Cv-ketel kopen
Ga je een nieuwe cv-installatie plaatsen in je woning? Of wil je je bestaande ketel vervangen? Dan is het belangrijk om goed na te denken over de aankoop van je nieuwe cv-ketel. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten cv-ketels op de markt.
Onze Solyd-specialisten leggen je uit waar je op moet letten en welke factoren doorslaggevend zijn bij de keuze van de juiste cv-ketel.
Cv-ketel kiezen
Op vandaag verwarmen heel wat gezinnen met aardgas. Een slimme keuze, want gas is zuinig, relatief goedkoop en onderhoudsvriendelijk. Heb je geen mogelijkheid om je woning aan te sluiten op het aardgasnet? Dan zijn ketels die werken op stookolie of propaangas een goed alternatief.
Ongeacht het type brandstof dat je wilt gebruiken, moet je nieuwe cv-ketel voldoen aan de minimumvereisten en aan strenge uitstootnormen. Een gewone hoogrendementsketel of hr-ketel zal hier meestal niet meer aan voldoen. Voor een nieuwe ketel kom je zo dus automatisch uit bij een condensatieketel. Dit type cv-ketel biedt dan ook heel wat voordelen.
Wat is een condensatieketel?
Een condensatieketel is een cv-ketel die een hoger rendement haalt dan klassieke ketels, door gebruik te maken van de condensatietechniek. Hierbij worden de opgewekte warme rookgassen door afkoeling gecondenseerd en via een warmtewisselaar gebruikt bij het opnieuw opwarmen van het ketelwater. Met andere woorden: een deel van de afvalstoffen wordt gerecupereerd en ingezet voor de productie van warm water. De opgewekte warmte-energie gaat dus niet verloren, waardoor je verbruik aanzienlijk daalt en je ook aardig kan besparen op je energiefactuur. Een tweede voordeel van een condensatieketel is dat er minder schadelijke stoffen in de lucht belanden. Een condensatieketel is dus niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Graag meer weten over cv-ketel met een hoger rendement? Lees dan zeker ons artikel rond energie besparen.
Om je oude niet-condenserende ketel te vervangen door een condensatieketel, raden we je wel aan om eerst na te gaan of je bestaande afvoerkanaal of schouw hiervoor geschikt is. Aangezien de rookgassen bij condenserende ketels verder afgekoeld worden, zijn ze compacter en zwaarder, waardoor hun stijgkracht vermindert en er een lagere trek ontstaat. De grootte van het schoorsteenkanaal moet daarom mogelijks worden aangepast en de schoorsteenwanden moeten geïsoleerd worden. Voor een individuele woning kan je dit meestal makkelijk aanpassen, maar voor appartementen is de situatie wat complexer. Zeker wanneer er meerdere verwarmingsketels op één rookgasafvoerkanaal zijn aangesloten. In dat geval kan je ervoor kiezen om met alle eigenaars tegelijk over te schakelen op een condensatieketel of om jouw ketel nog te door een klassieke B1-ketel.
Beste cv-ketel
Welke de beste cv-ketel is voor jouw situatie, hangt in grote mate af van het type ketel, de benodigde capaciteit, het beoogde rendement en het beschikbare budget. We zetten hieronder even op een rij waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe cv-ketel.
Cv-ketel met of zonder boiler
Eerst en vooral moet je uitmaken of je voor een solo-ketel of een combiketel gaat. Een combiketel voorziet warm water voor zowel je centrale verwarming als je sanitair. Een solo-ketel levert enkel warm water voor je centrale verwarming. Voor sanitair warm water is er een aparte geiser of boiler aangesloten op de cv-ketel. Een combiketel is in aankoop vaak iets duurder, maar zorgt er wel voor dat je maar één ketel hoeft te installeren en onderhouden.
Cv-ketel vermogen berekenen
Vervolgens bereken je het benodigde vermogen (kW) van je ketel. Het vermogen van een cv-ketel bepaalt de capaciteit aan warmte, die de ketel kan leveren voor je centrale verwarming. Om dat vermogen te bepalen, kijk je best naar hoe goed het huis geïsoleerd is, hoe groot de woning is en wat voor type huis je hebt. Hieronder geven we je een ruwe inschatting van het benodigd vermogen per type woning.
- benodigd vermogen appartement: 11-23 kW
- benodigd vermogen tussenwoning: 16-28 kW
- benodigd vermogen hoekwoning: 16-30 kW
- benodigd vermogen vrijstaand huis: >30 kW
Bovenstaande waarden kunnen alvast dienen als leidraad, maar komen daarom niet volledig overeen met jouw specifieke situatie. Het is daarom belangrijk om het benodigde vermogen voor jouw woning precies na te gaan. Bij veel apparatuur is het zo dat meer vermogen geen kwaad kan, maar bij cv-ketels heb je dat liever niet. Wanneer je cv-ketel over meer vermogen beschikt dan nodig, dan zal die het water niet sneller opwarmen en krijg je zelfs een verlaagd rendement.
Kies je voor een combiketel, dan kijk je vervolgens ook naar de hoeveelheid liters warm water per minuut de ketel kan leveren. Wil je bijvoorbeeld een bad kunnen nemen, terwijl de afwas wordt gedaan? Of wil je een grote regendouche installeren in je badkamer? Dan kijk je als snel naar een ketel met een warmtapwatercapaciteit tussen de 17 en 20 l/min. Kan het bad wel nog even wachten? Of kies je voor een spaardouche in de badkamer? Dan volstaat een ketel met een warmtapwatercapaciteit tussen de 10 en 17 l/min. Houd er rekening mee dat deze waarden uitgaan van een warmwatertemperatuur van 38°C. Verhoog je de temperatuur van je tapwater, dan zal het aantal liter per minuut ook afnemen.
Cv-ketel hoog rendement
Een andere belangrijke factor bij het kiezen van de juiste cv-ketel is het rendement dat je wilt behalen. Hiervoor kan je kijken naar de energie-efficiëntie voor ruimteverwarming. Ketels en combiketels op gas of stookolie moeten een energie-efficiëntie hebben van minstens 86%. Condensatieketel behalen een energie-efficiëntie van minimaal 90% en maximaal 100%. Vaak zijn de condensatieketels met een hogere energie-efficiëntie iets duurder geprijsd, maar verdien je die investering doorgaans wel sneller terug door te besparen op je energiefactuur.
Cv-ketel prijs
De laatste en vaak meest doorslaggevende factor bij de keuze van een nieuwe cv-ketel is het beschikbare budget. Uiteraard hangt het kostenplaatje van een nieuwe ketel in grote mate samen met de elementen die we hierboven opsomden. Zo zal een ketel met een hoger vermogen en een hogere warmtapwatercapaciteit hoger geprijsd zijn. Omgekeerd zal een ketel met een lagere energie-efficiëntie ook iets lager geprijsd zijn. Daarnaast speelt ook de levensduur hier een bepalende rol. Wanneer je investeert in een nieuwe cv-ketel, dan wil je uiteraard graag dat die investering eventjes meegaat. Daarom werken we in het Solyd-assortiment enkel met kwalitatieve A-merken zoals Vaillant ketel, Bosch gasketel en Itho-Daalderop.
Zit je na het lezen van dit artikel met vragen of heb je hulp nodig bij het bepalen van het juiste vermogen van je nieuwe cv-ketel? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Solyd-specialisten.