Hoogte stopcontact

Geplaatst: Januari 12, 2021
Hoogte stopcontact

 

Wil je graag een stopcontact plaatsen in je woning? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de minimum hoogte waarop stopcontacten moeten geplaatst worden. Om de veiligheid van je elektrische installatie te garanderen is die hoogte per toepassing vastgelegd in het AREI.

Onze Solyd-specialisten zetten de regels voor je op een rij en doen er nog wat handige tips bovenop.

 

 

Hoogte stopcontact vanaf de vloer

Op welke hoogte je stopcontacten moeten geplaatst worden vanaf de vloer, hangt voornamelijk af van het type ruimte. Zo wordt er een onderscheid gemaakt in droge en vochtige ruimtes.

Wil je het stopcontact aansluiten in de wand van een droge ruimte? Dan volstaat het dat de middenlijn van de inbouwdoos zich op minimum 15 cm van de vloer bevindt. Onder droge ruimtes vallen onder meer de woonkamer, de slaapkamers en het bureau.

Ga je zelf de leidingen voor de stopcontacten uitslijpen, tel dan zeker ook de vloeropbouw mee. Met 10 cm vloerisolatie en 7 cm chape bovenop de betonplaat, plaats je de inbouwpotjes van je stopcontacten op 32 cm hoogte (= 10 cm + 7 cm + 15 cm).

    

Stopcontact badkamer

Komt het stopcontact in een vochtige ruimte zoals de badkamer? Dan ben je volgens het AREI verplicht om het stopcontact op minimaal 25 cm hoogte te plaatsen. Hier wordt gerekend vanaf het begin van de sokkel van het stopcontact.

Naast de minimale hoogte, moet je bij het aansluiten van een stopcontact in de badkamer ook zorgen voor een veilige afstand tussen de stopcontacten en de waterpunten zoals het bad, de douche of de wastafel. Om hier duidelijkheid in te brengen, wordt een badkamer volgens het AREI opgedeeld in 4 zones. Afhankelijk van de zone in de badkamer mag je al dan niet stopcontacten, schakelaars en verlichting plaatsen.

  • Zone 0: het bad of de douche zelf. Hier mag je vanzelfsprekend geen elektrische installatie of elektrisch toestel plaatsen.
  • Zone 1: de omgeving rond de douche of het bad, in een straal van 1,2 meter vanaf het waterpunt. Ook hier zijn elektrische toestellen nog steeds uit den boze. Wat hier wel kan is 12 V (klasse III) verlichting die maximaal spatwaterdicht is (herkenbaar aan beschermingswaarde IP45).
  • Zone 2: het gebied rond zone 1, in een straal van 60 cm rondom zone 1. Ook hier zijn stopcontacten en schakelaars niet toegestaan. Wil je hier verlichting plaatsen? Dan moeten deze een IP-waarde hebben van IP44 of hoger.
  • Zone 3: het gebied vanaf zone 2 tot 3 meter vanaf het waterpunt. In deze zone mag je schakelaars en stopcontacten plaatsen. Let op: deze moeten geaard zijn en achter een extra differentieelschakelaar van 30mA zitten in de zekeringkast. Als extra veiligheid kan je in de badkamer ook gebruik maken van dubbelpolige schakelaars. Bij dit soort schakelaars wordt zowel de fasedraad als de nuldraad tegelijkertijd onderbroken om het volledige circuit spanningsloos te maken. Meer informatie over de verschillende soorten schakelaars vind je in onze handige keuzegids.

Hoogte stopcontact keuken

Net zoals de badkamer, wordt ook de keuken volgens het AREI gezien als een vochtige ruimte. Dit houdt in dat ook hier een minimale hoogte van 25 cm moet gehanteerd worden.

Plaats je de stopcontacten boven het aanrecht in je keuken? Dan ben je niet gebonden aan specifieke verplichtingen omtrent de hoogte van de stopcontacten. Vaak worden ze daarom op dezelfde hoogte geplaatst als de schakelaars. Hier bedraagt de inbouwhoogte doorgaans 1,1 m.

We raden je wel aan om zeker een ruimte van 15 cm te voorzien tussen het aanrecht en de sokkel van het stopcontact, om zo ook aangegoten haakse stekkers vlot in het stopcontact te kunnen plaatsen. Dit type stekker wordt bij heel wat keukentoestellen gebruikt, zoals het koffieapparaat of de keukenrobot, en heeft vaak toch wat extra ruimte nodig.

Hoogte stopcontact garage

In de garage of wasruimte heb je uiteraard ook nood aan heel wat stopcontacten. Denk maar aan de wasmachine, het strijkijzer of een extra frigo of diepvries. Let er wel op dat je per kring slechts 8 enkele of meervoudige stopcontacten mag aansluiten. Plaats je meer dan 8 aansluitpunten op dezelfde kring, dan riskeer je dat je elektrische installatie wordt afgekeurd. Zit er in de deze kring ook een lichtpunt, dan tel je deze er ook bij als een stopcontact.

Voor stopcontacten in de garage gelden verder dezelfde regels als voor een natte ruimte. Plaats je stopcontacten dus minstens 25 cm boven de grond. Daarnaast is het in de garage of wasruimte ook belangrijk om gebruik te maken van spatwaterdichte stopcontacten. Deze hebben een beschermingsgraad van IP55. Een voorbeeld hiervan zijn de stopcontacten van Niko Hydro of Legrand Plexo.    

Minimale hoogte stopcontact buiten

Maai jij je gras met een elektrische grasmaaier? Of heb je een terrasverwarmer gekocht om 's avonds extra lang te kunnen genieten van je tuin? Dan kan een buitenstopcontact erg handig zijn! Om een buitenstopcontact te plaatsen, volg je dezelfde richtlijnen als voor een garage of wasruimte. Zo plaats je de stopcontacten op een minimale hoogte van 25 cm en maak je gebruik van spatwaterdichte stopcontacten.

Van zodra je de minimale hoogte hebt bepaald, kan je starten met het aansluiten van de stopcontacten. Lees hierrond ook zeker ons handige stappenplan en ga snel en veilig aan de slag.

Zit je na het lezen van dit artikel nog met andere vragen rond de stopcontacten in jouw woning? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag verder!

 

Bel ons op 03 808 69 00