Warmtepomp werking

Geplaatst: Augustus 29, 2022
Tags: verwarming
Warmtepomp

 

Een warmtepomp is op de dag van vandaag één van de meest milieuvriendelijke en energiezuinige manieren om je woning te verwarmen. Het is op daarom niet verwonderlijk dat de Vlaamse overheid recent heeft besloten de aankoop van een warmtepomp maximaal te stimuleren.

Zo zal je bij een nieuwbouw vanaf 2023 een hybride verwarmingssysteem moeten plaatsen, en zal het in 2026 verboden zijn om nog te verwarmen met gas. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk? En wat is de werking hiervan?

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp ziet eruit als een grote verwarmingsketel, maar heeft in de praktijk een compleet andere werking. Hoe werkt zo een warmtepomp eigenlijk? Bij een warmtepomp wordt er warmte-energie onttrokken uit de omgeving en vervolgens weer vrijgelaten in de vorm van warmte in het verwarmingssysteem dat ermee verbonden is. Een warmtepomp verschilt op die manier met een Cv-ketel of gasketel, waarbij de warmte zelf wordt geproduceerd met behulp van een brander die het water verhit in een gesloten systeem. Daarnaast werkt een warmtepomp op elektriciteit, terwijl een Cv-ketel wordt gevoed door aardgas.

Soorten warmtepompen

De werking van warmtepompen hangt heel nauw samen. Daarom is het belangrijk om eens te kijken wat de kenmerken zijn van de verschillende types warmtepompen. Zo heb je warmtepompen die hun energie uit de lucht halen, maar ook uit de bodem of water. Welk type warmtepomp voor jou geschikt is, hangt af van jouw (ver)bouwproject.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp of ook wel airco genoemd haalt zijn energie uit de buitenlucht. Via een buitenunit wordt er buitenlucht aangezogen, die vervolgens in contact komt met koelmiddel. Dit koelmiddel zal door de warme buitenlucht verdampen tot koelgas. Eens het koelmiddel is omgezet in koelgas zal het gas gecomprimeerd of samengedrukt worden door een compressor of perspomp. Op die manier wordt de druk van het gas verhoogd, waardoor de temperatuur stijgt. Nu het koelgas de gewenste temperatuur heeft behaald zal het doorgestuurd worden naar een condensor of koeler. Het koelgas wordt door de condensor terug omgezet naar koelmiddel en de warmte die daarbij vrijkomt wordt via de binnenunit in de te verwarmen ruimte geblazen.

Op die manier kan je jouw woning snel verwarmen, maar je kan met een lucht-lucht warmtepomp je woning ook verkoelen. Bij de koeling start hetzelfde proces, maar op een omgekeerde manier. De binnenunit van de lucht-lucht warmtepomp zuigt de lucht van de binnenruimte aan, die vervolgens in contact komt met de koelvloeistof. Eens deze twee componenten samenkomen zal de koelvloeistof door de warme lucht verdampen tot koelgas, aangezien de koelvloeistof de warmte van de binnenlucht opneemt. De compressor of perspomp zal op zijn beurt de druk van het koelgas verhogen of comprimeren om zo de temperatuur van het gas te doen stijgen. Ten slotte wordt het oververhitte gas doorgestuurd naar de condensor of koeler waar het terug wordt omgezet naar koelvloeistof. De warmte die hierbij vrijkomt wordt via de buitenunit afgevoerd en de lucht van de binnenruimte is op die manier afgekoeld en wordt achteraf terug in de te verkoelen ruimte geblazen. Een dergelijk systeem is vrij goedkoop in aanschaf en kan meestal zonder al te veel kap- of breekwerk geïnstalleerd worden.

Bosch lucht-lucht warmtepomp

Lucht-water warmtepomp

Net zoals bij een lucht-lucht warmtepomp haalt de lucht-water warmtepomp zijn energie uit de buitenlucht. Bij dit soort warmtepompen wordt er gebruik gemaakt van koelvloeistof in een gesloten circuit. De buitenunit van de lucht-water warmtepomp zuigt lucht aan via zijn omgeving. Eens deze lucht in contact komt met de koelvloeistof, zal deze de warmte van de aangezogen lucht opnemen en verdampen. Vervolgens zal het gevormde koelgas doorstromen naar een compressor of perspomp. De compressor zal het koelgas samenpersen en op die manier de druk verhogen met als gevolg een stijging van de temperatuur. Nu het koelgas de gewenste temperatuur heeft bereikt, zorgt de condensor of koeler ervoor dat het koelgas afkoelt en terug wordt omgezet naar koelvloeistof. De warmte die hierbij vrijkomt wordt ten slotte gebruikt voor je sanitair warm water en je verwarming.

Om bij een lucht-water-warmtepomp te genieten van voldoende warmte, is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is en bij voorkeur beschikt over lage temperatuurverwarming. Hiervoor kan je bijvoorbeeld kiezen voor vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Wil je graag meer informatie over de plaatsing van vloerverwarming? Lees dan zeker ons artikel over het leggen van vloerverwarming.

Vaillant lucht-water warmtepomp

Geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp onttrekt energie uit de aarde. Zo bestaat een geothermische warmtepomp uit twee onderdelen: een buitenunit die de warmte opwekt en een binnenunit die de warmte afgeeft in je woning. Bij een geothermische warmtepomp wordt er gebruik gemaakt van een buizensysteem. In dit buizensysteem zit koelvloeistof die verdampt wordt tot gas door bodemwarmte. Vervolgens zal een compressor dat gas onder druk zetten zodat de temperatuur verder oploopt. De warmte die is ontstaan zal onttrokken worden door een condensor en het gas zal op die manier terug condenseren zodat het vervolgens opnieuw kan opwarmen. De onttrokken warmte wordt ten slotte door de binnenunit gebruikt voor verwarming zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en sanitair warm water.

Bosch geothermische warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die werkt op stroom en energie haalt uit de buitenlucht. Op die manier is een hybride warmtepomp zeer energiezuinig. Een hybride warmtepomp werkt volgens het principe van een lucht-water warmtepomp en wordt gekoppeld aan je cv-ketel. De hybride warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming in je woning, maar wanneer het buiten te koud is of het te lang duurt voor je woning warm wordt, springt de cv-ketel bij. Een hybride warmtepomp is op die manier een tussenstap naar een woning zonder aardgas en het bespaart een stevige cent op je energiefactuur.

Remeha hybride wamtepomp

Zoals je kan lezen zijn er veel verschillende types warmtepompen, maar biedt het plaatsen van een warmtepomp heel wat voordelen. Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen? Neem dan zeker contact op met één van onze Solyd-vakmannen.

Bel ons op 03 808 69 00