Ventilatiekanalen en buizen

Ventilatiekanalen of buizen gebruik je om je mechanisch ventilatiesysteem te installeren in je woning. De ventilatiekanalen zorgen namelijk voor de aanvoer en afvoer van lucht. Om je mechanisch ventilatiesysteem te installeren, vind je bij Solyd geïsoleerde ventilatiekanalen, gegalvaniseerde ventilatiekanalen of instortkanalen. Daarnaast vind je bij Solyd ook flexibele slangen die akoestisch en thermisch isoleren alsook brandwerende vlinderkleppen voor extra brandveiligheid van merken zoals Renson, Begetube en Sanutal. Alle producten zijn uit stock leverbaar en binnen de 24u bij jou in huis. Weet je niet welke type ventilatiekanaal het meest geschikt is voor jouw project? Lees dan de tips van onze Solyd-specialisten. 

Producten 1-24 van 385

Pagina
    • Bestel tot 18u. Morgen in huis
    • Gratis levering vanaf €50
    • Breed en diep assortiment
    • Altijd scherpe prijzen
    • Klanten geven ons 4.8/5

Producten 1-24 van 385

Pagina

Ventilatiekanalen plaatsen

Afhankelijk van jouw woning en het gekozen ventilatiesysteem zal je de ventilatiekanalen inbouwen in de vloer of wegwerken in een vals plafond of valse wand. Het boren van de nodige doorvoeren en het plaatsen van de ventilatiebuizen doe je dus alvorens aan de afwerking van je woning te beginnen. Op basis van het legplan weet je waar de nodige gaten moeten geboord worden.

Nu alle gaten geboord zijn, kan je de ventilatie-unit ophangen en installeren. Op basis van het legplan weet je perfect waar de ventilatie-unit moet geplaatst worden. Volg de instructies van de leverancier om de ventilatie-unit stevig te bevestigen aan de muur of op het plafond.

Vervolgens kan je de ventilatiebuizen of ventilatiekanalen plaatsen. Begin met de buitenleidingen voor de luchtafvoer en luchtaanvoer en werk zo richting de ventilatie-unit. Deze verbinding maak je met geïsoleerde buizen of leidingen. Zo’n geïsoleerde buis zorgt ervoor dat je de aanvoer en afvoer van lucht nauwelijks zal horen. De geïsoleerde buis bevestig je aan het plafond door middel van beugels. Vervolgens verbind je de leidingen met de ventilatie-unit.

Spiraalbuizen

Als je de ventilatiekanalen kan wegwerken in een vals plafond of een valse wand, kan je gebruik maken van ronde gegalvaniseerde spiraalbuizen. Deze zijn veruit de goedkoopste in aanschaf, maar zijn door hun grote diameter vaak moeilijk om weg te werken. Daarnaast zijn de spiraalbuizen, ook wel spirobuizen of galvabuizen genoemd, niet isolerend voor geluid. Gebruik bij de aansluiting van de gegalvaniseerde buizen op de ventilatie-unit dus best een isolerende flexibele buis of slang. Let er hierbij goed op dat je de bocht van de flexibele slang niet te scherp maakt, want dit zou voor een vermindering in het luchtvolume kunnen zorgen.

Instort ventilatiekanalen

Heb je minder ruimte om de ventilatiekanalen weg te werken? Dan kan je kiezen voor instortkanalen. Deze nemen minder plaats in beslag en zijn zo bijvoorbeeld eenvoudiger weg te werken in de vloer. Hierbij heb je de keuze tussen starre ventilatiebuizen in gegalvaniseerd metaal en flexibele ventilatiebuizen in kunststof. De instortkanalen in gegalvaniseerd metaal zijn meestal rechthoekig of rond. De flexibele ventilatiebuizen zijn meestal rond, maar kunnen ook plat-ovaal zijn. Deze zijn over het algemeen makkelijker om te plaatsen, maar zijn ook iets duurder in aanschaf. Voorbeelden hiervan zijn de Renson Easyflex of de Vasco EasyFlow kanalen.

Bel ons op 03 808 69 00