Elektrisch verwarmen: een handige gids

Geplaatst: December 11, 2023
Tags: verwarming
Elektrische verwarming

Je woning elektrisch verwarmen? Dankzij de snelle werking van elektrische verwarming, de vlotte installatie en het milieuvriendelijke karakter wordt het steeds interessanter.

Of je nu kiest om je hele huis elektrisch te verwarmen of enkel bepaalde kamers, dankzij ons uitgebreide assortiment elektrische verwarming zijn er diverse mogelijkheden.

Maar welke soorten elektrische verwarming zijn er allemaal? Onze Solyd-specialisten vertellen er alles over in deze handige gids.

Hoe werkt elektrische verwarming?

Door gebruik te maken van elektrische verwarming, maak je de overstap naar verwarmen met duurzame energie. Met elektrische verwarming zet je elektrische energie om in warmte en hiervoor kan je gebruik maken van energiebronnen zoals zonne-energie. Bovendien geniet je met elektrische verwarming van verschillende voordelen. Zo heeft het een snelle werking, is het zeer makkelijk te installeren, efficiënt en kan het enorm milieuvriendelijk zijn als de energie uit hernieuwbare bronnen gehaald wordt.

Je woning verwarmen met elektrische verwarming kan op verschillende manieren. Zo heb je onder andere vloerverwarming, maar ook elektrische radiatoren en infraroodverwarming. Elektrische verwarming wordt nog interessanter als je gebruik maakt van zonnepanelen. Op die manier kan je gratis zonne-energie gebruiken voor de verwarming van je woning.

Elektrische verwarming als hoofd- of bijverwarming?

Elektrische verwarming heeft zowel voor- als nadelen. Er zijn tal van verschillende soorten elektrische verwarming. Onze Solyd-specialisten zijn er hieronder wat dieper op ingegaan. Ten eerste is het belangrijk om te kiezen of je elektrische verwarming gaat gebruiken als hoofdverwarming voor heel je woning, of als bijverwarming voor enkele ruimtes.

Als je kiest voor elektrische hoofdverwarming, moet je kijken of je huis goed geïsoleerd is en of je gebruik maakt van slimme thermostaten. Op die manier is elektrische verwarming namelijk het efficiëntst. Wanneer je alleen enkele kamers wil verwarmen, is het slim om elektrische verwarming als bijverwarming te plaatsen.

Elektrische verwarming komt het vaakst voor als bijverwarming in een woning. Dit om bijvoorbeeld snel een badkamer op te warmen wanneer je centrale verwarming nog niet volledig opgewarmd is. Elektrisch bijverwarmen kan je op veel manieren doen. Hiervoor heb je elektrische radiatoren en accumulatieverwarming, maar ook infraroodverwarming en convectoren.

Verschillende mogelijkheden bij elektrisch verwarmen

Elektrische radiatoren

Een zeer populaire vorm van elektrische verwarming zijn elektrische radiatoren. Deze komen het vaakst voor en werken zeer effectief. Elektrische radiatoren hebben heel wat voordelen. Zo verwarmen ze de lucht, hebben ze een zeer lange levensduur, beschikken ze over een grotere capaciteit dan convectoren en werken ze eerder zuinig. Om volledig te voldoen aan je behoeftes, zijn elektrische radiatoren verkrijgbaar in verschillende afmetingen en vermogens.

Elektrische radiatoren zijn te gebruiken op twee manieren. Je kan ze inzetten als hoofdverwarming voor heel je woning, maar ook als bijverwarming voor enkele ruimtes. Gebruik je de elektrische verwarming als hoofdverwarming? Dan moet je woning wel goed geïsoleerd zijn. Vervolgens kan je kiezen tussen handdoekradiatoren en paneelradiatoren.

Elektrische vloerverwarming

Een doeltreffende en luxueuze manier om je huis te verwarmen is elektrische vloerverwarming. Dankzij het innovatieve karakter van vloerverwarming, wordt de warmte gelijkmatig over de vloer verspreid. Dit zorgt voor een zeer aangename verwarming van je woning en maakt het mogelijk op blote voeten te lopen zowel in de zomer als in de winter. Net zoals bij elektrische radiatoren, is elektrische vloerverwarming interessant voor huizen die goed geïsoleerd zijn.

Elektrische vloerverwarming is iets duurder in aankoop, maar het biedt een zeer groot wooncomfort en geeft een boost aan de energie-efficiëntie van je woning.

Elektrische convectoren

Bij elektrische convectoren wordt er gebruik gemaakt van convectiewarmte om de omgeving op te warmen. Hierbij wordt de lucht rondom de convector opgewarmd, waardoor deze stijgt en koude lucht wordt aangetrokken. Op die manier zorgt een elektrische convector voor een gelijkmatige verwarming van de woning. Elektrische convectoren zijn handig voor ruimtes die geen constante verwarming nodig hebben. Dankzij het innovatieve karakter, warmt een convector enorm snel op. Hierdoor is de te verwarmen ruimte op korte tijd opgewarmd.

Wanneer je gebruik maakt van elektrische convectoren, is het verstandig deze te gebruiken als bijverwarming. Ze zijn goedkoop in aankoop, maar verbruiken relatief veel energie. Bij Solyd werken we met elektrische convectoren van A-merken zoals Dimplex en Stiebel Eltron.

Accumulatieverwarming

Accumulatieverwarming is een speciale vorm van verwarming, maar wel zeer energiezuinig. Met accumulatieverwarming maak je gebruik van de goedkope elektriciteitstarieven ’s nachts. Tijdens de nacht absorberen accumulatoren warmte die ze vervolgens geleidelijk aan overdag afgeven aan de omgeving. Accumulatoren zijn zeer energiezuinig en eenvoudig te bedienen met een thermostaat, maar zijn wel iets duurder in aankoop.

Accumulatieverwarming kan je gebruiken als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming. Wil je het gebruiken als hoofdverwarming? Dan is het net zoals bij andere soorten elektrische verwarming belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is omdat accumulatoren zo het meest effectief werken. Maar in dit geval kan het geen kwaad als je woning iets minder geïsoleerd is, omdat ze de warmte geleidelijk doorheen de dag afgeven.

Infraroodverwarming

Bij infraroodverwarming wordt er gebruik gemaakt van stralingswarmte om direct objecten of mensen in de kamer op te warmen. Deze aanpak is zeer efficiënt, waardoor je maar de helft energie nodig hebt vergeleken met verwarming op gas.

Infraroodverwarming is een perfecte vorm van bijverwarming. Zo kan je specifieke zones in een ruimte verwarmen zonder overtollig energieverlies. Op die manier kan je infraroodverwarming bijvoorbeeld gebruiken voor je badkamer.

Welke elektrische verwarming voor je woning?

Hoe bepaal je nu welk type elektrische verwarming het meest geschikt is voor je woning? Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • Aantal ruimtes: Wil je heel je woning verwarmen, of alleen bepaalde ruimtes?
  • Isolatie: Hoe groter en slechter geïsoleerd je woning is, hoe meer energie en vermogen je nodig hebt om te verwarmen.
  • Frequentie: Ga je de verwarming elke dag uren gebruiken? Of slechts af en toe? Op die manier kan je bepalen of je een krachtige of minder krachtige verwarmingsbron nodig hebt.
  • Persoonlijke voorkeur: Wil je een snelle verwarming van je woning of kamer? Of heb je liever een soort verwarming waarbij de warmte gelijkmatig verspreid wordt?

Zoals je kan lezen zijn er heel wat verschillende mogelijkheden als het gaat over elektrische verwarming. Graag extra informatie over ons assortiment elektrische verwarming? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten. Zij helpen je met plezier verder.

Bel ons op 03 808 69 00