Wisselschakelaars

Een schakelaar stel je altijd samen met een basiselement of sokkel, een centraalplaat en een afdekplaat.

   

Producten 1-24 van 95

Pagina
    • Bestel tot 18u. Morgen in huis
    • Gratis levering vanaf €50
    • Breed en diep assortiment
    • Altijd scherpe prijzen
    • Klanten geven ons 4.8/5

Producten 1-24 van 95

Pagina

Wat is een wisselschakelaar?

Met een wisselschakelaar kan je het licht vanop twee plaatsen in- of uitschakelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lamp in de hal die zowel vanuit de gang beneden als de eerste verdieping te bedienen is. Ook voor de slaapkamer kan een wisselschakelaar ideaal zijn. Je plaatst dan een van de schakelaars bij de deur en een andere wisselschakelaar bij het bed. Zo hoef je dus nooit je bed uit om toch het licht uit te kunnen schakelen. Lekker eenvoudig!

Hoe werkt een wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar is een schakelaar met één toets en drie aansluitklemmen. De schakelaar kan op twee verschillende manieren gebruikt worden. Zo kan je hem enkelpolig aansluiten om een lichtpunt te bedienen vanop één plaats.

Daarnaast is het ook mogelijk om twee wisselschakelaars met elkaar te verbinden. Tussen de twee wisselschakelaars lopen twee draden, en beide schakelaars kunnen dus kiezen tussen de ene of de andere verbinding. Alleen als ze beide op dezelfde verbinding staan gaat de lamp aan, als een van de twee wordt omgezet gaat de lamp uit.

Wil je een lamp vanop drie of meerdere plaatsen bedienen? Dan kan je de wisselschakelaars combineren met één of meerdere kruisschakelaar.

Soorten wisselschakelaars

In het Solyd-assortiment vind je verschillende soorten wisselschakelaars. Zo heb je de keuze tussen wisselschakelaars met steekklemmen en schroefklemmen.

Daarnaast kan je ook kiezen tussen enkelvoudige of dubbele wisselschakelaars. Een dubbele wisselschakelaar bestaat uit twee wisselschakelaars in één behuizing. De wisselschakelaar heeft in dat geval zes aansluitklemmen en twee schakelknoppen. Met een dubbele wisselschakelaar kan je op die manier twee lampgroepen bedienen vanop drie plaatsen. Wil je een wisselschakelaar gebruiken in een vochtige ruimte? Dan kies je best voor een dubbelpolige wisselschakelaar. Bij Solyd vind je wisselschakelaars van verschillende merken zoals Niko, Legrand en Bticino.

Ben je benieuwd hoe je zelf een wisselschakelaar kan aansluiten? Lees dan ons handig artikel rond het aansluiten van een wisselschakelaar.

Wisselschakelaars online kopen

Bij Solyd vind je een uitgebreid aanbod wisselschakelaars. Je stelt een wisselschakelaar steeds samen uit een sokkel of basiselement. Vervolgens kan je de wisselschakelaars afwerken met een afwerkingsset en afdekplaat naar keuze. Alle wisselschakelaars bij Solyd zijn op stock en leverbaar binnen de 24u. Bestel je de wisselschakelaar dus voor 18u? Dan ontvang je hem al de volgende werkdag bij je thuis.

Bel ons op 03 808 69 00