Radiator aansluiten

Geplaatst: September 21, 2022
Tags: verwarming
Radiator aansluiten

 

Radiatoren zijn één van de belangrijkste onderdelen in je verwarmingsinstallatie.

Een radiator aansluiten lijkt misschien een hele klus, maar met het juiste stappenplan kan je het perfect zelf doen.

Onze Solyd-specialisten leggen je uit hoe je een radiator kan aansluiten.

Radiator berekenen

Allereerst is het handig om te berekenen welke radiator geschikt is voor jouw woning en de te verwarmen kamers. Aangezien er heel wat verschillende types radiatoren zijn, is het handig om te berekenen welke radiator geschikt is voor jouw woning. Zo heb je onder meer paneelradiatoren, verticale radiatoren en handdoekradiatoren, maar ook elektrische radiatoren en lage temperatuur radiatoren. Dit is een hele klus om zelf te berekenen. Neem daarom gerust contact op met onze Solyd vakmannen, zij helpen je gratis op weg bij het opstellen van je materiaallijst.

Radiator aansluiten

Eens je materialen zijn aangekomen, kan je de radiator aansluiten. Hieronder leggen we je uit hoe je eraan begint.

Stap 1: Sluit je oude radiator af

Alvorens je een nieuwe radiator kan aansluiten, is het wel belangrijk om enkele maatregelen te nemen. We gaan er in dit scenario van uit dat je een oude radiator gaat vervangen en deze dus nog moet afsluiten. Om dit veilig te kunnen doen, is het van groot belang de stekker uit de cv-ketel te halen om zo de verwarming uit te schakelen. Laat vervolgens de temperatuur van de gasketel, zoals bijvoorbeeld de Bosch gasketel, dalen tot onder de 40 graden.

Nu is het tijd om de te vervangen radiator te laten leeglopen en te demonteren. Je begint met de radiatorkraan bovenaan de radiator en het voetventiel onderaan de radiator dicht te draaien. Het voetventiel kan je dichtdraaien met een schroevendraaier of inbussleutel. Vervolgens zet je onderaan de radiator een slang op de aftapkraan en deze draai je open. De aftapkraan is zoals de naam het zegt een kraantje waar het cv-water kan afgetapt worden uit je radiator. Als laatste stap zet je de ontluchter open. Het cv-water zal vervolgens via de aftapkraan uit de radiator lopen. Eens je radiator leeg is, kan je hem demonteren van de muur.

Stap 2: Monteer de koppeling op de radiator

Nu je radiator gedemonteerd is, kunnen we de nieuwe radiator aansluiten. Zet hiervoor de radiator even verticaal, zodat je iets vlotter kan werken. Neem vervolgens het onderblok bij de hand. Dit onderblok zal er voor zorgen dat de aan- en afvoer van water correct geregeld wordt in de radiator. In deze stap gebruiken we het onderblok echter voornamelijk om de koppeling goed te kunnen vastschroeven op de radiator. Beplak hiervoor de schroefdraad van de koppeling op het onderblok met Teflon tape om lekkages te vermijden. Schroef nu de koppeling vast op de radiator met behulp van het onderblok.

Stap 3: Meet en teken af op de muur

Eens het onderblok op de radiator is bevestigd, meet je de afstand van de zijkant van de radiator tot het midden van de eerste aansluiting van het onderblok. Dit is belangrijk om correcte afmetingen te hebben voor het aansluiten van de leidingen. Teken deze afmetingen vervolgens uit op de muur.

Teken op de achterkant van de radiator het center midden van de aansluiting van het onderblok door met een stift en meet daarna vanuit die aanduiding de afstand met de onderkant van de radiator. Eens je dit gedaan hebt, zet je deze afstand ook over op de muur. Nu je de belangrijkste afmetingen hebt getekend, teken je de volledige contour van de radiator af op de muur.

Stap 4: Bevestig de ophangbeugels

Nu je afmetingen getekend zijn, is het tijd om de ophangbeugels te bevestigen aan de muur. Op de meeste radiatoren zijn er beugels gemonteerd op de achterkant en hoef je enkel nog de ophangbeugels aan de muur te monteren. Meet de afstand van de zijkant van de radiator tot het midden van een ophangbeugel. Teken deze afstand vervolgens uit op de muur.

Nu je de zijkanten weet, kan je hetzelfde doen voor de onderkant. Hiervoor dien je de ophangbeugels, die normaal gezien aan de muur moeten komen, even op de beugels van de radiator te plaatsen om zo de juiste afmetingen te hebben. Eens je dit gedaan hebt, meet je de afstand van de onderkant van de radiator tot de onderkant van de ophangbeugel. Teken dit vervolgens ook uit op de muur. Bevestig nu de ophangbeugels aan de muur. Dit doe je door gaten te boren in de muur en die voorzie je van pluggen en bouten. Hangen je ophangbeugels op? Controleer dan zeker nog even of ze waterpas hangen.

Stap 5: Hang de radiator aan de muur

De beugels hangen op, dit wil zeggen dat de radiator opgehangen kan worden. In stap 2 heb je de koppeling vastgeschroefd op de radiator met behulp van het onderblok. In deze stap verwijder je het onderblok terug even, maar zorg je ervoor dat de koppeling wel op zijn plaats blijft zitten in de radiator. Zet vervolgens beschermkapjes op de ophangbeugels en hang de radiator aan de muur.

Henrad Premium Eco radiator

Stap 6: Sluit je radiator aan

Nu je radiator bevestigd is aan de muur, kunnen we beginnen met het aansluiten. Beginnen doen we met de knelkoppelingen te verwijderen van het onderblok. Zet het onderblok even op de aanvoer en afvoer aansluiting en teken af waar de meerlagenbuis eventueel ingekort moet worden. Kort vervolgens de Alpex of meerlagenbuis in met een tang. Zijn je leidingen al op de correcte lengte? Dan hoef je ze natuurlijk niet in te korten.

Bevestig vervolgens de knelkoppelingen op de meerlagenbuis. Kalibreer achteraf de meerlagenbuis met een kalibreerhulpstuk. Door het afsnijden van de meerlagenbuis zullen de rondingen van de buizen namelijk niet meer mooi rond zijn. Een kalibreerhulpstuk zorgt opnieuw voor juiste en mooie rondingen waardoor je de koppelingen beter kan bevestigen. Eens je de meerlagenbuis gekalibreerd hebt, is het tijd om het onderblok aan te sluiten op de meerlagenbuis. Is deze stap voltooid? Dan kan je het onderblok ook aansluiten op de radiator.

Stap 7: Plaats de thermostatische kraan op je radiator

Aangezien de meeste radiatoren een stijgbuis in de radiator hebben, is het niet nodig om deze nog manueel te installeren. De radiatorkraan of thermostatische kraan moet wel nog geïnstalleerd worden. Deze is vlot te installeren en hoef je enkel op de voorziene plek vast te draaien. Zowel radiatorkranen als de voorziene aansluiting voor de kraan zijn beide voorzien van een schroefdraad voor een vlotte en simpele montage. Belangrijk hierbij is wel dat je de thermostatische kraan op standje vijf zet voor je ze vast draait. Span vervolgens alles nog eens goed aan.

Begetube thermostaatkop

Stap 8: Plaats de radiatorstop en ontluchter

Monteer aan de andere kant van de radiator een radiatorstop of blindstop. Aangezien je sommige radiatoren langs twee kanten kan aansluiten, wil dit zeggen dat er bijvoorbeeld bij een rechtse aansluiting links nog een opening kan zijn. Dit kan je afwerken met een blindstop. Vervolgens monteer je bovenaan de radiator de ontluchter. Eens je dit gedaan hebt ben je bijna klaar en hoef je enkel nog de toevoer open te draaien aan het onderblok en de radiator even te ontluchten. En voilà, je radiator is klaar voor gebruik. Vergeet achteraf de cv-ketel niet terug in het stopcontact te steken.

Zoals je kan lezen, kan je ook zonder enige voorkennis makkelijk zelf een radiator aansluiten en installeren. Zo heb je 100% controle over de gekozen materialen en kan je ook heel wat geld besparen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kopen of aansluiten van een radiator? Doe dan zeker beroep op onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag op weg! Liever nog wat wijzer worden over welke radiator je best koopt en welke thermostatische kraan hierbij past? Ontdek dan zeker ons interessant artikel over een radiator kopen en een thermostatische kraan werking.

Bel ons op 03 808 69 00