmiddellijk stuk gaat en vervangen dient te worden.

Een goed voorbeeld hiervan is de Mureva Styl reeks van Schneider. Deze stopcontacten hebben een hoge slagvastheidsgraad van IK08. Dit staat gelijk aan een impact van 1,7kg die vanaf 30cm op het stopcontact valt.

Bepaal het juiste kleur voor je woning

Dat kwaliteit belangrijk is staat vast, maar uiteraard wilt het oog ook wat. Plaats je de stopcontacten bijvoorbeeld op een witte crepi buitengevel, dan kan je ook kiezen voor een strak wit buitenstopcontact. De perfect match, want zo gaat het stopcontact helemaal op in je moderne gevel. Wil je je buitenstopcontacten liever combineren met donkere kozijnen, houtwerk of muren, dan kan je kiezen voor een zwart of antraciet stopcontact. Ook hier ben je met de Mureva Styl reeks van Schneider zeker van een stijlvolle oplossing.

Stopcontact buiten plaatsen

Wanneer je een stopcontact voor buiten wilt plaatsen, heb je uiteraard stroom nodig. Dit kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudigweg aftakken van een bestaand stopcontact binnenin je woning. Je kan ook een verbinding maken vanuit je bestaande zekeringkast binnen of je kan een bijkomende zekeringkast voorzien in je tuinhuis of garage. Wij werken in dit voorbeeld met het laatste scenario en voorzien een bijkomende zekeringkast in het tuinhuis.

Stap 1: Leg de bekabeling naar het tuinhuis

Alvorens van start te gaan, is het belangrijk om eerst de stroom uit te schakelen. Op die manier kunnen we veilig aan de slag. Om de bekabeling te voorzien voor onze zekeringkast in het tuinhuis, vertrekken we met een XVB 3G6 uit de hoofdzekeringkast binnen. Deze trekken we door tot in het tuinhuis, maar voorzien we wel van een extra bescherming, zoals een PVC buis of een mantelbuis. Zorg er ook voor dat je de buis 60 cm onder het maaiveld plaatst.

Stap 2: Bevestig de zekeringkast in het tuinhuis

Nu je de bekabeling hebt voorzien naar het tuinhuis, kan je de nieuwe zekeringkast plaatsen. Bepaal de plaats van de nieuwe zekeringkast en bevestig ze met de bijgeleverde schroeven waterpas aan de muur.

Wij kiezen in dit scenario voor de Kaedra zekeringkasten van Schneider. Deze hebben een IP-waarde van IP65 en een slagvastheidsgraad van IK09. De ideale keuze dus voor de plaatsing van een bijkomende zekeringkast in je tuin of garage. Afhankelijk van de toepassing waarvoor je ze wilt gebruiken, zijn ze beschikbaar voor 3 tot en met 36 modules.

Stap 3: Breng de kabel naar de zekeringkast

Nu kunnen we de stroomkabel die we in stap 1 geplaatst hebben verbinden met de gemonteerde Kaedra zekeringkast van Schneider. Meet hiervoor eerst af hoeveel kabel je precies nodig hebt en snijd het teveel aan kabel af met een kniptang.

Om de XVB kabel vervolgens netjes tot aan ze zekeringkast te brengen, bescherm je hem met PVC buis en bevestig je de buis met beugels aan de muur. Verwijder de voorgemaakte cirkels onderaan de zekeringkast, zodat je de kabel naar binnen in de zekeringkast kan brengen.

Stap 4: Plaats de stopcontacten en/of schakelaars

Bepaal waar je stopcontacten en schakelaars nodig hebt in je tuinhuis. Breng XVB kabel van de zekeringkast naar de plaats waar je een schakelaar of stopcontact wilt plaatsen en plaats hem door middel van PVC buis en beugels aan de muur.

Als je alle kabels hebt voorzien, bevestig je de behuizing van de stopcontacten net onder de kabelaanvoer op de muur met behulp van schroeven. Zorg ervoor dat de behuizing steeds waterpas hangt. Wij werken in dit scenario met de Mureva Styl reeks van Schneider. Een functionele, maar ook esthetische en eenvoudig te monteren oplossing. Wil je graag meer informarie rond de Mureva Styl reeks van Schneider? Download dan hier de brochure.

Steek de bedrading door de waterdichte wartel aan de bovenzijde van de behuizing. Ontmantel de kabel en strip 8mm van de gele, de blauwe en de bruine draden. Sluit deze draden volgens de handleiding aan op de sokkel van het stopcontact en klik de sokkel vast in de behuizing. Pas wanneer je een duidelijke klik voelt en hoort, is de sokkel correct gemonteerd. Het inzetstuk voor het buitenstopcontact monteer je hier met twee schroeven op vast. Zo is het stopcontact netjes afgewerkt.

Stap 5: Bekabel de zekeringkast in het tuinhuis

Tot slot kan je nu de geplaatste kabels in de zekeringkast aansluiten op de juiste automaten en differentieels. Aan het begin van de zekeringkast plaats je een differentieelschakelaar van 30mA of 300mA, die je verbindt met de binnenkomende stroomdraad. De differentieel van 30mA is extra gevoelig en is daarmee geschikt voor het beveiligen van vochtige ruimtes zoals een tuinhuis of garage. Toch is het naar gebruik soms beter om een differentieelschakelaar van 300mA te plaatsen. In de winter zal er namelijk makkelijker condensatie optreden in de buitenstopcontacten, waardoor de verliezen toenemen en een 30mA differentieel dan sneller afschakelt.

Vervolgens vul je de zekeringkast verder op met automatische zekeringen, die je onderling met elkaar verbindt. Gebruik automatische zekeringen van maximum 20 A voor de verschillende kringen stopcontacten. Op een kring met stopcontacten mogen maximum acht stopcontactgroepen geplaatst worden. Gebruik voor de verlichting automatische zekeringen van maximum 16 A. Voor gemengde kringen, waar zowel stopcontacten als verlichting op aangesloten zijn, gebruik je ook automaten van 16 A. Je kan hier eventueel ook gaan voor een automatische zekering van 20 A, omdat schakelaars doorgaans maximum 16 A gebruiken. De gele aardingsdraden kan je aansluiten op de daarvoor voorziene aardingsrail in de zekeringkast.

Controleer tot slot nog eens met een schroevendraaier of alle schroeven goed vast zitten. Bevestig daarna de afdekplaat van de zekeringkast en duid aan waarvoor iedere automaat dient.

Proficiat! Je hebt net een extra zekeringkast geplaatst en je tuinhuis voorzien van extra stopcontacten. Loop je toch ergens op vast of zit je nog met vragen omtrent deze klus? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Solyd-specialisten.

Bel ons op 03 808 69 00