Ketel vervangen

Geplaatst: Februari 10, 2021
Tags: verwarming
Ketel vervangen

 

Na verloop van tijd neemt de efficiëntie van je cv-ketel af en dat heeft rechtstreekse gevolgen voor je portemonnee.

Ook al lijkt je cv-ketel dus nog perfect te werken, toch is het vaak een slimme investering om hem te vervangen door een nieuw en zuiniger alternatief.

Wij leggen je uit wanneer het tijd is om je oude cv-ketel te vervangen en welke kosten hieraan verbonden zijn.

Wanneer cv-ketel vervangen

De cv-ketel vervangen doe je vaak pas wanneer de oude het definitief heeft begeven. Toch doe je er vaak goed aan om niet zo lang te wachten. Zo kan je je gasketel best vervangen als één van deze 5 situaties voor jou van toepassing is.

Je cv-ketel is ouder dan 15 jaar

Een cv-ketel die ouder is dan 15 jaar verbruikt makkelijk tot wel 30% meer dan de recente gasketels. Je oude cv-ketel vervangen zal daarmee onmiddellijk een positief effect hebben op je energiefactuur. Daarnaast is het voor dergelijke oude ketels ook steeds moeilijker om de juiste wisselstukken te verkrijgen bij een eventueel defect en om aan de laatste verluchtingsnormen en milieuvereisten te voldoen.

Het rendement van je cv-ketel vermindert

Verwarmen je radiatoren niet meer zo snel als vroeger? Of heb je de indruk dat je verwarming soms wat tijd nodig heeft om op gang te komen? Dan kan dat een teken zijn dat het rendement van je ketel erop achteruit gaat. Wanneer het rendement van je verwarmingsketel onder de 88%, of zelfs al onder de 90%, zakt, dan doe je er goed aan hem te vervangen. Om te achterhalen hoeveel het rendement van je ketel bedraagt, kan je het laatste attest van je periodiek onderhoud raadplegen.

Je energiefactuur stijgt

Merk je dat je energiefactuur beetje bij beetje toeneemt? Of blijft je factuur hetzelfde, terwijl je energiebehoeften juist verminderd zijn? Dan is het best mogelijk dat er problemen zijn met je cv-ketel. Twijfel je of jouw cv-ketel nog naar behoren werkt? Vraag het na bij onze Solyd-specialisten. Ze gaan het graag samen met jou na.

Je verwarmingsketel heeft vaak panne

Niets is zo vervelend als een panne van je cv-ketel. Kreeg jij de voorbije maanden of jaren te maken met een van de volgende problemen?

  • Je cv-ketel werkte plots niet meer of er gingen onderdelen stuk.
  • Je cv-ketel startte niet meer op of reageerde niet meer op bedieningen van de thermostaat.
  • Je cv-ketel verwarmde niet tot op de gevraagde temperatuur of leverde geen warm sanitair water meer (in het geval van een combiketel).

Als je blijft problemen hebben met je cv-ketel of de herstellingskosten lopen te hoog op (meer dan €500 over 10 jaar), dan is vervanging vaak de beste oplossing.

Je energiebehoeften zijn veranderd

Heb je je woning beter geïsoleerd? Is je gezin uitgebreid? Of heeft één van de kinderen het huis verlaten? Dan is het goed om na te gaan of je huidige cv-ketel nog bij je energiebehoeften past. Zo kan je gasketel te krachtig geworden zijn of juist niet meer krachtig genoeg zijn. En dan dringt een nieuwe configuratie zich op. Wil je graag nagaan of het vermogen van je cv-ketel nog in evenwicht is met je verbruik? Vraagt het na bij onze Solyd-specialisten.

Cv-ketel vervangen: een duurzaam alternatief

Je oude cv-ketel vervangen door een nieuw en duurzaam alternatief is in veel gevallen dus een slimme investering. Maar welk alternatief is nu precies de beste oplossing voor jou? We zetten hieronder de verschillende opties op een rij.

Condensatieketel

Wanneer je een nieuwe cv-ketel aankoopt, moet die voldoen aan de minimumvereisten en aan strenge uitstootnormen. Een gewone hoogrendementsketel of hr-ketel zal hier meestal niet meer aan voldoen. Voor een nieuwe ketel kom je zo dus automatisch uit bij een condensatieketel. Dit type cv-ketel biedt dan ook heel wat voordelen.

Bij condensatieketels wordt de waterdamp afkomstig uit de rookgassen gecondenseerd en via een warmtewisselaar opnieuw gebruikt bij het opwarmen van het ketelwater. Een deel van de warmte wordt dus gerecupereerd en opnieuw ingezet voor de productie van warm water. Zo daalt je verbruik aanzienlijk en bespaar je op je energiefactuur. Daarnaast belanden er bij een condensatieketel ook veel minder schadelijke stoffen in de lucht. Lees hier meer over de werking en voordelen van een condensatieketel.

Vaillant condensatieketel

Warmtepomp

Als je op zoek bent naar een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief, dan is een warmtepomp ongetwijfeld een topkeuze. Een warmtepomp is een energiezuinig en comfortabel systeem om je woning te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien. Een warmtepomp vervult op die manier de functie van een cv-ketel en een boiler. Er bestaan heel wat verschillende types warmtepompen. Zo heb je onder andere lucht-water warmtepompen, lucht-lucht warmtepompen, geothermische warmtepompen en hybride warmtepompen.

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en transporteert die via koelvloeistof. Die koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt snel. De damp wordt daarna samengeperst, zodat die een hogere temperatuur bereikt. Vervolgens geeft de warme damp zijn warmte af aan je verwarmingsinstallatie (vloerverwarming of radiatoren). Ten slotte wordt de druk op de damp opnieuw verlaagd, zodat de damp afkoelt en condenseert, waarna het gehele proces opnieuw kan beginnen. Tip: lees ook zeker ons artikel rond het leggen van vloerverwarming.

Vaillant warmtepomp

Zonneboiler

Een ander milieuvriendelijk alternatief is de zonneboiler. Hierbij worden zonnecollectoren op het dak geplaatst, zodat ze zonne-energie kunnen gebruiken om het sanitair water in de zonneboiler op te warmen. Je kan een zonneboiler echter ook gebruiken voor je centrale verwarming aan de hand van een combisysteem. Wil je hier graag meer informatie over? Aarzel dan zeker niet om hierover contact op te nemen met onze Solyd-specialisten.

Vaillant zonneboiler

Vervangen cv-ketel kosten

De kosten voor het vervangen van je oude cv-ketel kunnen heel verschillend zijn naar gelang het type verwarmingssysteem je kiest.

We geven je daarom enkele concrete voorbeelden. Kies je voor een efficiënte condensatieketel, dan moet je rekenen op een kostprijs tussen de €1000 en €2000. Afhankelijk van het vermogen, de energie-efficiëntie en de levensduur zal de prijs iets variëren. Een voorbeeld van een performante en energiezuinige condensatieketel is de Vaillant ecoTEC Plus of de Junkers Cerapur Smart.

Ga je voor een extra duurzaam en energiezuinig alternatief zoals een warmtepomp? Dan houd je best rekening met een kostprijs tussen de €4500 en €8000. Ook hier wordt de prijs in grote mate beïnvloed door het benodigde vermogen. In het Solyd-assortiment vind je verschillende performante warmtepompen terug van kwalitatieve merken zoals Vaillant. Graag meer weten over de energiezuinigheid van een warmtepomp? Lees dan zeker ons artikel over energie besparen.

Je oude ketel vervangen door een nieuwe condensatieketel of warmtepomp lijkt misschien een grote investering, maar je verdient ze wel makkelijk terug over de jaren. Door je oude cv-ketel niet te vervangen, werkt de verwarming in je woning steeds minder efficiënt. Deze inefficiëntie kost uiteraard geld. Bovendien kan er met een oude installatie sneller eens iets mis gaan, waardoor het onderhouden van een oude cv-ketel prijzig kan worden. We raden je daarom aan om tijdig je oude cv-ketel te vervangen. Je moet hiervoor weliswaar eerst een investering doen, maar je verdient deze al snel terug dankzij het hogere rendement van je nieuwe verwarmingsinstallatie.

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen over het vervangen van je cv-ketel? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag verder.

Bel ons op 03 808 69 00