Tuinverlichting installeren

Geplaatst: December 11, 2019
Tuinverlichting installeren

Niets is zo handig als buiten over een stopcontact of extra verlichting beschikken. De stroomtoevoer kan je makkelijk zelf aanleggen. Gedaan dus met die meterslange verlengkabel! Volg hieronder het handige stappenplan van onze Solyd-specialisten en de klus is in no-time geklaard.

#Stap 1: maak een plan op

Bij dit project is de voorbereiding van cruciaal belang. Maak daarom eerst een overzicht met een plattegrond van je tuin, duid daarop de aansluitpunten of verbruikers aan en benoem deze. Voor de volledigheid geef je deze punten ook telkens het juiste symbool en geef je ze een letter en een cijfer. Elke verbruiker die op dezelfde leiding zit, krijgt een volgnummer dat één hoger is dan de vorige verbruiker. Teken vervolgens de leidingen er naartoe en benoem deze leidingen volgens type, draadsectie (dikte) en aantal draden.

#Stap 2: leg de bekabeling

Om de leiding of bekabeling te leggen in de tuin, is het belangrijk om overal met het juiste type kabel te werken. Wil je rechtstreeks vanuit de verdeelkast vertrekken, dan gebruik je een XVB 3G1.5 om verlichting aan te sluiten en een XVB 3G2.5 om stopcontacten aan te sluiten. Wil je liever eerst een bijkomend verdeelkastje plaatsen in bijvoorbeeld je tuinhuis of garage? Dan maak je vanuit het hoofdbord de verbinding naar het verdeelkastje met een XVB 3G6. Vervolgens werk je opnieuw verder met met 3G1.5 en 3G2.5.

Je gebruikt voor deze klus best XVB kabels, die je vervolgens in een PVC buis schuift om hem extra te beschermen. Zorg er ook voor dat je de buis 60 cm onder het maaiveld plaatst en je altijd ongeveer een meter reserve aan bekabeling houdt aan de tuinzijde.

#Stap 3: sluit de verlichtingsarmatuur of het stopcontact aan

De XVB verbinding uit de vorige stap gebruik je beter niet om rechtsreeks aan te sluiten op de verlichtingsarmatuur of het stopcontact. Hiervoor raden we je aan gebruik te maken van een zogenaamde hulpverbinding. Vlakbij het stopcontact of het verlichtingspaaltje graaf je een kuil van ongeveer 30 cm diep. Die kuil stort je vervolgens vol met bijvoorbeeld kleikorrels om het vocht rond de aansluiting weg te houden. Om het armatuur of het stopcontact aan te sluiten pak je een stuk Rubberneopreenkabel (H07-RN-F), dat lang genoeg is om in de kuil te worden weggeleid. Beide kabels (XVB en H07-RN-F) verbind je nu in een aftakdoos met wagoklemmen met hendel. Prik de kabels door het membraam van de aftakdoos, maar snijdt er zeker niet in met een mes. Maak de aftakdoos nog niet volledig toe, maar laat ze nog even open liggen bovenop de kleikorrels.

#Stap 4: beveilig de kabels

Nu moet je de kabels die vertrekken uit het hoofdbord en het bijkomend bord nog beveiligen met automaten of smeltveiligheden. Voor een kabel van 1,5mm² neem je een automaat van 16A of een smeltveiligheid van 10A. Voor de kabels van 2.5mm² neem je een automaat van 20A of een smeltveiligheid van 16A. Voor de kabel van 6mm² zullen we met een automaat tot maximum 40A gaan of een smeltveiligheid tot 32A. Zwaarder beveiligen mag niet, lichter wel. De kabel die vanuit het hoofdbord naar het bijkomend zekeringskastje gaat, mag nooit direct na de hoofdverliesstroomschakelaar worden aangesloten. Deze sluit je dus pas aan achter de automaat van 40A of smeltveiligheid van 32A.

Om de kabels vervolgens binnen te brengen en aan te sluiten op de respectievelijke beveiligingen, schakel je de stroom volledig uit. Dit doe je door zowel de tellerautomaat als de hoofdverliesstroomschakelaar af te schakelen. Als de kabels op de juiste manier aangesloten zijn (bruin links en blauw rechts) en je de kabels nog eens goed op kleur hebt gecontroleerd, kan je tellerautomaat en de verliesstroomschakelaar opnieuw inschakelen. Pas dan kan je één voor één de beveiligingen van de vertrekkende kabels testen.

Test of de lampen branden en indien alles werkt kan je de spanning van de kringen weer afschakelen. Is dat niet zo, dien je opnieuw alle verbindingen te controleren met de spanning af. Pas als de fout gevonden en hersteld is kan de spanning weer op om te testen.

#Stap 5: Werk de aftakdozen af met opgietgel

Wanneer alles vlotjes werkt, dien je de aftakdozen af te werken met opgietgel. Schakel daarom de spanning af en bereid de opgietgel voor. Meng de twee componenten van de opgietgel samen, zodat je voldoende hebt voor twee aftakdozen. Gezien de korte verwerkingstijd van de opgietgel werk je best telkens per twee dozen. Duw de draad en wagoklemmen zo diep mogelijk in de doos. Plaats de doos vervolgens horizontaal en zorg dat alle ingangen van de doos goed afgedicht zijn. Giet nu de opgietgel over de klemmen in de aftakdoos, totdat de gel aan de bovenrand staat. Herhaal dit voor alle aftakdozen en wacht vervolgens een half uur voor je de deksels op de dozen plaatst en de spanning inschakelt. De dozen en kabels kunnen nu weggestopt worden in de kuil tussen de kleikorrels. Over de kleikorrels gooi je vervolgens wat zand, zodat je in de toekomst altijd goed bij de aftakdozen kan.

Bel ons op 03 376 50 50