Zelf ventilatiesysteem plaatsen
Wie een ventilatiesysteem zelf plaatst in zijn woning, kan behoorlijk wat geld uitsparen.
Je ventilatiesysteem zelf plaatsen is bovendien helemaal niet zo moeilijk. Het lijkt misschien een hele opgave, maar met de juiste ondersteuning is het perfect mogelijk.
Ontdek de tips van onze Solyd-specialisten en ga zelf aan de slag.
Ventilatiesysteem kiezen
Allereerst moet je natuurlijk kiezen met welk type ventilatiesysteem je wilt werken. Je hebt hierbij de keuze tussen verschillende mogelijkheden.
Bij de meeste nieuwbouw of verbouw projecten wordt vandaag gewerkt met een ventilatiesysteem C, C+, D of D+. Bij een C of C+ systeem werk je met natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer. Die aan- en afvoer van lucht gebeurt bij een ventilatiesysteem C continu en bij een ventilatiesysteem C+ vraaggestuurd. Een voorbeeld hiervan is de Renson Healthbox.
Bij een ventilatiesysteem D of D+ gebeurt zowel de aanvoer als de afvoer van lucht volledig mechanisch. Net zoals bij de C-systemen, werkt een standaard ventilatiesysteem D continue, terwijl een ventilatiesysteem D+ vraaggestuurd zal ventileren. Bij Solyd heb je een ruim assortiment D en D+ ventilatiesystemen, zoals de Vasco DX4, de Zehnder ComfoAir of de Renson Endura.Benieuwd welk systeem geschikt is voor jouw woning? Lees de keuzegids van onze Solyd-specialisten.
Ventilatie legplan laten opstellen
Wanneer de keuze van het ventilatiesysteem gemaakt is, is het tijd voor de voorbereidingsfase. Als je snel en efficiënt te werk wil gaan, laat je best een legplan op maat van jouw woning opstellen. Ook hiervoor kan je bij onze Solyd-specialisten terecht.
Op een legplan staat onder meer waar je de buizen moet leggen, waar de ventilatie-unit komt, welke debieten je moet gebruiken en op welke plaatsen je gaten moet boren voor de ventilatiekanalen. Daarnaast krijg je ook een gedetailleerde lijst met alle benodigde materialen en de bijhorende prijzen. Transparanter kan niet! Vervolgens bespreken onze Solyd-specialisten de ventilatiestudie ook graag persoonlijk met jou. Op die manier is alles duidelijk en kan je zonder twijfels starten met de installatie.
Ventilatiesysteem D zelf plaatsen
In de laatste fase begin je aan de plaatsing van het ventilatiesysteem zelf. Volg daarbij nauwlettend de instructies op het legplan. Loop je bij de installatie van het ventilatiesysteem toch ergens op vast? Ook dan kan je nog steeds contact opnemen met onze Solyd-specialisten. Ook na aankoop blijven ze jouw hulplijn.
We gaan er in onderstaand voorbeeld van uit dat we werken met een ventilatiesysteem D. Voor de installatie van een C of C+ systeem dien je uiteraard geen rekening te houden met de ventilatiekanalen voor de luchttoevoer, want die gebeurt via roosters boven ramen en deuren.
Boor de doorvoeren voor ventilatiekanalen
Afhankelijk van jouw woning en het gekozen ventilatiesysteem zal je de ventilatiekanalen inbouwen in de vloer of wegwerken in een vals plafond of valse wand. Het boren van de nodige doorvoeren en het plaatsen van de ventilatiebuizen doe je dus alvorens aan de afwerking van je woning te beginnen. Op basis van het legplan weet je waar de nodige gaten moeten geboord worden. Laat je deze betonboringen toch liever door een vakman doen? Dan kan je ook hiervoor beroep doen op Solyd.
Monteer de ventilatie-unit
Nu alle gaten geboord zijn, kan je de ventilatie-unit ophangen en installeren. Op basis van het legplan weet je perfect waar de ventilatie-unit moet geplaatst worden. Volg de instructies van de leverancier om de ventilatie-unit stevig te bevestigen aan de muur of op het plafond.
Plaats de ventilatiekanalen
Vervolgens kan je de ventilatiebuizen of ventilatiekanalen plaatsen. Begin met de buitenleidingen voor de luchtafvoer en luchtaanvoer en werk zo richting de ventilatie-unit. Deze verbinding maak je met geïsoleerde buizen of leidingen. Zo’n geïsoleerde buis zorgt ervoor dat je de aanvoer en afvoer van lucht nauwelijks zal horen. De geïsoleerde buis bevestig je aan het plafond door middel van beugels. Vervolgens verbind je de leidingen met de ventilatie-unit.
Nu je de buitenleidingen voor de aanvoer en de afvoer van lucht hebt aangesloten op de ventilatie-unit, start je met de binnenleidingen. De binnenleidingen zorgen voor de verbinding van de ventilatie-unit met de verschillende kamers in je woning. De keuze van de ventilatiekanalen hangt af van hoeveel plek je hebt om ze weg te werken.
Als je de ventilatiekanalen kan wegwerken in een vals plafond of een valse wand, kan je gebruik maken van ronde gegalvaniseerde spiraalbuizen. Deze zijn veruit de goedkoopste in aanschaf, maar zijn door hun grote diameter vaak moeilijk om weg te werken. Daarnaast zijn de spiraalbuizen, ook wel spirobuizen of galvabuizen genoemd, niet isolerend voor geluid. Gebruik bij de aansluiting van de gegalvaniseerde buizen op de ventilatie-unit dus best een isolerende flexibele buis of slang. Let er hierbij goed op dat je de bocht van de flexibele slang niet te scherp maakt, want dit zou voor een vermindering in het luchtvolume kunnen zorgen.
Heb je minder ruimte om de ventilatiekanalen weg te werken? Dan kan je kiezen voor instortkanalen. Deze nemen minder plaats in beslag en zijn zo bijvoorbeeld eenvoudiger weg te werken in de vloer. Hierbij heb je de keuze tussen starre ventilatiebuizen in gegalvaniseerd metaal en flexibele ventilatiebuizen in kunststof. De instortkanalen in gegalvaniseerd metaal zijn meestal rechthoekig of rond. De flexibele ventilatiebuizen zijn meestal rond, maar kunnen ook plat-ovaal zijn. Deze zijn over het algemeen makkelijker om te plaatsen, maar zijn ook iets duurder in aanschaf. Voorbeelden hiervan zijn de Renson Easyflex of de Vasco EasyFlow kanalen.
Maak vervolgens de verbinding met de verschillende kamers door de ventilatiekanalen af te takken. Bij de dunnere instortkanalen, maak je hiervoor gebruik van een collector of verdeelkast. Werk je met gegalvaniseerde spiraalkokers? Dan maak je ofwel gebruik van T-stukken of slijp je de galvabuizen steeds op maat. Dit doe je opnieuw zowel voor de aanvoer- als de afvoerleidingen. Plaats vervolgens deksels op de geplaatste ventilatiekanalen, zodat er geen stof in komt bij de verdere werken.
Plaats de ventilatieroosters
Eens de woning volledig is afgewerkt kan je de ventielen of ventilatieroosters monteren. Werk ook je dak- of muurdoorvoer naar buiten af met een geschikt rooster.
Zit je nog met vragen rond de installatie van jouw ventilatie-unit? Dan kan je steeds terecht bij onze Solyd-specialisten. Zij adviseren je graag in de ontwerpfase en ook tijdens de uitvoering van jouw project.