Welke soorten warmtepompen zijn er? (met advies en budgettip)
Een warmtepomp is een energiezuinig en duurzaam systeem om je woning te verwarmen, te koelen en van sanitair warm water te voorzien. Met deze verwarmingsoplossing verklein je je ecologische voetafdruk en bespaar je op je energierekening. Zo kan je op lange termijn behoorlijk wat geld besparen.
Maar welke soorten warmtepompen zijn er eigenlijk? En nog belangrijker, welk type warmtepomp is het meest geschikt voor jouw woning?
Ontdek de verschillende opties en krijg advies voor de juiste keuze.
De warmtepomp: milieuvriendelijk en energiezuinig verwarmen
De warmtepomp is een van de meest milieuvriendelijke en energiezuinige manieren om je woning te verwarmen. Een warmtepomp stoot namelijk geen CO2 uit. In combinatie met hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen kan het zelfs volledig CO2-neutraal zijn. Door de hoge efficiëntie bespaar je gemiddeld tussen de 30 en 40% op je energiefactuur in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Bovendien kunnen de meeste warmtepompen ook koelen in de zomer, wat ze multifunctioneel maakt. Plus, je kan ze combineren met zowel vloerverwarming als radiatoren voor een optimaal verwarmingscomfort.
Benieuwd of een warmtepomp in jouw situatie een slimme keuze is? Neem contact op met de Solyd-specialisten voor advies op maat. Je ontdekt meteen hoeveel je kan besparen door je warmtepomp zelf te plaatsen. Dankzij de ondersteuning van Solyd ben je zeker van een goed resultaat, ook als je geen technische voorkennis hebt.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. In plaats van warmte te onttrekken aan de binnenkant van een koelkast, haalt een warmtepomp warmte uit de omgeving (de buitenlucht, de grond of het grondwater). Deze warmte wordt vervolgens verhoogd met behulp van een compressor. Het koudemiddel in de warmtepomp absorbeert de warmte van de omgeving en verdampt. De compressor comprimeert het gasvormige koudemiddel, waardoor de druk en temperatuur stijgen.
In de condensor geeft het koudemiddel de warmte af aan het water in je cv-installatie of aan de boiler voor sanitair warm water. Het koudemiddel condenseert en wordt vervolgens teruggevoerd naar de verdamper, waar de cyclus opnieuw begint. Dit proces verbruikt elektriciteit, maar er is veel minder energie nodig dan bij traditionele elektrische verwarming. Lees meer over de werking van een warmtepomp en laat je adviseren over de beste keuze voor jouw situatie.
Soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen, elk met hun eigen voordelen en toepassingen. Zo heb je warmtepompen die hun energie uit de lucht halen, maar ook uit de bodem of het grondwater. We zetten ze verschillende types voor jou op een rij.
Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp, ook wel airco genoemd, haalt warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen. In de zomer kan je ermee koelen.
Hoe werkt het? In de buitenunit komt de buitenlucht in contact met koelmiddel, dat verdampt tot koelgas. De compressor comprimeert het koelgas, waardoor de temperatuur stijgt. De condensor zet het koelgas weer om in koelmiddel. De vrijgekomen warmte wordt via de binnenunit in de woning geblazen. Op die manier kan je jouw woning snel verwarmen. Voor koeling werkt het proces omgekeerd.
Een lucht-lucht warmtepomp is goedkoper dan andere types warmtepompen, en bovendien snel en eenvoudig te installeren. Het rendement ligt wel wat lager dan bij de andere soorten warmtepompen.
Ontdek een ruim aanbod lucht-lucht warmtepompen van A-merken zoals Vaillant, Bosch en Remeha.
Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen en sanitair warm water te leveren.
Het werkt net als een airco, maar dan met een extra stap. De buitenunit zuigt lucht aan. Deze lucht geeft warmte af aan de koelvloeistof, die verdampt. De compressor verhoogt de druk van het koelgas, waardoor de temperatuur stijgt. De condensor geeft de warmte af aan het water voor je verwarming en sanitair warm water. De koelvloeistof wordt weer vloeibaar en kan opnieuw gebruikt worden.
Het systeem is snel en eenvoudig te installeren. Om optimaal te profiteren van je lucht-water warmtepomp, is een goed geïsoleerde woning cruciaal. Kies daarnaast voor lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.
Ontdek een breed gamma lucht-water warmtepompen van kwalitatieve merken zoals Bosch en Vaillant.
Geothermische warmtepomp
Een geothermische warmtepomp haalt warmte uit de aarde om je huis te verwarmen en sanitair warm water te maken. De bodem heeft een constante temperatuur, waardoor deze warmtepompen een hoog rendement hebben.
Het werkt met een buitenunit en een binnenunit. Buizen in de grond halen warmte uit de aarde. De koelvloeistof in de buizen verdampt door de warmte van de aarde. De compressor verhoogt de druk van het koelgas, waardoor de temperatuur stijgt. De condensor geeft de warmte af aan het water voor je verwarming en sanitair warm water. De warmte wordt afgegeven in je woning via vloerverwarming of radiatoren. De koelvloeistof wordt weer vloeibaar en kan opnieuw gebruikt worden.
Denk eraan: Er zijn boringen of graafwerken nodig om de buizen te plaatsen en de installatie is duurder dan bij andere types warmtepompen. Bovendien is dit type warmtepomp niet altijd mogelijk. Niet overal is er voldoende grond om de buizen te plaatsen.
Ontdek een kwalitatief aanbod geothermische warmtepompen van merken zoals Vaillant en Bosch.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die werkt op stroom en energie haalt uit de buitenlucht. Op die manier is een hybride warmtepomp zeer energiezuinig. Een hybride warmtepomp werkt volgens het principe van een lucht-water warmtepomp en wordt gekoppeld aan je cv-ketel. De warmtepomp haalt op de meeste dagen warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen. De cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is of je huis snel warm moet worden.
Een hybride warmtepomp combineert de efficiëntie van een warmtepomp met de betrouwbaarheid van een cv-ketel, waardoor jij een praktische en duurzame oplossing hebt om je huis te verwarmen. Hierdoor kan je zowel je energierekening als je ecologische voetafdruk verlagen.
Met een hybride warmtepomp kan je profiteren van hernieuwbare energiebronnen zonder dat er ingrijpende veranderingen aan je verwarmingssysteem nodig zijn.
Ontdek kwalitatieve hybride warmtepompen van Remeha en Bosh in onze webshop.
Welke warmtepomp past bij jou?
Welk type warmtepomp voor jou geschikt is, hangt af van diverse factoren. Denk maar aan het type woning, de isolatie van je woning, de beschikbare buitenruimte of grondoppervlakte, je energiebehoefte, het gewenste comfortniveau, je budget en je situatie. Je merkt het: de keuze van een warmtepomp is een complexe beslissing. Laat je daarom adviseren door een Solyd-specialist. Neem hier vrijblijvend contact op.
Bespaar door je warmtepomp zelf te plaatsen, met begeleiding
Door je warmtepomp zelf te plaatsen, kan je tot meer dan 50% besparen op je verbouwbudget. Je kan het daarnaast perfect zelf, ook al heb je weinig tot geen technische voorkennis. Koop je jouw warmtepomp bij Solyd Zelfbouw, dan helpen onze vakmannen je gratis op weg bij het opstellen van je materiaallijst. Nood aan extra ondersteuning op de werf? Ook na je aankoop staan onze vakmannen voor je klaar. Zowel voor advies op de werf als voor de inbedrijfstelling. Je staat er dus nooit alleen voor. Leer meer over prijzen en vraag een materiaallijst aan op maat van jouw woning, volledig vrijblijvend.
Benieuwd of een warmtepomp een goede oplossing is voor jouw woning? Welk type warmtepomp jij best kiest? En hoe je deze zelf kan installeren met professionele begeleiding? Neem dan zeker contact op met één van onze Solyd-vakmannen. Je ontdekt meteen hoeveel jij kan besparen door zelf aan de slag te gaan.