Airco installeren: handig stappenplan
Is het soms puffen in je woning tijdens de warme zomermaanden? Dan is een airco zeker iets voor jou.
Een airco zorgt voor de verkoeling van je woning, zodat je zelfs op de warmste dagen kan genieten van een koele omgeving.
Twijfel je of je een airco wel zelf kan installeren? Onze Solyd-specialisten vertellen je er alles over.
Airco installeren: wat heb ik nodig?
Alvorens je van start kan gaan met de installatie van je airco of lucht-lucht warmtepomp, dien je eerst alle benodigde materialen te voorzien. De belangrijkste elementen zijn uiteraard de buiten- en binnenunit(s). Afhankelijk van het type airco dat je hebt gekozen, heb je een buitenunit nodig met single of multi aansluiting. De binnenunit is universeel en is dus geschikt voor zowel single als multi split aansluiting.
Daarnaast voorzie je ook een installatiekit en een sokkel voor het bevestigen van de buitenunit. In de installatiekit vind je de geïsoleerde koelleidingen, de condensafvoer en een elektriciteitskabel terug. Deze zijn nodig om de verbinding te maken tussen de binnen- en buitenunit. De installatiekit is vaak beschikbaar in verschillende lengtes, afhankelijk van hoe ver de binnenunit van de buitenunit wordt geplaatst. Per binnenunit heb je een afzonderlijke installatiekit met koelleidingen nodig.
Airco installeren: een stappenplan?
Het plaatsen van een airco is een relatief eenvoudige klus en kan je dus gemakkelijk zelf uitvoeren. Het inbedrijf stellen of opstarten van een airco valt echter onder de zogenaamde F-gassen verordening en mag je daarom niet zelf doen. Heb je je airco bij Solyd aangekocht, dan kan je hiervoor beroep doen op onze vakmannen.
We zetten hieronder alvast de verschillende stappen op een rij voor het plaatsen van een airco.
Stap 1: Bevestig de binnenunit
Beginnen doe je met het bepalen van de ideale plaats voor de binnenunits. Hiervoor dien je rekening te houden met de specifieke vereisten van de fabrikant. Algemeen geldt dat je zo’n 15 cm ruimte moet voorzien boven en naast de binnenunit. Daarnaast plaats je de binnenunit op minimaal 2 m van de grond en op minimaal 3 m van de tegenoverstaande muur.
Om de binnenunit te bevestigen, maak je gebruik van de bijgeleverde montageplaat. Zorg ervoor dat deze zeker waterpas hangt. Teken de gaten af op de muur, boor de gaten en bevestig de montageplaat met pluggen en schroeven.
Teken nu het gat af waardoor de leidingen van de binnenunit naar buiten zullen gaan en boor de gaten met een klokboor van 55 mm. Bevestig vervolgens de binnenunit op de montageplaat.
Stap 2: Maak de verbinding naar de buitenunit
Om de verbinding te maken tussen de binnen- en buitenunit, gebruik je de elektriciteitskabel, de koelleidingen en de condensafvoer uit de installatiekit.
Steek de elektriciteitskabel, de koelleidingen en de condensafvoer door het gemaakte boorgat. De elektriciteitskabel en de condensafvoer kan je alvast aansluiten op de binnenunit. De koelleidingen hoef je verder niet aan te sluiten, want dit gebeurt bij de inbedrijfstelling door een gecertificeerd vakman. Zorg er echter wel voor dat de technieker straks vlot bij de plaats kan waar de leidingen aangesloten moeten worden op de binnen-en buitenunit.
In het geval van een multi split airco, monteer je nu de overige binnenunits op dezelfde manier.
Stap 3: Bevestig de buitenunit
De buitenunit van je split airco kan je monteren op een sokkel op de grond of op een wandbeugel aan de muur. Ook hier gelden per fabrikant specifieke vereisten. Algemeen geldt dat je zowel naast als achter de buitenunit zo’n 30 cm moet voorzien. Daarnaast zorg je ook voor minimaal 2 m aan de voorzijde van de buitenunit voor een vrije luchtcirculatie.
Monteer de buitenunit nu op de steunblokken of ophangbeugels. Voorzie ook reeds een XVB kabel van 3G2.5 om de airco van stroom te voorzien. Deze XVB moet in de zekeringkast aangesloten zijn op een automatische zekering van 20A.
Vervolgens kan je de leidingen en kabels reeds afwerken met kabelgoten, zodat alles netjes opgeborgen en beschermd zit.
Stap 4: Een vakman sluit de airco koeltechnisch aan
Bij een inbedrijfstelling komt onze F-gassen gecertificeerde vakman langs voor het aansluiten van de koelleidingen. Hij zal door middel van een koppelstuk de koelleidingen aansluiten op de binnen- en buitenunit. Ook de elektrische verbinding wordt door hem voorzien.
Om te na te gaan of er zeker geen lekken zijn, doet de technieker eerst een druktest. Als alles correct is aangesloten, zal hij de leidingen vervolgens luchtledig maken met een vacuümpomp. Op die manier verdampt het vocht uit de leidingen en zijn de leidingen volledig proper en leeg. Pas daarna laat hij het koelmiddel uit de buitenunit de leidingen binnenstromen. Tot slot schakelt hij de stroom in en start hij de airco effectief op.
Zoals je kan lezen, kan je ook zonder enige voorkennis makkelijk zelf een airco plaatsen. Zo heb je 100% controle over de gekozen materialen en kan je ook heel wat geld besparen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kopen of plaatsen van een airco? Doe dan zeker beroep op onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag op weg! Liever nog wat wijzer worden over welke airco je best koopt? Ontdek dan zeker ons interessant artikel rond airco kopen.