Automatische zekeringen

Bij Solyd vind je een uitgebreid aanbod automatsiche zekeringen of automaten. Zo vind je zowel tweepolige, driepolige als vierpolige automaten in verschillende uitschakelcurves en ampèrages. Daarnaast bieden we ook verschillende topmerken aan, zoals automaten van Vynckier-ABB, Legrand, Hager en Schneider.

Producten 1-24 van 204

Pagina
    • Bestel tot 18u. Morgen in huis
    • Gratis levering vanaf €50
    • Breed en diep assortiment
    • Altijd scherpe prijzen
    • Klanten geven ons 4.8/5

Producten 1-24 van 204

Pagina

Werking automatische zekeringen

Een automatische zekering, sokkelautomaat, zekeringautomaat of automaat is een onderdeel van de elektrische zekeringkast die het elektrische circuit onderbreekt als er door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom in de installatie ontstaat. Je kan een automatische zekering in zowel een bestaande als een nieuwe zekeringkast gebruiken.

Soorten automatische zekeringen

De automatische zekeringen zijn beschikbaar in verschillende amperages en uitschakelcurves. Het amperage bepaalt de stroomsterkte van de apparaten die je in de stroomkring kan aansluiten. De meest voorkomende automaten hebben een stroomsterkte van 20A of 16A. De uitschakelcurve geeft aan hoe de automaat uitschakelt (snel of traag). De meest voorkomende uitschakelcurve voor huishoudelijke installaties is Curve C.

Verschil automaat en zekering

Een zekering en een automaat hebben in wezen hetzelfde doel in de zekeringkast. Beiden garanderen ze de veiligheid van de elektrische installatie bij overbelasting of kortsluiting. Wanneer een zekering 'springt' als gevolg van kortsluiting of overbelasting, moet ze worden vervangen. Een automaat daarentegen onderbreekt de stroom, maar kan opnieuw worden ingeschakeld wanneer de oorzaak is verholpen. 

In alle moderne woningen worden automaten gebruikt, maar in oudere woningen zijn soms nog zekeringen te vinden.

Verschil differentieelschakelaar en differentieelautomaat

Een differentieelschakelaar en een differentieelautomaat verzekeren opnieuw beiden de veiligheid van de elektrische installatie. De differentieelschakelaar heeft daarbij een enkele functie en maakt de installatie spanningsloos zodra er teveel verliesstroom optreedt. De differentieelautomaat combineert daarentegen twee functies. Zo beschermt hij niet alleen tegen teveel verliesstroom, maar ook tegen kortsluiting of overspanning.

Bel ons op 03 808 69 00