Slimme verwarming en koeling in je woning

Geplaatst: Februari 27, 2020
Tags: verwarming
Warmtepomp woning

 

Hoe integreer je slimme verwarming en koeling in je (ver)bouwproject? Dat is de grote vraag van het Batibouwthema: Smart Heating and Cooling.

Om een antwoord te bieden op die vraag, zetten onze Solyd-specialisten alle mogelijkheden voor je op een rij. Ontdek hieronder welke optie het meest geschikt is voor jou en jouw woning.

Slim verwarmen: welke opties zijn er?

Slim verwarmen kan je op verschillende manieren, we sommen hieronder de voornaamste voor je op.

Warmtepomp

Een warmtepomp is vaak de beste keuze op vlak van ecologie en energiezuinigheid. Het werkingsprincipe van een warmtepomp is eenvoudig: het toestel haalt warmte-energie uit de omgeving die vervolgens in de vorm van warmte wordt vrijgegeven in het verwarmingssysteem dat met de warmtepomp is verbonden. Het grote verschil met traditionele verwarmingssystemen is dus dat de pomp zelf geen warmte produceert, maar uit de omgeving haalt.

Naargelang de gebruikte warmtebron bestaan er verschillende soorten pompen. Zo kan je warmtepomp de warmte halen uit de lucht, het water of de grond. Welk systeem voor jou geschikt is, hangt volledig af van jouw (ver)bouwproject. 

Wil je jouw woning snel en eenvoudig energiezuiniger maken? Dan is een warmtepomp die de warmte uit de buitenlucht haalt zeker iets voor jou. Hierin heb je de keuze tussen een lucht-lucht-warmtepomp en een lucht-water-warmtepomp. Beide systemen zijn vrij goedkoop in aanschaf en kunnen meestal zonder kap- of breekwerk geïnstalleerd worden. Voor de installatie dien je bij beide systemen te voorzien in een buitenunit die de buitenlucht aanzuigt en comprimeert, zoals de Vaillant aroTHERM.

Bij een lucht-lucht-warmtepomp wordt de verwarmde lucht vervolgens rechtstreeks in de woning geblazen. Bij een lucht-water-warmtepomp wordt de warmte uit de buitenlucht eerst op een energiezuinige manier omgezet in warm water. Dit gebeurt in een binnenunit zoals de Vaillant flexoTHERM. Het warme water kan vervolgens gebruikt worden voor zowel je sanitair als je centrale verwarming. Om bij een lucht-water-warmtepomp te genieten van voldoende warmte, is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is en bij voorkeur beschikt over lage temperatuurverwarming. Hiervoor kan je bijvoorbeeld kiezen voor vloerverwarming of convectoren. Wil je graag meer informatie over hoe de plaatsing van vloerverwarming? Lees dan zeker ons artikel over het leggen van vloerverwarming.

Liever een warmtepomp die samenwerkt met je Cv-ketel? Dan is een hybride warmtepomp de ideale oplossing. Een hybride warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming in je woning, maar wanneer het te koud is buiten of als de verwarming te lang duurt springt de Cv-ketel bij. Op die manier is een hybride warmtepomp de perfecte tussenstap naar een woning zonder aardgas en het bespaart een stevige cent op je energiefactuur.

Wil je het grootser aanpakken? Dan kan je ook kiezen voor een geothermische warmtepomp, een bodem/bodem warmtepomp of een bodem/water warmtepomp. Het nadeel van deze systemen is dat je er grondboringen voor moet uitvoeren. Je moet dus allereest over een vrij grote tuin beschikken en ook bereid zijn om grote investeringen te doen. Graag meer weten over de werking van een warmtepomp? Lees dan zeker ons interessant artikel hierover.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kan je heel wat energie besparen en de verwarmingsregeling in huis optimaliseren. Een intelligente thermostaat is verbonden met je thuisnetwerk via WiFi. Op die manier kan de thermostaat heel wat informatie verzamelen en gaan analyseren. Vervolgens stemt hij het verwarmingspatroon af op jouw situatie.

Afhankelijk van welke slimme thermostaat je kiest, kan je verschillende functionaliteiten verwachten. Zo kan je er onder meer je verwarming mee bedienen vanop je smartphone, je energieverbruik in realtime opvolgen en analyseren en je verwarming instellen per zone of kamer. Ook een weersafhankelijke temperatuur regeling hoort bij de opties. De heel geavanceerde modellen kunnen ook waarnemen wanneer je thuis bent en jouw aanpassingen en gewoontes analyseren om zo de programmatie volledig op jouw wensen af te stemmen en te automatiseren.

Of een slimme thermostaat voor jouw situatie geschikt is, hangt in grote mate af van je verwarmingsinstallatie. Die moet namelijk compatibel zijn en kunnen communiceren met de thermostaat. Een goed voorbeeld hiervan is de Junkers CW400 thermostaat, die je kan verbinden met de Junkers Cerapur Smart 22/28 CV-ketel. Op die manier kan je op ieder moment jouw energieverbruik raadplegen en optimaliseren via de smartphone en zorgt de thermostaat zelf voor een efficiënte verwarming van jouw woning met behulp van een inbegrepen buitenvoeler.

Zonneboiler

Een zonneboiler is een duurzaam alternatief voor de klassieke boiler of cv-ketel. Met behulp van zonne-energie warmt de zonneboiler water op, dat je vervolgens kan gebruiken voor je douche, bad of wasmachine, maar ook voor je verwarming.

Over het algemeen zijn alle zonneboiler installaties opgebouwd uit twee basiscomponenten: de zonneboiler zelf en de zonnecollectoren. De zonnecollectoren vangen de zonne-energie op en gaan deze omzetten naar warmte. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om vloeistof (glucol) op te warmen. Via leidingen stroomt de warme vloeistof ten slotte van de zonnecollectoren naar de zonneboiler, waar die het water in het reservoir opwarmt.

Welke zonneboiler en zonnecollectoren nu precies geschikt zijn voor jouw woning, hangt in grote mate af van je gezinssituatie. Stel dat je gezin uit vier personen bestaat, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Vaillant auroSTEP 250 zonneboiler met twee spiralen en twee zonnecollectoren. Benieuwd wat je nog allemaal nodig hebt voor de installatie van je zonneboiler? Ontdek er hier meer over.

Modulerende ketel

Een modulerende cv-ketel is in staat de hoogte van de gasvlam in de gasketel aan te passen aan de warmtebehoefte. Dit wil zeggen dat een dergelijke ketel niet op basis van het aan/uit principe werkt, maar het vermogen van de ketel gaat aanpassen volgens de noden in jouw woning. Zo kan je enerzijds je rendement verhogen, maar ook heftige temperatuurschommelingen in je woning voorkomen. Een goed voorbeeld van een dergelijke ketel is de Vaillant ecoTEC of de ACV Kompakt HR eco.  

 

Slim koelen: welke opties zijn er?

Om je woning energie-efficiënt te koelen, heb je opnieuw verschillende keuzes. We zetten ze voor je op een rij.

Warmtepomp

Om je woning op een energievriendelijke manier te koelen kan je werken met actieve of passieve koeling. Voor actieve koeling zijn lucht-lucht-warmtepompen of lucht-water-warmtepompen geschikt. Bij de lucht-lucht warmtepompen wordt de buitenlucht gebruikt om de woning op warme zomerdagen te verkoelen met frisse lucht. Bij een lucht-water-warmtepomp laat de binnenunit koud water door je verwarmingssysteem stromen, die dan vervolgens de warmte in de ruimte absorbeert. Nadien onttrekt de warmtepomp de warmte uit het water en geeft het af aan de buitenlucht. Heb je bijvoorbeeld een Vaillant flexoTHERM in combinatie met de Vaillant aroTHERM, dan wordt het standaard proces gewoon omgedraaid en levert de buitenunit koele lucht aan, waarmee de binnenunit het water zal verkoelen.

Bij passieve of natuurlijke koeling maak je gebruik van de koelte uit de bodem om een aangenaam frisse temperatuur te krijgen. Het frisse water stroomt dan door het vloersysteem en koelt zo de ruimte af. Het warme water wordt vervolgens opnieuw afgegeven in de grond. Een dergelijke installatie is zeer energie-efficiënt, maar vergt wel een grote investering en is ook niet in alle woningen mogelijk.

Ventilatie

Sinds enige tijd is een ventilatiesysteem verplicht bij elke nieuwbouw of grondige renovatie. Wanneer je inzet op verbeterde isolatie, moet je er namelijk ook voor zorgen dat je woning nog kan ademen. Anders krijg je al snel problemen met vocht, schimmels of andere gezondheidsproblemen. Met een ventilatiesysteem zorg je met een continue toe-en-afvoer van lucht voor een gezond binnenklimaat in je woning. Een ventilatiesysteem kan echter meer dan enkel ventileren. Zo kan je de C, C+ en D systemen ook gebruiken om je woning slim te verkoelen op warme zomerdagen.

Bij een C of C+ ventilatiesysteem werk je met natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer. Dit houdt in dat de vochtige en vervuilde lucht aangezogen wordt via de luchtkanalen in vochtige kamers. Bij het klassieke C-systeem zal de luchtaanzuiging continu gebeuren. Het C+ systeem daarentegen is zelfregelend en ververst de lucht enkel indien nodig. Een voorbeeld hiervan vind je in het Renson gamma, zoals de Renson Healthbox 3.0 en de Renson Healtbox 3.0 Smartzone. Het verschil tussen beide ventilatie-units is dat de Smartzone per zone of kamer de ventilatiebehoefte waarneemt en aanpast. Met een C of C+ ventilatiesysteem zorgt de natuurlijke luchtverplaatsing in de ventilatiebox voor een verkoelend effect in je woning.

Bij een D ventilatiesysteem maak je gebruik van mechanische luchtafvoer en luchtaanvoer. Het hele proces is dus van begin tot einde gecontroleerd en volledig automatisch. Het grote voordeel van D ventilatiesystemen, zoals de Zehnder Comfoair Q350 Quality, zit hem in de warmterecuperatie. Via de ingebouwde warmtewisselaar wordt de warmte-energie van de afvoerlucht gerecupereerd en overgedragen op de verse aanvoerlucht. De voorverwarmde aanvoerlucht zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en een flinke besparing op de energiefactuur. Op warme zomerdagen heb je bij een dergelijk ventilatiesysteem ook de mogelijkheid om de warmtewisselaar uit te schakelen, zodat de aangevoerde lucht niet in contact komt met de afgevoerde lucht. Door de natuurlijke luchtverplaatsing krijg je op die manier een koele aanvoerlucht en krijg je een verkoelend effect in je woning.

Zit je na het lezen van onze tips nog met vragen over smart heating en cooling? Of heb je andere vragen omtrent jouw (ver)bouwproject? Aarzel niet om contact op te nemen. Onze Solyd-specialisten helpen je graag verder. Graag meer weten over het besparen van energie? Lees dan zeker ons artikel rond energie besparen

Bel ons op 03 808 69 00