Soorten ventilatiesystemen: welk kiezen en hoe besparen?

Geplaatst: Maart 13, 2024
Tags: ventilatie
Soorten ventilatiesystemen

Ga je bouwen of verbouwen? Dan mag ventilatie niet ontbreken. Want zo voorkom je vochtproblemen en geniet je van een gezond binnenklimaat. Welke soorten ventilatiesystemen zijn er op de markt en hoe kun je besparen als je deze zelf plaatst met onze hulp? De Solyd-specialisten vertellen er graag meer over.

Isoleren betekent ook ventileren

Is je woning geïsoleerd, dan verbruik je minder energie. Top! Maar ook de luchtkwaliteit is belangrijk. Plaats daarom een geschikt ventilatiesysteem. Dat vervangt de vervuilde lucht binnen door verse, schone buitenlucht. Zo geniet je van een aangenaam binnenklimaat en voorkom je gezondheids- en vochtproblemen. 

Welke ventilatiesystemen bestaan er?

Op zoek naar een geschikt ventilatiesysteem dat je zelf kunt plaatsen? Zowel voor nieuwbouw als verbouwprojecten wordt tegenwoordig gekozen voor de systemen C, C+, D of D+. Voor kleine renovaties kan een decentraal ventilatiesysteem van pas komen. We overlopen ze even samen met hun eigenschappen. 

Ontdek kwaliteitsvolle ventilatiesystemen van A-merken zoals Renson, Zehnder, Vasco en Ubbink

Ventilatiesysteem C+

Een ventilatiesysteem C+ is een vraaggestuurd systeem C. Het ventileert dus enkel wanneer het nodig is. Het ventilatieniveau wordt opgedreven wanneer er bijvoorbeeld veel mensen in een ruimte aanwezig zijn, of wanneer er vocht of geurtjes gedetecteerd worden. En wordt verminderd wanneer er bijvoorbeeld niemand thuis is en de vochtigheidsgraad normaal is. Met dit systeem beperk je de koude luchttoevoer en verlies je niet onnodig warmte. Dat is efficiënt en heeft een positief effect het E-peil! Ontdek een ventilatiesysteem C+ dat je makkelijk zelf plaatst.

Ventilatiesysteem D

Bij een ventilatiesysteem D of balansventilatie wordt de verse lucht mechanisch aangevoerd, en de vervuilde lucht ook mechanisch afgevoerd via ventilatoren en een buizensysteem. Dit systeem heeft ook een warmterecuperatiewisselaar. Dit wil zeggen dat wanneer het buiten koud is, de warmte uit de binnenlucht wordt gehaald, afgevoerd en hergebruikt wordt om de aangevoerde koude buitenlucht op te warmen. In de zomer is dit andersom, dan wordt de warme lucht van buiten eerst gekoeld. Dankzij dit systeem bespaar je op je energiefactuur en is de lucht gefilterd (en dus vrij van pollen en huisstofmijt). De investering- en energieverbruikskost is wel wat hoger. Dit ventilatiesysteem D plaats je zelf

Ventilatiesysteem D+

Een ventilatiesysteem D+ is een vraaggestuurd systeem D. De toevoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht gebeurt dus enkel wanneer dit nodig is, doordat de luchtkwaliteit voortdurend gemonitord en bijgestuurd wordt. Nog slimmer en energiezuiniger dus. Dit ventilatiesysteem D+ plaats je eenvoudig zelf

Decentraal ventilatiesysteem

Ga je een enkele ruimte renoveren, zoals bijvoorbeeld de badkamer? Dan kun je kiezen voor decentrale ventilatie. Het aanzuigen van verse lucht en het afvoeren van vervuilde lucht gebeurt dan met één ventilatie-unit in de ruimte. Je kunt dit apparaat makkelijk monteren, hebt minder breekwerk en verhoogt je comfort zonder rekening te houden met andere ruimtes. Ideaal! Zo plaats je een badkamerventilator.

Kies je ventilatiesysteem en bespaar dankzij zelfbouw met ondersteuning

Welk ventilatiesysteem plaats jij best? Laat je adviseren door onze Solyd-specialisten voor het geschikte ventilatiesysteem voor jouw woning. Kies meteen juist, want veranderen is doorgaans niet evident. Vraag hier je gratis ventilatiestudie op maat aan

Wil je besparen op je verbouwingskosten? Plaats dan zelf je ventilatiesysteem en bespaar tot meer dan 50 % op je verbouwbudget. Heb je geen of weinig technische voorkennis? Geen probleem! Koop je ventilatiesysteem bij Solyd en krijg hulp bij het opstellen van je materiaallijst, het tekenen van je ventilatieplan, de plaatsing én de inregeling van het systeem. Lees meer over de ondersteuning bij het zelf plaatsen van je ventilatiesysteem. 

Zit je nog met vragen over een ventilatiesysteem of heb je graag een ventilatiestudie op maat? Neem dan contact op met onze Solyd-specialisten. Zij helpen je met plezier verder.

Bel ons op 03 808 69 00