Radiator kopen: handige gids

Geplaatst: Augustus 01, 2022
Radiator kopen

 

Wil je graag een radiator kopen? Dan is het belangrijk om na te gaan welk soort radiator het best bij jou en je woning past.

Radiatoren hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk het verwarmen van je woning. Toch kunnen hun werking, design, vermogen en prijs sterk verschillen.

Hieronder zetten we de verschillende soorten radiatoren eens op een rij en vertellen we je waar je op moet letten.

Soorten radiatoren

Op vandaag verwarmen heel wat gezinnen hun woning met radiatoren. Een logische keuze, want radiatoren zijn relatief goedkoop in aankoop en kunnen je woning snel en efficiënt verwarmen. Concreet warmt de cv-ketel of warmtepomp het water op en transporteert die vervolgens het warme water via leidingen naar de radiatoren. Deze zullen daarna de warmte afgeven en zo de ruimtes in je woning verwarmen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, hangt van het type radiator af. Hieronder geven we je een overzicht van de meest populaire radiatoren.

Paneelradiator

Een paneelradiator is de meest gebruikte radiator om je woning te verwarmen. Zo is een paneelradiator zeer degelijk, relatief goedkoop en door het veelzijdige karakter past hij makkelijk in elk interieur. Een paneelradiator is opgebouwd uit één of meerdere geribbelde panelen. Hoe meer panelen een radiator bevat, hoe meer warmte hij kan afgeven en hoe geschikter hij dus is voor grote ruimtes. De verticale ribbels bij een paneelradiator zorgen voor een groter oppervlak. Op die manier kan een paneelradiator de gewenste temperatuur sneller bereiken en geniet je van een efficiënte verwarming. Dankzij het innovatief design van een paneelradiator is hij vlot aan te sluiten op een condensatieketel.

Verticale radiator

Met een verticale radiator kies je voor verwarming in stijl. Een verticale radiator is één van de nieuwste populaire vormen van verwarmen. De tijd dat verticale radiatoren enkel in je badkamer hingen is voorbij. Dankzij het design van een verticale radiator, komt hij namelijk steeds vaker voor in de woonkamer. Verticale radiatoren zien er niet alleen goed uit, maar staan ook bekend voor hun efficiëntie en hoge warmte opbrengst, vanwege de grotere afmetingen. Ze zijn daarnaast makkelijk te combineren met je bestaande gasketel zoals een Bosch gasketel.

Radson Kos V 22

Handdoekradiator

Zoals de naam het reeds doet vermoeden, is een handdoekradiator bij uitstek geschikt voor je badkamer. Het verschil tussen een verticale radiator en een handdoekradiator is duidelijk te zien op het vlak van uiterlijk. Een handdoekradiator is zo goed als altijd uitgerust met horizontale buizen die voor de opwarming van je handdoek en badkamer zorgen. Een verticale radiator daarentegen heeft meer variatie op het vlak van formaat en vorm. Zo kan een verticale radiator ook verticale buizen hebben of een vlakke voorplaat.

Een handdoekradiator heeft tal van voordelen. Ten eerste krijg je de mogelijkheid om je handdoek zowel op te hangen als te laten drogen. Ten tweede is een handdoekradiator vlot te monteren, ook op plekken waar bijvoorbeeld paneelradiatoren niet passen aangezien hij smal en verticaal is. Bovendien zijn handdoekradiatoren uitgerust met een speciale coating, waardoor ze geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Een handdoekradiator kan je aansluiten op je cv-ketel of je kan kiezen voor een elektrische handdoekradiator.

Henrad Arno handdoekradiator

Lage temperatuur radiator

Een lage temperatuur radiator of convector is iets anders opgebouwd dan een radiator. Zo heeft een lage temperatuur radiator veel lamellen en minder watervolume. Een lage temperatuur radiator bestaat uit één buis waar warm water doorstroomt. De lamellen op de lage temperatuur radiator zijn verbonden met deze buis en warmen vervolgens op. Op die manier warmt een lage temperatuur radiator zeer snel op. Aangezien een lage temperatuur radiator meestal werkt op lage temperatuur, heeft hij meer vermogen dan een radiator van dezelfde grootte om zo dezelfde warmte afgifte te bieden. Bij sommige lage temperatuur radiatoren is er een ventilator ingebouwd, op die manier geeft de lage temperatuur radiator nog meer warmte af en wordt de ruimte nog sneller opgewarmd.

Lage temperatuur radiatoren hebben een strak en mooi design. Zo kan je een lage temperatuur radiator vlot aan de muur hangen of op de vloer installeren op handige pootjes. Lage temperatuur radiatoren zijn perfect om te verwarmen met lage temperatuur. Een warmtepomp is hierbij de ideale combinatie.

Jaga Strada Hybrid

Hoge vs. Lage temperatuur radiatoren

Zoals hierboven reeds kort aangehaald, kan je centrale verwarming op twee verschillende manieren werken. Zo kan je kiezen voor verwarming op hoge of op lage temperatuur. Het verschil zit hem in de temperatuur van het warm water dat wordt getransporteerd door je woning. Bij lage temperatuur verwarming ligt de aanvoertemperatuur van het water tussen de 30 en 55°C. Bij hoge temperatuur verwarming ligt de temperatuur tussen de 70 en 80 °C.

Lage temperatuur verwarming is een heel efficiënte en energiebesparende vorm van verwarmen. Zo is het rendement enorm hoog, omdat het water naar een minder hoge temperatuur moet gestookt worden. Op die manier verbruik je dus een pak minder energie en draag je ook je steentje bij aan het milieu. Verder zorgt verwarming op lage temperatuur voor een aangenaam leefklimaat, omdat de temperatuur voortdurend constant is en er een gelijkmatige warmteverdeling ontstaat.

Als je kiest voor lage temperatuur verwarming, maak je het best gebruik van een warmtepomp. Dankzij geavanceerde technologieën kan een warmtepomp namelijk op een zeer energiezuinige manier je woning verwarmen op lage tempratuur. Er bestaan heel wat verschillende types warmtepompen. Zo heb je onder andere een lucht-water warmtepomp, lucht-lucht warmtepomp, geothermische warmtepomp en een hybride warmtepomp. Je warmtepomp combineer je verder best met vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren zoals de Jaga Strada Hybrid. Om gebruik te kunnen maken van verwarming op lage temperatuur, is het wel belangrijk dat je woning voldoende geïsoleerd is zodat de warmte niet verloren gaat. Graag meer weten over energiezuinig verwarmen? Lees dan zeker ons artikel rond energie besparen

Hoge temperatuur verwarming is de meest gebruikte manier van verwarmen. Zeker in het geval van renovaties wordt er vaak gekozen voor hoge temperatuur verwarming, omdat de mogelijkheden voor isolatie en vloeropbouw vaak beperkt zijn. Hoge temperatuur verwarming gebruik je in combinatie met een condensatieketel, omdat deze het water op een efficiënte manier tot een hoge temperatuur kunnen opwarmen. Verder is het slim om gebruik te maken van gewone radiatoren zoals paneelradiatoren of verticale radiatoren.

Graag toch gebruik maken van een warmtepomp in combinatie met hoge temperatuur verwarming? Dan plaats je best een hybride warmtepomp. Deze gebruikt net zoals een standaard lucht-water warmtepomp energie uit de buitenlucht, maar werkt ook nog samen met je bestaande cv-ketel. Wanneer het buiten te koud is of wanneer het te lang duurt voor je woning opwarmt, springt je cv-ketel bij. Een hybride warmtepomp is op die manier een tussenstap naar een woning zonder aardgas en het bespaart een duit op je energiefactuur. Lees hier alles over de werking van een warmtepomp.

Radiator merken

Nu je weet welke soorten radiatoren er zijn, is het belangrijk om te weten welke merken kwalitatieve radiatoren aanbieden. Zo hebben we bij Solyd een groot aanbod radiatoren van verschillende merken.

Een toonaangevende speler in de ontwikkeling van radiatoren is Radson. Zo biedt Radson kwalitatieve radiatoren aan die gekenmerkt worden door betrouwbaarheid, efficiëntie en kwaliteit. Dankzij het elegante design van de Radson radiatoren passen ze in elk interieur en bovendien installeer je ze in een vingerknip.

Verder beschikt Radson over stijlvolle verticale radiatoren zoals de Radson Vertical en de Radson Kos. Deze verticale radiatoren zorgen voor een hoog verwarmingseffect, maar hebben ook hun specifieke kenmerken. Zo is de Radson Vertical smal en uitgerust met een geribbeld paneel, maar beschikt de Radson Kos over een vlakke voorplaat en sierlijk design.

Een tweede grote speler in de wereld van radiatoren is Henrad. Net zoals Radson biedt Henrad een kwalitatief aanbod radiatoren aan met elegante designs die vlot te installeren zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Henrad Premium Eco en de Henrad Alto Plan. De Henrad Premium Eco paneelradiatoren zijn bij uitstek de beste methode van ecologisch verwarmen. Zo hebben ze een veel efficiëntere en snellere verwarming, waardoor je een stevige cent bespaart op je energiefactuur.

Liever een convector kopen in plaats van een radiator kopen? Dan is Jaga de ideale oplossing. De Jaga Strada Hybrid is een kwalitatieve reeks convectoren die zowel instaan voor verwarming als koeling. Dankzij het compacte design en het moderne karakter, past hij perfect in elke woning en biedt hij altijd een direct antwoord op de gevraagde temperatuur.

Bekijk hier het volledige overzicht van alle beschikbare radiatoren in het Solyd assortiment. Liever wat hulp bij een nieuwe radiator kopen? Neem dan zeker contact op met onze vakmannen. Graag je radiator zelf aansluiten? Lees dan zeker ons intressant artikel over een radiator aansluiten. Benieuwd hoe je radiator kan samenwerken met thermostatische kranen? Neem gerust ook eens een kijkje in ons artikel over een thermostatische kraan werking.

Bel ons op 03 808 69 00