Stopcontact aansluiten
Stopcontacten heb je zelden te veel in je woning. Gelukkig is een extra stopcontact aansluiten mogelijk en in de meeste situaties ook helemaal niet zo moeilijk.
Meestal kan je namelijk van een bestaand stopcontact aftakken, waardoor je snel en eenvoudig een extra stopcontact kan plaatsen.
Onze Solyd-specialisten vertellen je in 5 stappen hoe je een nieuw stopcontact kan aansluiten.
- Stap 1: Bepaal de plaats voor het nieuwe stopcontact
- Stap 2: Plaats de inbouwdoos
- Stap 3: Tak de stroom af van het bestaande stopcontact
- Stap 4: Test het extra stopcontact
- Stap 5: Werk het inbouwstopcontact af
Bepaal de plaats om het nieuwe stopcontact aan te sluiten
Om de juiste plaats te bepalen voor het nieuwe inbouwstopcontact, dien je met verschillende zaken rekening te houden.
Hoeveel stopcontacten per kring?
Eerst ga je na hoeveel stopcontacten per kring zijn aangesloten. Als je een bijkomend stopcontact wilt aansluiten op het circuit, moet je namelijk wel over voldoende stroom beschikken. Per kring of circuit mag je 8 enkele of meervoudige stopcontacten aansluiten. Zijn er dus al 7 stopcontact groepen aangesloten, dan mag je nog één bijkomende groep aansluiten. Zijn er reeds 8 aangesloten, dan heb je een ander circuit nodig voor het aansluiten van het stopcontact.
Wat is de minimale hoogte van het stopcontact?
Daarnaast moet je letten op de hoogte van het stopcontact. De middenlijn van de inbouwdoos moet zich op minimum 15 cm van de vloer bevinden in een droge ruimte. In een vochtige ruimte zoals de badkamer of keuken is dit 25 cm.
Horizontale of verticale plaatsing?
Vervolgens moet je kiezen voor het aansluiten van het stopcontacten kiezen tussen een horizontale of verticale plaatsing. De werkwijze verschilt hier licht naargelang het type muur dat je hebt.
In het geval van een volle muur werk je met afzonderlijke inbouwdozen die je aan elkaar monteert. Bij een horizontale plaatsing moet je de inbouwdozen naast elkaar plaatsen. De geribbelde binnenkanten van de inbouwdoos moeten telkens aan elkaar worden gekoppeld. Breek zeker de tussenschotten niet uit, want dan heb je geen steunpunt meer om de bevestigingsklauwen van de sokkel tegen aan te spannen. Door op die manier te werken heb je bij een horizontale plaatsing een centerafstand van 71 mm voor je afdekplaten. Bij een verticale plaatsing klik je de inbouwdozen wel in elkaar. Breek hiervoor één (of beide wanneer je drie of meer stopcontacten verticaal zouden installeren) geribbeld tussenschot uit, zodat je de inbouwdozen in elkaar kan klikken. Doordat je de dozen in elkaar klikt, bedraagt de centerafstand hier 60 mm.
Bij een holle wandmontage werk je niet met afzonderlijke inbouwdozen, maar met reeds gecombineerde twee-, drie- of viervoudige inbouwdozen. Het is daarom zeer belangrijk om op voorhand het aantal stopcontacten te bepalen. Bij de inbouwdozen voor holle wanden staat ook steeds vermeld of ze geschikt zijn voor verticale of horizontale montage. Dit is opnieuw belangrijk voor de centerafstand van de afdekplaten van de stopcontacten. Bij horizontale montage bedraagt deze standaard 71 mm, bij verticale plaatsing bedraagt die 60 mm. Tot slot teken je nu de inbouwdoos op de gewenste plaats. Dit doe je eenvoudig door met een potlood langs de rand van de inbouwdoos te gaan.
Handige tip: Wil je een bestaand stopcontact uitbreiden, maar wil je geen kap- of breekwerk? Dan is het dubbel stopcontact van Niko Original zeker iets voor jou. Met dit Niko stopcontact kan je met je bestaande enkelvoudige inbouwdoos toch een dubbel stopcontact creëren.
Plaats de inbouwdoos
Alvorens aan deze stap te beginnen, schakel je alle stroom uit.
Maak nu het gat waar je de doos afgetekend hebt. In een holle wand kan dit met een dozenboor. In een volle muur dien je het gat uit te kappen. Let op dat je het gat niet te diep maakt. De diepte van het gat hangt af van de inbouwdoos die je gaat gebruiken. De meest gebruikte inbouwdoos heeft een diepte van 50 mm. Je hebt daarmee voldoende ruimte om de sokkel aan te sluiten en de bedrading weg te werken. Heb je echter veel bedrading die je wil wegwerken? Dan kies je beter voor een inbouwdoos van 65 mm. Of heb je een heel dunne muur? Dan kan je gebruik maken van een inbouwdoos van 40 mm.
Vervolgens maak je een sleuf voor de stroomkabel. Maak het traject naar het stopcontact waarvan je wilt aftakken zo kort mogelijk. Houd hierbij een horizontale of verticale richting aan. De sleuf maak je minimum 16mm diep voor XVB-kabel en maximum 25mm diep voor voorbedrade buis of Preflex. Plaats vervolgens het inbouwdoosje in het gekapte gat om na te gaan of het past.
Maak nu je snelgips en smeer er alle zijden van de inbouwdoos en het gekapte gat voldoende mee in. Druk de inbouwdoos in het gat. Maak de invoergaten van de inbouwdoos vrij zodat de stroomkabel kan binnenkomen. Tot slot meet je de benodigde lengte aan kabel of voorbedrade buis af om de verbinding te maken tussen het nieuwe en het bestaande stopcontact. Tel aan beide zijden 15 cm bij. Gebruik hiervoor XVB 3G2.5mm² of Preflex 3G2.5mm². Ontmantel 15 cm langs beide zijden en duw de draden in de invoeropeningen van de inbouwdoos.
Tak de stroom af van het bestaande stopcontact
Nu kan je de stroom van het bestaande stopcontact aftakken naar het bijkomende stopcontact. Demonteer daarom de afdekplaat en centraalplaat van het bestaande stopcontact en schroef de sokkel los van de inbouwdoos. Je zal zien dat reeds 3 draden zijn aangesloten op het stopcontact. Een stopcontact is meestal voorzien om zes draden aan te sluiten, waardoor het makkelijk wordt om er de drie extra draden op aan te sluiten.
De gele/groene draad zorgt voor de aarding en steek je in de middelste klem. De blauwe of bruine draden komen altijd op de buitenste klemmen in willekeurige volgorde. Zorg er wel voor dat de bruine en blauwe draden van het nieuwe en oude stopcontact gegroepeerd zijn.
Is je sokkel uitgerust met schroefklemmen? Schroef dan de draden goed vast in de sokkel met een schroevendraaier. Bij sokkels die voorzien zijn van steekklemmen duw je de draden in de klemmen tot ze klemvast zitten. Vervolgens plaats je de sokkel opnieuw in de inbouwdoos. Let er hierbij goed op dat de draden niet tussen de klauwen geklemd raken. Bevestig nu de sokkel aan de inbouwdoos met schroeven.
Nu kan je het nieuwe stopcontact aansluiten op de bedrading en het in de inbouwdoos bevestigen.
Test het extra stopcontact
Na het aansluiten van het stopcontact zet je nu in de zekeringkast de automatische zekering van de stroomkring of het circuit opnieuw aan. Kijk of die niet spontaan terug afspringt.
Als de zekering afspringt, schakel dan de spanning terug uit en kijk na of je de bedrading goed hebt aangesloten. Misschien zijn er draden beschadigd of heb je je ergens vergist. Als de zekering aanblijft, kan je het stopcontact testen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een multimeter of spanningstester. Met een multimeter kan je de verschillende variabelen meten zoals spanning, stroomsterkte en weerstand.
Werk het inbouwstopcontact af
Is het stopcontact correct aangesloten? Dan kan je beginnen met de afwerking van je stopcontact. Hiervoor heb je een centraalplaat en afdekplaat of afdekraam nodig. Zo kan je ervoor zorgen dat je stopcontact perfect opgaat in jouw interieur. Niet zeker welke centraalplaat of afdekplaat je nodig hebt? Lees dan nu de tips van onze Solyd-specialisten.
Afhankelijk van het merk van het stopcontact kan de werkwijze verschillen. Zo kan je de afdekramen van Niko bijvoorbeeld heel makkelijk op de centraalplaat klikken. Lekker eenvoudig!
Je hebt de draden correct aangesloten, de spanning getest en het afdekraam gemonteerd? Dan kan je nu een stekker in het nieuwe stopcontact plaatsen.