IP-waarde: handig overzicht

Geplaatst: Oktober 20, 2022
Buitenverlichting

 

De IP-waarde of international protection rating is de beschermingsgraad van elektrische apparaten.

Dit is een belangrijk aspect bij het kiezen en kopen van geschikte verlichting, stopcontacten of zekeringkasten in je elektrische installatie.

Onze Solyd-specialisten leggen je uit welke IP-waarde welke bescherming biedt en hoe je deze juist kan interpreteren.

IP-waarde: wat is het?

Vandaag de dag is er een uitgebreid aanbod aan elektrisch materiaal. Zo heb je onder andere verlichting, stopcontacten, schakelmateriaal en zekeringkasten. Een belangrijk aspect bij deze materialen is de IP-waarde die aangeeft in welke mate ze beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Een IP-waarde is telkens opgebouwd uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft duiding hoe goed het elektrisch materiaal bestand is tegen vaste voorwerpen en stof. Het tweede cijfer geeft aan in welke mate de materialen beschermd zijn tegen vocht en water. Hieronder vind je een overzicht van welke IP-waarde welke bescherming biedt.

IP-waarde: eerste cijfer

IP-waarde: eerste cijfer

Bescherming tegen voorwerpen en stof

IP1X

Bescherming tegen voorwerpen groter dan 50 milimeter.

IP2X

Bescherming tegen voorwepen groter dan 12,5 milimeter.

IP3X

Bescherming tegen voorwerpen groter dan 2,5 milimeter.

IP4X

Bescherming tegen voorwerpen groter dan 1 milimeter.

IP5X

Voldoende afgesloten om verhindering van stof te voorkomen.

IP6X

Geheel afgesloten tegen voorwerpen en stof.

 

IP-waarde: tweede cijfer

IP-waarde: tweede cijfer

Bescherming tegen water en vocht

IPX1

Bescherming tegen verticaal vallende waterdruppels.

IPX2

Bescherming tegen waterdruppels die uit een hoek van 15° vallen.

IPX3

Bescherming tegen regen onder een hoek van maximaal 60°.

IPX4

Bescherming tegen spattend water uit elke hoek (10 l/min).

IPX5

Bescherming tegen spuitend water uit elke hoek (12,5 l/min).

IPX6

Bescherming tegen water in elke hoeveelheid zonder druk (100 l/min).

IPX7

Bescherming tegen onderdompeling tot maximaal 1 meter gedurende 30 minuten.

IPX8

Bescherming tegen langdurige onderdompeling.

IPX9

Bescherming tegen vocht onder hoge druk.

 

IP-waarde badkamer

In je woning heb je weinig of niet te maken met stof en vocht. Om die reden is het niet nodig om verlichting, schakelaars, drukknoppen of stopcontacten aan te schaffen met een hoge IP-waarde. Elektrisch materiaal voor binnen met een IP-waarde van 20 is op die manier meer dan voldoende voor je woonkamer en andere kamers.

Voor je badkamer is dit net iets anders. Een badkamer is een plek waar veel vocht aanwezig is en dus is het belangrijk deze te voorzien van verlichting met de juiste IP-waarde. Om dit duidelijk te schetsen kan je je badkamer opdelen in drie zones.

  • Zone 1: De eerste zone is die vlakbij het bad of de douche. Hier is veel water en vocht aanwezig, dus hebben je lampen of spots een hogere IP-waarde nodig. Binnenverlichting met een IP-waarde van 65 is geschikt voor de eerste zone aangezien deze geheel afgesloten zijn tegen stof en bestand zijn tegen spuitend water uit elke hoek.
  • Zone 2: De tweede zone is alles binnen een straal van 60 centimeter rond het bad, douche of de wastafel. Hierbij komen je armaturen minder in de buurt van spattend water, maar is er wel vocht aanwezig. Voor een optimale werking is verlichting met een IP-waarde van 44 hiervoor geschikt.
  • Zone 3: Verlichting in de overige delen van je badkamer hebben weinig tot geen kans op druppels water, maar kunnen wel last hebben van condensvorming. Op die manier is binnenverlichting met een IP-waarde van 21 perfect om je badkamer te voorzien van extra verlichting.

In de badkamer zal je ongetwijfeld ook schakelmateriaal nodig hebben zoals stopcontacten. Aangezien het moeilijker is om schakelmateriaal waterdicht te maken, is het op die manier belangrijk om het in de juiste zone te installeren. Zo mag schakelmateriaal enkel in zone 3 geïnstalleerd worden om gevaarlijke situaties met spattend water te  vermijden.

IP-waarde tuin

Buitenverlichting en stopcontacten voor buiten zoals Niko Hydro en Schneider Mureva Styl hebben te maken met veel weersinvloeden. Het is daarom belangrijk het juiste elektrische materiaal op de juiste plaats te hangen om zo geen kortsluitingen te veroorzaken. Op die manier is de tuin net zoals de badkamer opgedeeld in drie zones.

  • Zone 1: De eerste zone is de open tuin waar geen bescherming is voorzien. Hier wordt vooral elektrisch materiaal zoals grondspots en tuinverlichting geplaatst. Deze verlichting moet bestand zijn tegen regen, wind en hagel. Het is daarom van groot belang dat deze materialen beschikken over een hoge IP-waarde. Voor de eerste zone is een IP-waarde van minstens 65 een aanrader.
  • Zone 2: De tweede zone omvat alles wat tegen het huis geplaatst is. Denk hierbij aan verlichting maar ook stopcontacten voor buiten. Deze materialen zijn meer beschermd tegen weersinvloeden, maar hangen nog redelijk open. Een IP-waarde van minstens 44 is hiervoor perfect geschikt. De stopcontacten van Niko Hydro en Schneider Mureva Styl zijn ideaal voor buiten aangezien ze beschikken over een beschermingsgraad van IP55.
  • Zone 3: In de derde zone hangen materialen die zo goed als niet in aanraking komen met weersinvloeden. Denk maar aan spotjes onder een veranda of overkapping. Deze verlichting heeft daarom ook niet zo een hoge IP-waarde nodig, maar moet wel bestand zijn tegen vocht. IP23 is hiervoor perfect 

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen omtrent welke IP-waarde je moet nemen bij je elektrische materialen? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten.

Bel ons op 03 808 69 00