Thermostatische kraan werking

Geplaatst: Januari 03, 2023
Tags: verwarming
Thermostatische radiatorkraan

 

Een thermostatische kraan of radiator thermostaatkraan staat in voor de slimme regeling van je verwarming.

Dankzij het slimme karakter van een thermostatische kraan bespaar je een stevige duit op je energiefactuur en heb je een efficiëntere verwarming.

Maar hoe werkt zo een thermostatische kraan eigenlijk? Onze Solyd-specialisten vertellen je er alles over.

Radiatorkraan: wat is het?

Een radiatorkraan of ook wel radiatorkop genoemd, zorgt voor de aanvoer van warm water van je cv-ketel richting je radiatoren. Met een gewone radiatorkop, kan je de paneelradiator, verticale radiator of handdoekradiator bedienen. Met een gewone radiatorkraan is het bijna niet mogelijk om je temperatuur specifiek te regelen. Je kan deze wel gedeeltelijk opendraaien op gevoel, maar dit kan te veel of te weinig zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je kamer niet volgens jouw wensen is opgewarmd. Daarom heb je bij een gewone radiatorkraan, bijna alleen maar de keuze tussen dicht of open.

Stel nu dat je over heel je woning gebruikmaakt van gewone radiatorkranen en je wil graag de woonkamer opwarmen tot 23 graden. De radiatorkranen in je woonkamer staan allemaal open en de radiatoren beginnen op hun beurt op te warmen. Ondertussen staan de radiatorkranen boven in je slaapkamer ook open, waardoor deze kamer ook begint op te warmen. Je slaapkamer is veel kleiner dan je woonkamer en wordt op die manier te veel opgewarmd met gevolg dat je meer energie verbruikt en je slaapkamer veel te warm is.

Bij een thermostatische kraan is dit principe anders. Wanneer je gebruikmaakt van thermostatische radiatorkranen kan je verschillende ruimtes veel efficiënter opwarmen. Aangezien thermostatische radiatorkranen met standen werken, kan je deze op basis van jouw wensen en behoeften instellen.

Stel nu dat je veel tijd doorbrengt in een warme woonkamer van 23 graden, maar graag in een lauwe kamer slaapt die niet te koud of te warm is. Met een thermostatische kraan is deze temperatuur perfect in te stellen. In je woonkamer kan je de thermostatische kranen volledig opendraaien aangezien deze kamer groot is en opgewarmd moet worden. Je slaapkamer daarentegen moet lauw blijven en is ook minder groot. Hier kan je de thermostatische radiatorkraan instellen op standje 1. Op die manier wordt de kamer minder opgewarmd, maar heb je wel een aangename temperatuur om te slapen. Bovendien is dit ook veel energiezuiniger aangezien je geen onnodige warmte verliest.

Begetube thermostaatkop

Thermostatische kraan werking

Nu je weet wat het verschil is tussen een gewone radiatorkraan en een thermostatische radiatorkraan, leggen we je kort uit hoe zo een thermostatische kraan precies werkt.

Een thermostatische radiatorkraan bestaat uit twee belangrijke onderdelen: het lichaam en de thermostaatkop. Het eerste onderdeel, het lichaam, is het stuk dat effectief op de radiator is aangesloten. Het tweede onderdeel is de thermostaatkop. Deze is aangesloten op het lichaam en hiermee kan je de temperatuur bepalen van de radiator.

In het lichaam bevindt zich een staafje, dat zorgt voor het openen en afsluiten van de warm water toevoer naar de radiator. Dit staafje wordt bediend door het tweede onderdeel van de thermostatische kraan, de thermostaatkop. Deze beschikt over verschillende standen, waarbij stand 1 ongeveer 18 graden is en stand 4 ongeveer 23 graden. De temperatuur exact instellen is niet mogelijk, aangezien ieder merk hier anders mee omgaat. Zo heb je merken zoals Begetube en Heimeier die dit op een andere manier indelen. In die thermostaatkop zit een balg, die de omgevingstemperatuur kan meten en bijsturen. Deze balg bevat componenten zoals vloeistof, gel of gas. Wanneer deze componenten op temperatuur komen, zullen ze uitzetten en het staafje dicht duwen. Om dit even kort te illustreren, leggen we dit uit aan de hand van een kort voorbeeld.

In deze situatie nemen we aan dat er gewerkt wordt met gas in een kleine ballon in de radiatorkop. Stel nu dat je thermostaatkop is ingesteld op stand 3, dat overeenkomt met ongeveer 23 graden. De radiator zal op zijn beurt beginnen opwarmen aangezien het staafje in het lichaam volledig openstaat. Wanneer de 23 graden bereikt wordt, zal het gas in de thermostaatkop uitzetten en zo het staafje dicht duwen. Op die manier wordt de toevoer van warm water afgesloten. Zakt de temperatuur terug onder de 23 graden, dan zal het gas krimpen en komt het staafje terug naar boven. Vervolgens zal er terug warm water door de radiator lopen.

Het is verstandig om je thermostatische kop op een vaste stand te zetten. Als je de thermostaatkop veel verzet, kan het gebeuren dat het vaak te snel warm is in een kamer en het vervolgens te snel afkoelt. Op die manier moet je voortdurend aan je thermostaatkop draaien. Als je de thermostaatkop op een vaste stand laat staan, heb je een constante verwarming van de ruimte aangezien hij automatisch sluit als de gewenste temperatuur bereikt is.

Verwarmen met slimme thermostaten

Graag je verwarming op een slimme manier aanpakken? Dan kan je kiezen voor bijvoorbeeld Honeywell Evohome. Deze slimme thermostaat werkt met zoneregeling, wat ervoor zorgt dat je verschillende zones of ruimtes apart kan verwarmen. Via het handige bedieningspaneel van Honeywell Evohome of via de app, sta je in contact met draadloze radiator thermostaten van Honeywell. Dankzij hun slimme werking, kan je deze verschillende temperaturen geven om zo kamers naar jouw wensen op te warmen. Op die manier bepaal je welke temperatuur je woonkamer moet hebben, maar stel je voor je slaapkamer of keuken een andere temperatuur in. Het slimme karakter van deze thermostaten zorgt ervoor dat je jouw woning efficiënt kan opwarmen en heel wat energie kan besparen.

Begetube thermostaatkop

Nog niet volledig duidelijk hoe zo een thermostatische radiatorkraan werkt? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten.

Bel ons op 03 808 69 00