Elektriciteit voor in de tuin: tips

Geplaatst: April 02, 2024
Elektriciteit in de tuin, tips

We brengen steeds meer tijd in de tuin door, het verlengde van de leefruimte. Tot in de late uren BBQ’en bij gezellig sfeerlicht en terrasverwarming, je mails verwerken onder de overkapping, vlot tuinieren met elektrische apparaten, je vijverwater filteren,…

Ook in de tuin heb je elektriciteit nodig, voor waterdichte stopcontacten, schakelaars en buitenverlichting

Onze Solyd-specialisten vertellen je meer over het geschikte elektrisch materiaal voor een aangename tuinbeleving. 

Veilige elektriciteitsinstallatie voor buiten

Als je elektriciteit in je tuin wil voorzien, dan doe je dat best correct, veilig en voorbereid. Lees alvast meer over het tekenen van een eendraadschema. Je kan om elektriciteit in je tuin te voorzien, rechtstreeks vanuit de verdeelkast vertrekken, of vanuit een bijkomende verdeelkast in je tuinhuis of garage. Houd er rekening mee dat een EXVB-kabel minstens 3 cm van andere kabelbundels verwijderd is, omwille van brandveiligheid.

Houd rekening met IP-waardes

Elektrisch materiaal, zoals stopcontacten en verlichting, krijgen in de tuin te maken met allerlei weersomstandigheden. Net als in een badkamer zijn er in de tuin zones waar je materiaal met specifieke IP-waardes moet gebruiken. De IP-waarde geeft onder andere de beschermingsgraad tegen vocht weer. Lees hier alles over de IP-waardes in je huis en tuin.

Geschikt kabelmateriaal

Wil je elektriciteit in je tuin voorzien voor lichtpunten, stopcontacten of schakelaars, dan gebruik je hiervoor een XVB-kabel in een pvc-buis of een EXVB-kabel

EXVB-kabel of grondkabel heeft een extra versterkte pvc-buitenmantel waardoor hij uv-bestendig en waterafstotend is. Je kan deze kabel rechtstreeks, zonder verdere bescherming in de grond plaatsen. Al is het veiliger om ook deze in een beschermende pvc-buis te steken zodat je deze niet beschadigt tijdens bijvoorbeeld graafwerken bij het tuinieren. Je plaatst deze bij voorkeur op 60 cm onder het maaiveld.

Er bestaan verschillende soorten EXVB-kabels, in verschillende diktes en verschillende hoeveelheden draden. Voor stopcontacten in de tuin gebruik je de kabel EXVB 3G2.5, voor schakelaars en lichtpunten de kabel EXVB 3G1.5. 

Stopcontacten voor buiten

Wil je stopcontacten in je tuin voorzien, dan moeten deze waterdicht zijn. Deze hebben een minimale IP-waarde van IP44, of hebben een nog hogere waarde zoals de Niko Hydro Stopcontacten of Schneider Mureva Style stopcontacten met IP55. Die kunnen bovendien ook goed tegen een stootje. 

Je kunt ook tuinpalen met waterbestendige stopcontacten plaatsen zoals die van de kwaliteitsvolle merken Niko, Legrand, SLV, RZB. 

Buitenverlichting

Verlichtingsarmaturen voor de tuin

Er bestaan verschillende soorten buitenverlichting. Tuinverlichting kan je functioneel inzetten om bijvoorbeeld je terras of tuinpad te verlichten, of eerder decoratief gebruiken om een gezellige sfeer te creëren. Probeer een evenwicht te vinden tussen functionele en decoratieve tuinverlichting. Van tuinspots op grondplaat, pin of metalen voet, over verlichtingspaaltjes tot grondspots, bij Solyd vind je tuinverlichting van verschillende kwalitatieve merken zoals Sg Lighting, SLV, RZB en iN. Ook voor andere types buitenverlichting zoals verstralers, wandverlichting en plafondverlichting kan je bij ons terecht.

Lees hier meer over tuinverlichting installeren

Bediening verlichting buiten

Denk ook na over de aansturing van je tuinverlichting. De juiste sfeer creëren, verstandig energie verbruiken, de veiligheid versterken, je comfort verhogen,… eigenschappen die je best in rekening neemt. Met schakelaars kan je je verlichting vanuit binnen of vanop je terras bedienen. Maar je kunt ook gaan voor meer gebruiksgemak met geautomatiseerde verlichting via bewegingssensors, schemerschakelaars of een tijdklok. 

Wil je graag buitencamera’s installeren, een fietslaadpunt plaatsen, feestverlichting ophangen,… ook hiervoor zal je elektriciteit moeten voorzien.

Wil je zelf aan de slag? Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de elektriciteitsinstallatie in je tuin? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten. 

Bel ons op 03 808 69 00