Vloerverwarming leggen

Geplaatst: Januari 01, 2022
Tags: verwarming
Vloerverwarming leggen

 

Binnenkort een nieuwbouw of renovatieproject gepland? Dan is het een goed idee om nu al over je verwarming na te denken. Ga je voor radiatoren, vloerverwarming of een combinatie van beide?

Steeds vaker kiezen bouwers en verbouwers ervoor om hun woning uit te rusten met vloerverwarming. Het is esthetisch en het zorgt voor een aangename en gelijkmatige verdeling van de warmte in de woning. Onze Solyd-specialisten staan even stil bij dit type verwarming en belichten de vele voordelen.

Voordelen van vloerverwarming

Je huis met vloerverwarming uitrusten is een uitstekend idee. Door het grote stralingsoppervlakte ten opzichte van radiatoren, is er een prettige en gelijkmatige warmte in de ruimte. Je bespaart ook heel wat energiekosten, doordat vloerverwarming werkt bij lage temperatuur. Daarnaast kan je vloerverwarming ook makkelijk combineren met andere systemen zoals zonnepanelen of warmtepompen. Zo heb je onder meer een lucht-lucht warmtepomp, lucht-water warmtepomp, geothermische warmtepomp en een hybride warmtepomp. Graag meer weten over de energiezuinigheid van warmtepompen en vloerverwarming? Lees dan zeker ons interessant artikel rond energie besparen en een warmtepomp werking.

Kiezen voor vloerverwarming kan ook vanuit esthetisch oogpunt. Doordat de verwarming “verstopt” zit onder de vloer, hoef je geen radiatoren te plaatsen en blijven je muren vrij. Zo bespaar je heel wat plaats en geef je de woning ook een ruimer gevoel. Tot slot kan je de vloerverwarming in je woning ook makkelijk zelf plaatsen en vergt ze zo goed als geen onderhoud. 

Vloerverwarming: welk systeem?

Vloerverwarming kan op verschillende manieren aangelegd worden. Welk type systeem geschikt is voor jouw project, hangt in grote mate af van het beschikbare budget en het type woning. We onderscheiden bij vloerverwarming enerzijds ‘natte’ en anderzijds ‘droge’ systemen. Bij het natte systeem liggen de buizen van de vloerverwarming rechtstreeks in de chape. Bij het droge systeem liggen de buizen in voorgevormde isolatieplaten.

Vloerverwarming: nat systeem

Bij het natte vloerverwarmingssysteem worden de buizen rechtstreeks in de chape gelegd. Onder de dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Hierdoor heb je al snel je een opbouwhoogte nodig variërend tussen 18 en 20 centimeter. Daarom is het natte systeem voornamelijk geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten waar voldoende inbouwhoogte voorzien wordt. Bij het natte systeem kan je kiezen tussen verschillende opties.

Het meest gebruikte nat systeem is het Tacker-systeem. Hierbij bevestig je met behulp van Tacker-nieten en een rasterfolie de vloerverwarmingsbuizen rechtstreeks op de isolatie. Tacker-systemen zijn over het algemeen interessant qua prijs, snelheid van plaatsing en toepasbaar op zowel isolatieplaten als gespoten isolatie. Naast het Tacker-systeem, kan je ook gebruik maken van krimpnetten. Een krimpnet is een gegalvaniseerde draadstaalmat die op de nieuwe dekvloer wordt geplaatst. Met behulp van clips of roosterbinders worden de verwarmingsbuizen bevestigd aan de krimpnetten. Een systeem met krimpnetten is over het algemeen iets goedkoper in aankoop, maar is arbeidsintensiever om te plaatsen.

Bij een nat systeem dien je er wel rekening mee te houden dat de verwarmingsbuizen de chape ook doen opwarmen, uitzetten en krimpen. Voorzie de chape daarom steeds van wapening om barsten in de tegels of chape te vermijden. Tussen verschillende ruimtes wordt ook best een uitzettingsvoeg voorzien.

Vloerverwarming: droog systeem

Bij het droge systeem komen de verwarmingsbuizen niet rechtstreeks in contact met de chape. De verwarmingsbuizen worden in profielen van aluminium of gegalvaniseerd metaal geplaatst en komen vervolgens in een voorgevormde isolatieplaat van piepschuim of polystyreen. Die isolatieplaat doet dienst als warmtegeleider en zorgt voor een korte opwarmingstijd en een optimale warmtespreiding. Een ander groot voordeel van het droog systeem is de beperkte opbouwhoogte. Het droog systeem wordt daarom vooral toegepast bij renovaties met een beperkte vloeropbouw.

Het meest gekende voorbeeld van een droog systeem is het noppensysteem. Hierbij wordt de noppenplaat rechtstreeks op de ondervloer geplaatst. Vervolgens kan je de buizen makkelijk in de noppen klikken. Op die manier kan je snel en eenvoudig vloerverwarming plaatsen. Daarnaast liggen de afstanden tussen de verwarmingsbuizen vast, waardoor je een egale opwarming van de gehele dekvloer krijgt. In vergelijking met de natte systemen is het noppensysteem wel iets hoger geprijsd.

Waar vloerverwarming leggen?

Algemeen raden we bij Solyd aan om je woning zoveel mogelijk uit te rusten met vloerverwarming. Zeker de benedenverdieping voorzie je best volledig van vloerverwarming. Twijfel je bijvoorbeeld om ook vloerverwarming te plaatsen in de hal of op het toilet? Weet dan dat je hiermee slechts een klein deel in de kosten kan besparen en je wel heel wat warmtecomfort zal verliezen. Je wilt toch ook geen koude voeten krijgen wanneer je bijvoorbeeld van de zetel naar het toilet wandelt?

Veel mensen kiezen er ook nog steeds voor om op de bovenverdieping radiatoren te plaatsen in plaats van vloerverwarming. Hét grote voordeel hiervan is dat je de knop zelf open of dicht draait en dus volledige controle hebt over de temperatuur. Houd er echter wel rekening mee dat je hiervoor een unit nodig hebt die toelaat dat je verwarming op lage temperatuur (vloerverwarming) en op hoge temperatuur (radiatoren) kan combineren. Hierdoor zal je een extra investering moeten doen en ook je energieverbruik zal hoger liggen.

Ruimtes die je bijvoorbeeld wel kan schrappen zijn de koude berging of eventueel de garage. Onder vaste meubels, zoals bijvoorbeeld de keuken, dien je ook geen vloerverwarming te voorzien.

Vloerverwarming prijs?

Door je vloerverwarming zelf te plaatsen, kan je heel wat besparen. Hoeveel het kostenplaatje precies bedraagt voor jouw vloerverwarming, hangt af van welk systeem je kiest en hoeveel de oppervlakte van je woning bedraagt. Vraag nu jouw vloerverwarmingsstudie aan en krijg een uitgebreide analyse, een legplan én een volledige materiaallijst op maat van jouw woning. En dat 100% terugbetaald.

Vloerverwarming leggen: stappenplan

Stap 1: een goed legplan

Het plaatsen van vloerverwarming vraagt om een goede voorbereiding. Afhankelijk van het type project en het beschikbare budget, zal je namelijk een heel andere aanpak hanteren. Om ervoor te zorgen dat je door de bomen het bos blijft zien, helpen de vakmannen van Solyd Zelfbouw je op weg.

Op basis van jouw wensen en de plannen van jouw woning, bepalen ze het juiste systeem en maken ze een legplan en materiaallijst op maat. Zo weet je precies welke materialen je nodig hebt en hoe je de vloerverwarming correct plaatst. Wil je graag een berekening op maat ontvangen voor jouw woning? Vraag dan hier vrijblijvend om jouw materiaallijst.

Stap 2: Plaats de vloerisolatie

Nu je weet welk systeem geschikt is voor jouw woning, kan je aan de slag met de vloerisolatie. Een correcte plaatsing van vloerisolatie, zorgt er namelijk voor dat de vloerverwarming je woning efficiënt kan verwarmen. Zo niet gaat een groot deel van de geproduceerde warmte en energie verloren.

Het vaakst wordt gewerkt met gespoten polyurethaanschuim (ook wel PUR genoemd). Gespoten PUR is een zeer doeltreffend isolatiemateriaal dat rechtstreeks op de ondergrond wordt aangebracht in de gewenste dikte. Zo is je vloer meteen geïsoleerd én uitgevuld met een kierloze laag die overal perfect aansluit.

Een andere optie is het gebruik van vaste isolatieplaten. Deze hebben een hogere drukvastheid en vaak een iets betere isolatiewaarde, maar moeten geplaatst worden op een uitvullingslaag. Hierdoor zal de uiteindelijke opbouwhoogte groter zijn.

Wil je vloerverwarming leggen in een bestaande woning en is de opbouwhoogte beperkt? Dan kan je ook werken met een droog systeem. Hierbij worden de buizen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen geplaatst. In het verdere verloop van dit stappenplan, gaan we echter uit van een nat tacker systeem op gespoten PUR of isolatieplaten.

Stap 3: Breng de randisolatie aan

Na het plaatsen van de vloerisolatie, plaats je de randisolatie aan de zijkant van de vloer (net als plinten). Hierdoor kan de vloer krimpen en uitzetten en voorkom je scheuren in de dekvloer wanneer die gaat opwarmen.

Stap 4: Plaats de dampfolie

Vervolgens gaan we aan de slag met de dampfolie. Deze dient enerzijds om het vocht uit de te gieten chape te houden, maar beschikt anderzijds ook over een handig raster dat kan je helpen bij het plaatsen van de vloerverwarmingsbuizen. Zorg bij het plaatsen van de folie voor voldoende overlap tussen de folie en de randisolatie, maar ook tussen de verschillende stroken folie zodat het raster mooi doorloopt over de volledige ruimte.

Op basis van het legplan dat je van de Solyd vakmannen hebt ontvangen, kan je nu de verschillende circuits tekenen op het raster met behulp van een alcoholstift of afplaktape.

Stap 5: Plaats de collector

Nu je alles mooi hebt voorbereid en uitgetekend, kan je de collectoren plaatsen. Deze zijn doorgaans reeds gemonteerd en moeten enkel nog waterpas opgehangen worden tegen een mooie vlakke wand. Teken eerst de gaten op de muur af en kies de gewenste boorkop voor de plugs.

Stap 6: Plaats de vloerverwarmingsbuizen

Nu is het tijd voor het echte werk: het plaatsen van de vloerverwarmingsbuizen.

Hierbij vertrek je voor ieder circuit met de aanvoerleiding aan de gemonteerde collector. Bevestig de aanvoerleiding met behulp van een klemkoppeling aan de collector.

Vervolgens rol je de vloerverwarmingsbuis verder af en bevestig je hem met behulp van tackers op de folie en isolatie. In de eerste helft van het circuit werk je van buiten naar binnen en in de tweede helft van binnen opnieuw naar buiten. Op die manier krijg je een slakkenpatroon, waardoor warme en koude leidingen elkaar afwisselen en je een goede verdeling van de warmte krijgt in je woning.

Wanneer je in het midden van het slakkenhuis de vloerverwarmingsbuis plaatst, moet je een scherpe  bocht maken om te kunnen terugkeren. Let hier bij extra op dat je geen knikken maakt in de leidingen.

Wanneer je circuit af is, sluit je de retourleiding opnieuw aan op de collector met behulp van een klemkoppeling.

Stap 7: Test je vloerverwarming

In de volgende fase zal de chape over de vloerverwarmingsbuizen gegoten worden. Vanaf dat moment kan je dus ook geen wijzigingen of herstellingen meer uitvoeren aan de leidingen. Het is daarom slim om eerst de volledige installatie te testen. Dit doe je met behulp van een druktest.

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen omtrent vloerverwarming? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met onze Solyd-specialisten.

Bel ons op 03 808 69 00