Airco verwarming

Geplaatst: Oktober 29, 2021
Tags: verwarming
Airco verwarming

 

Bij airco denk je spontaan aan het koelen van een ruimte in de zomer.

Echter bestaan er tegenwoordig ook toestellen die zowel kunnen koelen als verwarmen. Zo kan je met één toestel de temperatuur in huis of op kantoor makkelijk regelen.

Hoe dit precies in zijn werk gaat, vertellen we je hieronder.

Verwarmen met airco: hoe werkt het?

Een split airco wordt ook vaak een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Zo’n toestel bestaat uit twee onderdelen, een binnen- en een buitenunit, en transporteert de warmte tussen de buiten- en de binnenlucht met behulp van koelmiddel.

Om te koelen wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd. Tegelijkertijd wordt de gekoelde lucht binnenshuis verspreid om de ruimte te verfrissen.

Om te verwarmen in de winter is het mogelijk om dat proces om te draaien. Zo trekt de buitenunit de warmte van de buitenlucht aan en vervoert deze met behulp van het koelmiddel naar de binnenunit. Die zal vervolgens de warmte in de kamer verspreiden om een aangename temperatuur te garanderen.

Wat zijn de voordelen van verwarmen met airco?

Je woning verwarmen met een airco biedt heel wat voordelen. We sommen de belangrijkste voordelen even voor je op:

  • Een airco kan je heel eenvoudig plaatsen in vergelijking met radiatoren en vloerverwarming. Ook als je in je woning maar over een beperkte ruimte beschikt, is het mogelijk om er een lucht-lucht warmtepomp te installeren.
  • Een airco biedt een heel hoog comfort dankzij de snelle reactietijd. Zo zullen de ruimtes in je woning veel sneller op temperatuur zijn dan met een traditionele CV installatie of vloerverwarming. Daarnaast kan je de temperatuur in de verschillende ruimtes ook volledige onafhankelijk van elkaar regelen.
  • Beschik je over zonnepanelen? Dan voorzien zij de airco van stroom. Dat zul je snel merken in je portemonnee!

Bosch airco

Wanneer is verwarmen met airco interessant

Hoewel airco als verwarming heel wat voordelen biedt, is het niet in alle scenario’s aangewezen. We geven je hieronder enkele voorbeelden waarbij de plaatsing van een airco zeker een interessante optie is.

  • Als je reeds gebruikt maakt van elektrische verwarming in huis. Heb je bijvoorbeeld een centrale verwarmingsinstallatie op elektriciteit, zoals accumulatoren, dan kunnen de verbruikskosten soms hoog oplopen. Een lucht-lucht warmtepomp is dan ook een interessant alternatief dat heel wat minder verbruikt.
  • Als je bouwt of renoveert en ervoor kiest om bijvoorbeeld op de bovenverdieping geen centrale verwarming te voorzien. In de slaapkamers kan je in dat geval eenvoudig een airco monteren, zodat je geniet van koele kamers in de zomer en een aangename warmte in de winter.

Bosch airco binnenunit

Prijs airco verwarming

De prijs van een airco die kan koelen en verwarmen is afhankelijk van het merk, het aantal ruimtes en het benodigde vermogen.

We werken hieronder een scenario uit, waarbij de airco gebruikt wordt als bijverwarming in twee slaapkamers op de bovenverdieping van een nieuwbouwwoning. Aangezien de plaatsing van een airco vrij eenvoudig is, zullen we dit zelf doen. Op die manier besparen we heel wat op de plaatsingskosten. Wanneer de airco volledig gemonteerd is, doen we wel beroep op een gecertificeerde vakman om de installatie correct op te starten.

We kiezen in dit voorbeeld voor de airco toestellen van Bosch. Deze zijn prijs-kwaliteit de beste optie en garanderen een efficiënte en duurzame werking. Aangezien we twee ruimtes willen voorzien van een aircotoestel, werken we met een multi split buitenunit met twee binnenunits. Om de benodigde capaciteit te berekenen gaan we als volgt te werk:

Stap 1: Bereken het volume van de te koelen of verwarmen ruimte. Dit doe je door lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen (lengte x breedte x hoogte). In dit geval komen we zo uit op 50m³ en 40m³.

Stap 2: Vervolgens vermenigvuldig je het volume van de kamer met 30, 40 of 50. Je gebruikt 30 voor kamers die goed geïsoleerd zijn en weinig ramen hebben, 40 voor kamers met meer ramen en 50 voor bijvoorbeeld zolderkamers die minder goed geïsoleerd zijn. In dit geval gebruiken we factor 40 en bekomen we zo een benodigd vermogen van 2000 Watt (2 kW) en 1600 Watt (1,6 kW) voor de binnenunits.

Stap 3: Nu tel je alle benodigde wattages op en vermenigvuldig je die som met een gelijktijdigheidsfactor (bijvoorbeeld 0,7 of 0,8). Die laatste factor is nodig omdat het vrijwel ondenkbaar is dat je alle toestellen tegelijk op vol vermogen zal laten werken (tenzij de installatie enkel als basisverwarming wordt gebruikt). In dit scenario zullen we dus een buitenunit nodig hebben van minimaal 2,88 kW.

Nu we het merk, het aantal units en het benodigde vermogen hebben bepaald, kunnen we onze materiaallijst samenstellen en de finale prijs opmaken. In deze opstelling zullen we werken met de volgende componenten:

De professionele opstart van de airco toestellen gebeurt door een vakman, zodat de installatie 100% veilig is.

Wanneer je alle componenten van de installatie optelt, moet je rekenen op een totaalbedrag tussen de €1700 en €2000.

Zoals je kan lezen biedt het koelen en verwarmen met airco heel wat voordelen. Twijfel je nog of het een geschikte oplossing is voor jouw woning? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag verder! Graag nog wat wijzer worden over welk type airco je best koopt en hoe je deze moet installeren? Ontdek dan zeker onze interessante artikels rond een airco kopen en een airco installeren.

Bel ons op 03 808 69 00