Eendraadschema tekenen

Geplaatst: December 13, 2022
Eendraadschema

 

Een eendraadschema tekenen is belangrijk om een nieuwe elektrische installatie te plaatsen.

Een eendraadschema helpt je namelijk bij het opstellen van een materiaallijst.

Maar waar heb je het nog voor nodig en hoe kan je een eendraadschema tekenen? Onze Solyd-specialisten helpen je op weg.

Eendraadschema: wat is het?

Eendraadschema’s zijn onmisbaar als we spreken over een nieuwe elektrische installatie. Een eendraadschema is een visuele voorstelling van alle stroombanen en verbindingen in je woning. Op die manier is een eendraadschema een invulling van alle elektrische kringen. Dankzij een eendraadschema heb je een overzicht van zaken zoals hoeveel leidingen er in een kring gebruikt worden, hoeveel verbruikers er aanwezig zijn, het aantal geleiders en welke kringen achter welke differentieelschakelaars in je zekeringkast dienen geplaatst te worden. Via een eendraadschema weet je dus hoe je je zekeringkast moet bekabelen, aangezien het een schematische voorstelling is van het verdeelbord.

Het eendraadschema wordt zo goed als altijd gecombineerd met een situatieschema. Op die manier wordt het eendraadschema gebruikt om je stroombanen voor te stellen en duidt het situatieschema de plaats van de verschillende elementen in je elektrische installatie aan. Zo vind je op een situatieschema onder meer waar je stopcontacten, schakelaars, drukknoppen en verlichting moeten komen, maar ook aftakdozen, aardingsonderbrekers en andere gebruikstoestellen. Al deze componenten worden in een situatieschema weergegeven op een grondplan van de woning.

Dankzij het eendraadschema en situatieschema ben je in staat om een materiaallijst op te stellen, heb je een overzicht bij het plaatsen van je elektriciteit en kan je het voorleggen bij de elektrische keuring. Beide documenten zijn namelijk verplicht bij de elektrische keuring.

Eendraadschema tekenen

Eendraadschema symbolen

Op zo een eendraadschema wordt er gewerkt met verschillende elektrische symbolen. Elektrische materialen zoals wisselschakelaars, dubbelpolige schakelaars, kruisschakelaars en stopcontacten hebben allemaal een andere aanduiding. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende symbolen op een elektriciteitsplan.

Symbolen 

Betekenis

Afbeelding bij Lijst elektrische symbolen - AREI - Stopcontact met aarding en aanrakingsbeveiliging

Stopcontact met aarding en aanrakingsbeveiliging.

Afbeelding bij Lijst elektrische symbolen - AREI - Schakelaar algemeen symbool

Algemene schakelaar

Afbeelding bij Lijst elektrische symbolen - AREI - Dubbelpolige schakelaar

Dubbelpolige schakelaar

Afbeelding bij Lijst elektrische symbolen - AREI - Driepolige schakelaar

Driepolige schakelaar

Afbeelding bij Lijst elektrische symbolen - AREI - Wisselschakelaar

Wisselschakelaar

Afbeelding bij Lijst elektrische symbolen - AREI - Kruisschakelaar

Kruisschakelaar

Afbeelding bij Lijst elektrische symbolen - AREI - Drukknop

Drukknop
Afbeelding bij Lijst elektrische symbolen - AREI - Verlichtingspunt Algemeen verlichtingspunt

 

Eendraadschema tekenen

Zoals je hierboven kon lezen zijn eendraadschema’s van groot belang bij het aanleggen van je elektrische installatie en de elektrische keuring, maar hoe kan je zo een eendraadschema tekenen? Onze Solyd-specialisten leggen het uit in een kort stappenplan.

Stap 1: Beginnen doe je met het tekenen van alle leidingen en stroombanen. Eens je dit gedaan hebt, zie je een visueel overzicht van de horizontale lijn of hoofdbaan en verticale lijnen of aparte afgetakte stroombanen.

Om dit even kort toe te lichten, werken we aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor dat je op je eendraadschema een elektrische kring wil tekenen met stopcontacten voor je woonkamer, garage en één slaapkamer. Deze elektrische elementen kunnen op één kring komen. Je start dus met het tekenen van de (horizontale) hoofdbaan en takt één (verticale) stroombaan af. Dit is stroombaan A en hierop geef je weer aan de hand van symbolen hoeveel stopcontacten aanwezig moeten zijn. Wil je vervolgens een nieuwe stroomkring tekenen voor de keuken? Dan trek je de (horizontale) hoofdbaan verder door en tak je een tweede (verticale) stroombaan af. Dit wordt dan stroombaan B en zo werk je verder tot al je elektrische kringen getekend zijn.

Stap 2: Duid vervolgens elke stroombaan aan met een letter. De regels van het AREI zeggen dat stroombanen en stroompunten overzichtelijk moeten aangegeven worden. Op die manier creëer je een overzichtelijk eendraadschema dat ook duidelijk te lezen is bij de elektrische keuring.

Stap 3: Eens je stroombanen zijn aangeduid, noteer je het aantal ampère per stroombaan. Dit is net zoals de letters een regel volgens het AREI om geen overbelasting te veroorzaken. Dankzij het aanduiden van het aantal ampère op een stroombaan heb je een overzicht van hoeveel ampère elke stroombaan maximaal kan verbruiken. Als je vervolgens een groot elektrisch apparaat wil aansluiten, kan je op het eendraadschema nakijken welke stroomkring hiervoor geschikt is. Op een stroomkring voor verlichting mag maximaal 16 ampère lopen, voor een kring met stopcontacten wordt 20 ampère als maximum genomen. Voor gemengde kringen, zoals verlichting en stopcontacten, wordt maximum 16 ampère aangeraden.

Stap 4: Om het aantal verbruikers op je verticale stroombanen weer te geven, duid je elke aftakking aan met een cijfer. Een stroombaan beschikt over maximaal acht verbruikers.

Stap 5: Als laatste stap om je eendraadschema af te werken, geef je elke aftakking het correcte elektrische symbool. Op die manier zie je bijvoorbeeld waar je stopcontacten, wisselschakelaars en drukknoppen zich bevinden op de stroombaan.

Zoals je kan lezen, is een eendraadschema tekenen perfect zelf mogelijk. Liever wat hulp bij het opstellen van je elektrische schema’s? Doe dan zeker beroep op onze Solyd-specialisten. Op basis van jouw wensen en de plannen van jouw woning stellen zij een correct eendraadschema en situatieschema op.

Bel ons op 03 808 69 00