Bewegingsmelders

Producten 1-24 van 147

    • Bestel tot 18u. Morgen in huis
    • Gratis levering vanaf €50
    • Breed en diep assortiment
    • Altijd scherpe prijzen
    • Klanten geven ons 4.8/5
Pagina

Wat is een bewegingsmelder?

Een bewegingsmelder is een elektronische sensor of detector die beweging in zijn directe omgeving waarneemt. Nadat de bewegingsmelder beweging heeft gedetecteerd, wordt er een elektrisch signaal doorgegeven, wat bepaalde vervolgreacties veroorzaakt. In de meeste gevallen zal dit bijboorbeeld de verlichting in de tuin of op de oprijlaan laten aangaan.

De meeste bewegingsmelders beschikken standaard reeds over een tijdschakelaar, zodat licht uit gaat als er geen verdere bewegingen worden waargenomen. Zo bespaar je ook energie.

Wil je jouw verlichting automatisch laten schakelen op basis van aanweigheid of helderheid? Neem dan een kijkje bij de aanwezigheidsmelders en schemerschakelaars.

Een bewegingsmelder zorgt ervoor dat je tot wel 30% energie kan besparen, aangezien het licht enkel brand wanneer er een beweging is. Graag meer weten? Lees dan zeker ons interessant artikel over energie besparen.

Hoe werkt een bewegingsmelder?

Een bewegingsmelder kan op verschillende manieren werken. We zetten de voornaamste voor je op een rij.

Een Passief InfraRood (PIR) detector is het meest gebruikte type bewegingsmelder. PIR-bewegingsmelders detecteren warmte, bijvoorbeeld lichaamswarmte van mensen en dieren of de warmte van een motor. Als de bewegingsmelder een temperatuurverschil vaststelt tussen een object en de omgeving, geeft hij een elektrisch signaal door en gaat de verlichting aan.

Een HF-sensor maakt gebruikt van Microgolven (HF). Een HF bewegingsmelder is in tegenstelling tot PIR bewegingsmelder wel in staat om door glas, houtplaten en gipsplaten te detecteren. Ook detecteert een HF bewegingsmelder elke beweging, onafhankelijk van warmte. Hetzelfde geldt voor een ultrasone bewegingsmelder.

Bij Solyd vind je een groot aanbod bewegingsmelders van Niko, Legrand, Bticino en Luxomat. Bewegingsmelders van Niko kan je daarnaast volledig afstemmen op je andere Niko schakelaars en Niko stopcontacten. Zo heb je keuze tussen de Niko Original, Niko Intense en Niko Pure reeksen. Graag je bewegingsmelder combineren met een relais? Ontdek dan ons interessant artikel over een relais aansluiten.

Een bewegingsmelder online kopen

Bij Solyd kan je snel en eenvoudig een bewegingsmelder voor je woning aankopen. We geven je enkele tips waarmee je best rekening houdt bij de aankoop van een bewegingsmelder. Graag je Bewegingsmelder visueel voorstellen op een schema? Lees dan zeker ons interessant artikel rond een eendraadschema tekenen.

Wat moet de bewegingsmelder detecteren?

Zoals hierboven omschreven, werken bewegingsmelders op verschillende technieken. Zo zal een PIR bewegingsmelder enkel reageren bij verschillen in temperatuur en niet bij elke beweging. Wil je graag een bewegingsmelder die onafhankelijk reageert van de warmte, dan kies je beter voor een bewegingsmelder op basis van elektromagnetische golven of ultrasone signalen.

Waar wil je de bewegingsmelder installeren?

Wil je de bewegingsmelder graag binnen of buiten installeren. Bewegingsmelders voor buiten hebben een hogere IP waarde en zijn daardoor weerbestendig. Daarnaast zijn de bewegingsmelders voor buiten vaak gevoeliger, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij bewolking.

Vervolgens moet je ook rekening houden met het detectiebereik en de juiste detectiehoek. Deze twee elementen bepalen welke gebieden de bewegingsmelder scant. In smalle gangpaden kan je kiezen voor bewegingsmelders met een kleine detectiehoek. Om grotere ruimtes in de gaten te houden, zijn er 360°-bewegingsmelders voor plafondmontage. In hoge ruimtes zijn bewegingsmelders voor montage op de wand aan te bevelen. Ultrasone bewegingsdetectoren gebruik je beter bij ruimtes met muren omdat ultrasone golven zich ook verspreiden langs obstakels. Wil je de detectiehoek van de bewegingsmelder vergroten? Dan kies je beter voor een bewegingsmelder voor opbouw. 

Graag weten welke IP-waarde je nodig hebt? Lees dan zeker ons interessant artikel.

Bel ons op 03 808 69 00