Energie besparen: handige tips

Geplaatst: Augustus 23, 2022
Energie besparen

 

Door de stijgende energieprijzen zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om energie te besparen in hun woning.

Dit wil niet zeggen dat je elke dag met de lampen uit moet zitten of de verwarming nooit meer mag aanzetten.

Dankzij kleine, slimme ingrepen kan je al meer dan de helft besparen zonder grote veranderingen door te voeren.

Onze Solyd-specialisten hebben hieronder enkele handige tips op een rij gezet en vertellen je waar je op moet letten.

Hoe energie besparen?

Energie besparen doe je op veel manieren. Zo kan je energie besparen op vlak van elektriciteit en verwarming, maar ook op vlak van sanitair en ventilatie. Onze Solyd-specialisten geven je hieronder een overzicht van de meest gebruikte manieren om energie te besparen.

Energie besparen: elektriciteit

Verlichting kan al snel enkele euro’s kosten. Het is daarom belangrijk om slim om te gaan met je lampen. Je hebt het ongetwijfeld al eens voor gehad dat je onbewust het licht vergeet te doven. Dit komt meestal voor in ruimtes die je niet langdurig gebruikt en dus snel vergeet. Hierdoor ontstaat er een grote verbruiker in je woning die makkelijk te vermijden is. Een handige oplossing voor dit probleem zijn bewegingsmelders. Met een bewegingsmelder zorg je voor een automatische schakeling van je verlichting en vermijd je situaties waarbij het licht blijft branden. Ook kan je met een bewegingsmelder tot wel 30% energie besparen omdat de verlichting enkel brandt wanneer er iemand aanwezig is.

Wanneer we spreken over verlichting, is het ook slim om je bestaande gloei of halogeenlampen te vervangen door energiezuinige LED lampen. De prijs van een LED lamp ligt iets hoger, maar dit verdien je snel terug omdat een LED lamp 85% energiezuiniger is dan een gloeilamp en 75% energiezuiniger dan een halogeenlamp. Bovendien hebben LED lampen een langere levensduur. Hierdoor bespaar je met een LED lamp energie, maar is het ook goed voor je portemonnee aangezien je niet steeds een nieuwe lamp moet kopen.

Een andere manier om je stopcontacten en schakelaars energiezuiniger te bedienen? Dat doe je met slimme sturingen waarmee je veel energie kan besparen. Zo heb je bijvoorbeeld de Niko Home Control starterskit energie, de Niko Home Control Connected Controller en de Niko Home Control schakelmodule die ervoor zorgen dat je jouw installatie kan besturen met een smartphone of tablet. Op die manier kan je met één druk op de knop je volledige elektrische installatie uitschakelen waardoor je ook geen sluimerverbruik hebt. Dankzij de slimme sturingen bespaar je dus een hoop energie en met slimme energiemonitoring materialen zoals de Niko Home Control starterskit energie krijg je ook meer inzicht in je energieverbruik, zelfs met een traditionele elektrische installatie.

Niko Home Control starterskit Energie

Energie besparen: verwarming

Ook op het vlak van verwarming zijn er veel manieren om energie te besparen. Zo kan je bij het bouwen of verbouwen van je woning kiezen voor een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt dus geen gebruik van gas zoals een gasketel. Een warmtepomp maakt gebruik van warmte in de omgeving en geeft die af aan de warmteverbruikers zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Aangezien een warmtepomp zo goed als altijd werkt met een lage temperatuur verwarming, is er minder energie nodig om warmte op te wekken waardoor je energie bespaart. Werk je met zonnepanelen? Dan kan de warmtepomp zijn elektriciteit halen van je zonnepanelen en bespaar je nog meer energie. Om gebruik te maken van een warmtepomp, is het wel belangrijk je woning voldoende te isoleren zodat de warmte niet verloren gaat. Daarnaast is het ook aangeraden om te werken met een afgiftesysteem op lage temperatuur. Voorbeelden van zo'n warmtepompen zijn lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen, geothermische warmtepompen en hybride warmtepompen. Graag meer weten? Lees dan zeker ons interessante artikel over de werking van een warmtepomp.

Vaillant Flexotherm

Is jouw woning slechts matig geïsoleerd of heb je radiatoren met een hoge aanvoertemperatuur, dan kan je ook heel wat energie besparen door je oude cv-ketel te vervangen door een hoogrendementsketel of condensatieketel. Een condensatieketel is een cv-ketel die een hoger rendement haalt dan klassieke ketels dankzij het gebruik van een condensatietechniek.  De opgewekte warme rookgassen worden hierbij door afkoeling gecondenseerd en via een warmtewisselaar opnieuw gebruikt bij het opwarmen van het ketelwater. Op die manier wordt een deel van de afvalstoffen gerecupereerd en ingezet voor de productie van warm water. De opgewekte warmte-energie gaat dus niet verloren, waardoor je verbruik aanzienlijk daalt en je ook aardig kan besparen op je energiefactuur.

Wanneer je kiest voor een nieuwe cv-ketel, ga je ook best voor een modulerende ketel. Bij een modulerende ketel gaat de brander in de ketel harder of zachter branden, afhankelijk van de warmtevraag. De ketel blijft dus niet op volle toeren branden wanneer de temperatuur bijna bereikt is, waardoor je heel wat energie kan besparen.

Voor een optimaal rendement is het wel van belang dat de thermostaat en de ketel goed met elkaar kunnen communiceren. Die communicatie gebeurt ofwel via een eBUS kabel, zoals bij Vaillant, Junkers-Bosch en Bulex, of via een Open-Therm protocol, zoals bij Itho-Daalderop of Remeha. Een Vaillant ketel combineer je dus best altijd met een Vaillant thermostaat, terwijl je een Open-Therm Remeha ketel bijvoorbeeld ook kan combineren met een Honeywell thermostaat.

Graag je sanitair warm water opwarmen op een energiezuinige manier? Dan is een warmtepompboiler de perfecte oplossing. De werking van een warmtepompboiler is volgens het principe van een warmtepomp en verbruikt in vergelijking met een gewone elektrische boiler tot 75% minder energie. Een warmtepompboiler is heel rendabel voor gezinnen onder de 4 personen. Heb je een gezin van 4 of meer personen? Dan is een zonneboiler een interessant alternatief.

Een zonneboiler zorgt net zoals een warmtepompboiler voor de verwarming van je sanitair warm water. Een zonneboiler maakt gebruik van één of meerdere zonnecollectoren op je dak om zonne-energie op te vangen. Vervolgens verwarmt de zonneboiler via de zonne-energie je sanitair warm water op. Door het gebruiken van een zonneboiler kan je tot 60% besparen op je energiefactuur. Een zonneboiler is ideaal voor grotere gezinnen vanaf 4 personen.

Zoals je kan lezen zijn er heel wat manieren om via je warmtebron energie te besparen. Een ander belangrijke factor bij het verlagen van je energiefactuur zijn echter ook warmteverspreiders in je woning. Zo is er een groot aanbod radiatoren, lage temperatuur radiatoren en vloerverwarming die op hun beurt je woning een pak energiezuiniger kunnen maken.

Paneelradiatoren zijn de meest gebruikte radiatoren om je woning te verwarmen. Een paneelradiator is opgebouwd uit één of meerdere geribbelde panelen. Hoe meer panelen een radiator bevat, hoe meer warmte hij kan afgeven, maar hoe meer energie hij moet verbruiken. Een ideale oplossing hiervoor is de Henrad Premium Eco paneelradiator. Dankzij innovatieve technologieën is de Henrad Premium Eco zo ontworpen om op een zeer energiezuinige manier te verwarmen. Eerst wordt de voorste plaat van de paneelradiator verwarmd en daarna de achterste. Op die manier verwarmt de radiator sneller, verlies je minder energie naar de muur toe. Dankzij de Henrad Premium Eco bespaar je 10,5% op je energiefactuur, heb je een hogere stralingswarmte en heb je 8,8% minder energieverlies.

Henrad Premium Eco

Lage temperatuur radiatoren en vloerverwarming zijn bij uitstek de meest gebruikte manieren om te verwarmen op lage temperatuur met een warmtepomp. Een lage temperatuur radiator of convector beschikt over veel lamellen en minder watervolume aangezien er maar door één buis water stroomt. De lamellen op de lage temperatuur radiatoren zijn verbonden met deze buis en warmen bijgevolg heel snel op waardoor hij 10% minder energie verbruikt dan radiatoren. Wil je graag meer weten of radiatoren en lage temperatuur radiatoren? Lees dan zeker ons interessante artikel rond een radiator kopen.

Je woning voorzien van extra bijverwarming? Dan kan je kiezen voor infrarood verwarming. Infrarood verwarming is een speciale vorm van verwarming waarbij de warmte uitstraalt naar een gerichte plek. Op die manier is infrarood verwarming energiezuinig omdat ze geen ruimte opwarmen, maar enkel het object voor de infrarood verwarming. Ook heb je met infrarood verwarming een optimaal rendement aangezien infrarood panelen zeer snel kunnen opwarmen en dus zo weinig energie verbruiken aan opwarming.

Ten slotte kan je de temperatuur regelen via slimme thermostaten van bijvoorbeeld Honeywell. Dankzij de Honeywell Evohome slimme thermostaat regel je de temperatuur voor elke kamer afzonderlijk. De Honeywell Evohome beschikt over een zoneregeling waardoor je enkel de ruimte die je gebruikt verwarmt, controle houdt en energie bespaart. Hoe je dit doet? Je combineert de Honeywell Evohome met een draadloze radiatorthermostaat en zo kan je tot wel 12 slimme verwarmingszones creëren. Op die manier verwarm je op een slimme manier en bespaar je een hoop energie die verloren zou kunnen gaan in kamers die je niet gebruikt.

Energie besparen: sanitair

Een gemiddelde persoon gebruikt 89 liter drinkwater per dag. Toch zijn er veel toepassingen waarmee je regenwater kan gebruiken. Zo kan je met regenwater een wasmachine gebruiken, het toilet doorspoelen, de schoonmaak doen, enzovoort. Kortom kan je door het gebruik van regenwater maar liefst de helft besparen op je waterfactuur. De regen die op je dak valt, wordt via de dakgoot opgevangen en vervolgens afgevoerd naar de regenwaterput in plaats van het riool. Op die manier bespaar je op je waterfactuur en ben je zuiniger met kostbaar drinkwater.

Eens het regenwater in de regenwaterput zit wordt het water door middel van een regenwaterpomp via leidingen naar aftappunten in en rondom je woning gestuurd. Een voorbeeld van zo een regenwaterpomp is de Grundfos SCALA2 3-45 regenwaterpomp. Deze waterpomp kan op elk gewenst moment een goede waterdruk leveren voor alle aftappunten in en rond je woning. Dankzij het innovatieve karakter van deze regenwaterpomp is het ook één van de stilste pompen op de markt.

Grundfos Scala2 3-45 regenwaterpomp

Een ander voorbeeld van een regenwaterpomp is de Grundfos SBA booster 3-45 AW. Dit soort waterpompen zijn dompelbare pompen die je in de regenput plaatst. Op die manier hoef je geen bovengrondse waterpomp te plaatsen en heb je geen last van lawaai.

Energie besparen: ventilatie

Ook op het vlak van ventilatie is het mogelijk om energie te besparen, dankzij de nieuwste technologieën van onder andere Renson. Zo heb je verschillende ventilatiesystemen zoals het ventilatiesysteem C+ of D+. Dankzij ventilatiesystemen zoals de Renson Kit Healthbox 3.0 of de Renson Endura wordt het ventilatieniveau constant automatisch bijgestuurd volgens de gemeten luchtkwaliteit. Zolang de luchtkwaliteit in de ruimte constant is, zal het ventilatieniveau niet verhogen. Op die manier bespaar je een hoop energie en geniet je van een perfect comfort.

Renson Kit Healthbox

Een lucht-lucht warmtepomp zorgt zowel voor de verwarming als de verkoeling van je woning. Zo is een lucht-lucht warmtepomp een goed alternatief voor elektrische verwarming. Het verbruik van elektrische verwarming kan soms hoog oplopen, een lucht-lucht warmtepomp verbruikt op dat vlak minder energie. Ook beschik je met een lucht-lucht warmtepomp over één of meerdere binnenunits waardoor je kamers apart kan verwarmen of koelen. Op die manier kan je energie besparen omdat je enkel de temperatuur aanpast in de kamer die je gebruikt.

Energie besparen in huis

Zoals je kan lezen zijn er tal van mogelijkheden om energie te besparen. Door te investeren in energiezuinige materialen betaal je iets meer, maar merk je het verschil snel op je energiefactuur. Op die manier zijn energie besparende materialen winstgevend op langere termijn en haal je er vele voordelen uit.

Bij Solyd bieden we een uitgebreid aanbod energie besparende producten. Zit je toch nog met enkele vragen in verband met energie besparen? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten, zij helpen je met plezier verder.

Bel ons op 03 808 69 00