Wisselschakelaars

Stel je Niko schakelmateriaal samen

Niet zeker hoe je je Niko stopcontacten en schakelaars moet samenstellen? Test nu onze handige tool uit en ga zelf aan de slag!

Producten 1-24 van 135

    • Bestel tot 18u. Morgen in huis
    • Gratis levering vanaf €50
    • Breed en diep assortiment
    • Altijd scherpe prijzen
    • Klanten geven ons 4.8/5
Pagina

Wat is een wisselschakelaar?

Dankzij een wisselschakelaar heb je de mogelijkheid verlichting vanop twee plaatsen in- of uit te schakelen. Denk maar bijvoorbeeld aan de lamp in de hal die zowel vanuit de gang beneden te bedienen is als de eerste verdieping. In een slaapkamer kan een wisselschakelaar ook perfect van pas komen. Zo kan je de ene schakelaar bij de deur plaatsen en een andere wisselschakelaar bij het bed. Op die manier hoef je nooit uit je bed om het licht uit te schakelen. lekker eenvoudig! Graag je wisselschakelaar voorstellen op schema? Lees dan zeker ons interessant artikel over een eendraadschema tekenen.

Hoe werkt een wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar is een type schakelaar dat beschikt over één toets en drie aansluitklemmen. De schakelaar kan op twee verschillende manieren gebruikt worden. Zo heb je de mogelijkheid om hem enkelpolig aan te sluiten om een lichtpunt vanop één plaats te bedienen.

Daarnaast kan je ook twee wisselschakelaars met elkaar verbinden. Tussen de twee wisselschakelaars lopen twee draden, en beide schakelaars kunnen dus kiezen tussen de ene of de andere verbinding. Staan ze beide op dezelfde verbinding? Dan pas zal de lamp aangaan. Wordt een van de twee omgezet? Dan zal de lamp terug uitgaan.

Wil je een lamp vanop drie of meerdere plaatsen bedienen? Dan kan je de wisselschakelaars combineren met één of meerdere kruisschakelaar. Graag meer weten over een schakelaar aansluiten? Lees dan zeker ons interessant artikel.

Soorten wisselschakelaars

In het Solyd-assortiment vind je een uitgebreid aanbod wisselschakelaars. Zo heb je wisselschakelaars met steekklemmen, maar ook met schroefklemmen.

Bovendien kan je ook kiezen tussen enkelvoudige of dubbele wisselschakelaars. Dubbele wisselschakelaars bestaan uit twee wisselschakelaars in één behulzing. In dat geval heeft de wisselschakelaar zes aansluitklemmen en twee schakelknoppen. Op die manier kan je met een dubbele wisselschakelaar twee lampgroepen bedienen vanop drie plaatsen. Graag een wisselschakelaar gebruiken in een vochtige ruimte? Dan is het slim om te kiezen voor een dubbelpolige wisselschakelaar. Bij Solyd vind je wisselschakelaars van verschillende merken zoals Niko, Legrand en Bticino. Deze merken bieden kwalitatieve reeksen zoals Legrand Niloé, Legrand Mosaic, Bticino LivingLight en Bticino Magic.

Ben je benieuwd hoe je zelf een wisselschakelaar kan aansluiten? Lees dan ons handig artikel rond het aansluiten van een wisselschakelaar. Graag meer weten hoe je een wisselschakelaar kan combineren met een relais? Lees dan nu ons interessant artikel over een relais aansluiten.

Wisselschakelaar online kopen

Het productengamma van Solyd bevat een zeer uitgebreid aanbod wisselschakelaars. Een wisselschakelaar stel je steeds samen uit een sokkel of basiselement. Vervolgens heb je ook de mogelijkheid om de wisselschakelaar af te werken met een afdekplaat en afwerkingsset naar keuze. Bij Solyd zijn alle wisselschakelaars op stock en leverbaar binnen de 24u. Heb je jouw wisselschakelaar besteld voor 18u? Dan ontvang je hem de volgende werkdag bij je thuis. Benieuwd welke IP-waarde je wisselschakelaar nodig heeft? Lees dan zeker ons interessant artikel!

Bel ons op 03 808 69 00