Automatische zekeringen

Op zoek naar automatische zekeringen of automaten? Bij Solyd vind je een uitgebreid aanbod automaten voor je zekeringkast. Zo vind je tweepolige, driepolige als vierpolige automatische zekeringen in verschillende ampèrages en uitschakelcurves. Daarnaast bieden we ook allerlei topmerken aan zoals automaten van Legrand, Vynckier-ABB, Hager en Schneider.

Producten 1-24 van 470

    • Bestel tot 18u. Morgen in huis
    • Gratis levering vanaf €50
    • Breed en diep assortiment
    • Altijd scherpe prijzen
    • Klanten geven ons 4.8/5
Pagina

Werking automatische zekering

Een automatische zekering, automaat, zekeringautomaat of sokkelautomaat is een onderdeel van de elektrische (voorbedrade) zekeringkast die het elektrische circuit onderbreekt als er door overbelasting of kortsluiting een te hoge stroom ontstaat in de installatie. Een automatische zekering kan je gebruiken in zowel een nieuwe als een bestaande zekeringkast. Graag weten welke IP-waarde je nodig hebt? Lees dan zeker ons interessant artikel.

Soorten automatische zekeringen

De automatische zekeringen of automaten zijn beschikbaar in verschillende uitschakelcurves en amperages. Het amperage bepaalt de stroomsterkte van de apparaten die je in de stroomkring kan aansluiten. De meest voorkomende automatische zekeringen of automaten beschikken over een stroomsterkte van 16A of 20A. De uitschakelcurve geeft aan hoe de automaat uitschakelt (traag of snel). De uitschakelcurve die het meest voorkomt in huishoudelijke installaties is Curve C.

Verschil automaat en zekering

Een automaat en een zekering hebben in wezen hetzelfde doel in de zekeringkast. Beiden garanderen ze de veiligheid van je elektrische installatie bij kortsluiting of overbelasting. Wanneer een zekering 'springt' als gevolg van overbelasting of kortsluiting, moet je deze vervangen. Een automaat daarentegen zorgt voor een onderbreking van de stroom, maar kan achteraf opnieuw worden ingeschakeld wanneer de oorzaak verholpen is.

In alle moderne woningen worden automaten gebruikt, maar in oudere woningen zijn soms nog zekeringen te vinden.

Verschil differentieelschakelaar en differentieelautomaat

Een differentieelschakelaar en een differentieelautomaat verzekeren opnieuw beiden de veiligheid van de elektrische installatie. De differentieelschakelaar heeft daarbij een enkele functie en maakt de installatie spanningsloos zodra er teveel verliesstroom optreedt. Hierbij heb je meerdere gevoeligheden. Zo heb je differentieelschakelaars 30mA en differentieelschakelaars 300mA. Graag meer weten over differentieelschakelaars en het aansluiten hiervan? Lees dan zeker ons interessant artikel over een differentieelschakelaar aansluiten.

De differentieelautomaat combineert daarentegen twee functies. Zo beschermt hij niet alleen tegen teveel verliesstroom, maar ook tegen kortsluiting of overspanning. Graag meer weten over een eendraadschema? Lees dan zeker ons interessant artikel over een eendraadschema tekenen.

Bel ons op 03 808 69 00