Airco installeren om te koelen en bijverwarmen

Geplaatst: Mei 06, 2024
airco installeren koelen en verwarmen

Tijdens hittegolven is een airconditioning meer dan welkom. Je kan hiermee makkelijk je ruimte(s) koelen en genieten van een aangenaam binnenklimaat. Maar ook om bij te verwarmen komt een airco goed van pas.

Bovendien kun je je airco-units en benodigdheden voordelig online kopen.

Wil je je airco zelf installeren? Onze Solyd-specialisten vertellen je er graag meer over. 

Airco: voor warme én frisse dagen

Een airconditioningsysteem is vooral gekend om zijn koelende werking. Lig je in de zomer te puffen omdat de hittegolven je woning in een broeikas hebben veranderd, dan is een airco je redder in nood. Een druk op de knop en de gekoelde lucht zorgt voor de nodige verfrissing. Maar wist je dat er ook airco’s of lucht-luchtwarmtepompen zijn waarmee je ook kunt verwarmen?

Mobiele airco, split airco of monoblock airco

Er zijn 3 voorkomende types airco’s: de mobiele airco, de split airco en de monoblock airco. Zoek je een goedkope oplossing om alleen te koelen, dan is een mobiele airco voldoende. Maar wil je naast koelen ook verwarmen? Dan heb je een split airco of vaste airco nodig. Ideaal om bijvoorbeeld ruimtes met vloerverwarming snel bij te verwarmen. Bovendien is deze airco ook voor zelfbouw geschikt. Tot slot zijn er ook monoblock airco’s, waarbij alles in de binnenunit zit en de lucht via een muurdoorvoer wordt afgevoerd. Deze type airco’s zijn vaak minder efficiënt. We gaan wat dieper in op de split airco. 

Split airco

Een split airco is eigenlijk een soort lucht-lucht warmtepomp. Is het te warm in huis, dan koelt je aircosysteem je ruimte(s). Hierbij onttrekt de binnenunit de warme lucht uit de ruimte en voert deze via de buitenunit af, gekoelde lucht wordt dan op zijn beurt in de ruimte verdeeld. Vraag je om de ruimte te verwarmen? Dan wordt er via de binnenunit warme lucht aangevoerd. Een split aircosysteem bestaat uit één buitenunit en één binnenunit. Je hebt keuze tussen een single split airco of een multi split airco. Wat is het verschil? 

Met een single split airco kun je dus één ruimte koelen en verwarmen. Ontdek de single split airco’s

Bij een multi split aircosysteem heb je één buitenunit en meerdere binnenunits. Hier kan je dus meerdere ruimtes in huis mee koelen en verwarmen. Bovendien kun je de units afzonderlijk regelen. Ontdek de multi split airco’s

Wil je een airco kopen? Ontdek de handige gids om je keuze te vergemakkelijken.

Andere benodigdheden

Naast de units van je aircosysteem heb je ook koelleidingen nodig om je binnen- en buitenunit met elkaar te verbinden. In de webshop vind je aircoleidingen van kwalitatieve merken. Wil je een correcte aansluiting? Reken dan op de hulp van onze specialisten

Airco zelfbouw

Denk je eraan om je aircosysteem zelf te plaatsen? Da’s slim bekeken. Hiermee kan je wel meer dan 50 % op je budget besparen. Bovendien kun je hem via Solyd Zelfbouw voordeliger aankopen. Hier vind je de airco die je nodig hebt. Lees hoe je zelf je airco installeert aan de hand van een handig stappenplan.

Ook bij de plaatsing van je airconditioning kun je op ons rekenen. Heb je hem volledig geïnstalleerd? Dan helpen de Solyd-specialisten je graag verder met de correcte inbedrijfstelling van je airco. Dit houdt in: het aansluiten van de binnen- en buitenunit, de leidingen vacumeren, het systeem vullen, een druktest uitvoeren, het systeem opstarten en toelichten hoe de airco werkt. Ontdek de voorwaarden

Benieuwd welke zelfbouw airco het beste bij jou past? Onze Solyd-specialisten helpen je graag verder. Ontdek meer over de zelfbouwformule voor airco.

Bel ons op 03 808 69 00