Vloerverwarming leggen

Geplaatst: September 23, 2020
Tags: verwarming
Vloerverwarming leggen

 

Binnenkort een nieuwbouw of renovatieproject gepland? Dan is het een goed idee om nu al over je verwarming na te denken. Ga je voor radiatoren, vloerverwarming of een combinatie van beide?

Steeds vaker kiezen bouwers en verbouwers ervoor om hun woning uit te rusten met vloerverwarming. Het is esthetisch en het zorgt voor een aangename en gelijkmatige verdeling van de warmte in de woning. Onze Solyd-specialisten staan even stil bij dit type verwarming en belichten de vele voordelen.

 

Voordelen van vloerverwarming

Je huis met vloerverwarming uitrusten is een uitstekend idee. Door het grote stralingsoppervlakte ten opzichte van radiatoren, is er een prettige en gelijkmatige warmte in de ruimte. Je bespaart ook heel wat energiekosten, doordat vloerverwarming werkt bij lage temperatuur. Daarnaast kan je vloerverwarming ook makkelijk combineren met andere systemen zoals zonnepanelen of warmtepompen.

Kiezen voor vloerverwarming kan ook vanuit esthetisch oogpunt. Doordat de verwarming “verstopt” zit onder de vloer, hoef je geen radiatoren te plaatsen en blijven je muren vrij. Zo bespaar je heel wat plaats en geef je de woning ook een ruimer gevoel. Tot slot kan je de vloerverwarming in je woning ook makkelijk zelf plaatsen en vergt ze zo goed als geen onderhoud.

Vloerverwarming: welk systeem?

Vloerverwarming kan op verschillende manieren aangelegd worden. Welk type systeem geschikt is voor jouw project, hangt in grote mate af van het beschikbare budget en het type woning. We onderscheiden bij vloerverwarming enerzijds ‘natte’ en anderzijds ‘droge’ systemen. Bij het natte systeem liggen de buizen van de vloerverwarming rechtstreeks in de chape. Bij het droge systeem liggen de buizen in voorgevormde isolatieplaten.

Vloerverwarming: nat systeem

Bij het natte vloerverwarmingssysteem worden de buizen rechtstreeks in de chape gelegd. Onder de dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Hierdoor heb je al snel je een opbouwhoogte nodig variërend tussen 18 en 20 centimeter. Daarom is het natte systeem voornamelijk geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten waar voldoende inbouwhoogte voorzien wordt. Bij het natte systeem kan je kiezen tussen verschillende opties.

Het meest gebruikte nat systeem is het Tacker-systeem. Hierbij bevestig je met behulp van Tacker-nieten en een rasterfolie de vloerverwarmingsbuizen rechtstreeks op de isolatie. Tacker-systemen zijn over het algemeen interessant qua prijs, snelheid van plaatsing en toepasbaar op zowel isolatieplaten als gespoten isolatie. Naast het Tacker-systeem, kan je ook gebruik maken van krimpnetten. Een krimpnet is een gegalvaniseerde draadstaalmat die op de nieuwe dekvloer wordt geplaatst. Met behulp van clips of roosterbinders worden de verwarmingsbuizen bevestigd aan de krimpnetten. Een systeem met krimpnetten is over het algemeen iets goedkoper in aankoop, maar is arbeidsintensiever om te plaatsen.

Bij een nat systeem dien je er wel rekening mee te houden dat de verwarmingsbuizen de chape ook doen opwarmen, uitzetten en krimpen. Voorzie de chape daarom steeds van wapening om barsten in de tegels of chape te vermijden. Tussen verschillende ruimtes wordt ook best een uitzettingsvoeg voorzien.

Vloerverwarming: droog systeem

Bij het droge systeem komen de verwarmingsbuizen niet rechtstreeks in contact met de chape. De verwarmingsbuizen worden in profielen van aluminium of gegalvaniseerd metaal geplaatst en komen vervolgens in een voorgevormde isolatieplaat van piepschuim of polystyreen. Die isolatieplaat doet dienst als warmtegeleider en zorgt voor een korte opwarmingstijd en een optimale warmtespreiding. Een ander groot voordeel van het droog systeem is de beperkte opbouwhoogte. Het droog systeem wordt daarom vooral toegepast bij renovaties met een beperkte vloeropbouw.

Het meest gekende voorbeeld van een droog systeem is het noppensysteem. Hierbij wordt de noppenplaat rechtstreeks op de ondervloer geplaatst. Vervolgens kan je de buizen makkelijk in de noppen klikken. Op die manier kan je snel en eenvoudig vloerverwarming plaatsen. Daarnaast liggen de afstanden tussen de verwarmingsbuizen vast, waardoor je een egale opwarming van de gehele dekvloer krijgt. In vergelijking met de natte systemen is het noppensysteem wel iets hoger geprijsd.

Waar vloerverwarming leggen?

Algemeen raden we bij Solyd aan om je woning zoveel mogelijk uit te rusten met vloerverwarming. Zeker de benedenverdieping voorzie je best volledig van vloerverwarming. Twijfel je bijvoorbeeld om ook vloerverwarming te plaatsen in de hal of op het toilet? Weet dan dat je hiermee slechts een klein deel in de kosten kan besparen en je wel heel wat warmtecomfort zal verliezen. Je wilt toch ook geen koude voeten krijgen wanneer je bijvoorbeeld van de zetel naar het toilet wandelt?

Veel mensen kiezen er ook nog steeds voor om op de bovenverdieping radiatoren te plaatsen in plaats van vloerverwarming. Hét grote voordeel hiervan is dat je de knop zelf open of dicht draait en dus volledige controle hebt over de temperatuur. Houd er echter wel rekening mee dat je hiervoor een unit nodig hebt die toelaat dat je verwarming op lage temperatuur (vloerverwarming) en op hoge temperatuur (radiatoren) kan combineren. Hierdoor zal je een extra investering moeten doen en ook je energieverbruik zal hoger liggen.

Ruimtes die je bijvoorbeeld wel kan schrappen zijn de koude berging of eventueel de garage. Onder vaste meubels, zoals bijvoorbeeld de keuken, dien je ook geen vloerverwarming te voorzien.

Vloerverwarming prijs?

Door je vloerverwarming zelf te plaatsen, kan je heel wat besparen. Hoeveel het kostenplaatje precies bedraagt voor jouw vloerverwarming, hangt af van welk systeem je kiest en hoeveel de oppervlakte van je woning bedraagt. Vraag nu jouw vloerverwarmingsstudie aan en krijg een uitgebreide analyse, een legplan én een volledige materiaallijst op maat van jouw woning. En dat 100% terugbetaald.

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen omtrent vloerverwarming? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met onze Solyd-specialisten.

Bel ons op 03 808 69 00