Welke thermostaat kiezen?

Geplaatst: Oktober 09, 2020
Tags: verwarming
Slimme thermostaat

 

Je wilt een nieuwe thermostaat kopen. Maar welke kies je? En nog belangrijker: welke thermostaat is geschikt voor jouw verwarming?

Onze Solyd-specialisten maken je wegwijs in het uitgebreide assortiment thermostaten en vertellen je waar je precies op moet letten.
Zo weet je perfect welke thermostaat past bij jou en je woning.

Kamerthermostaat

De kamerthermostaat of ruimtethermostaat is de meest eenvoudige thermostaat. Deze is ideaal om handmatig de temperatuur in de kamer te regelen. De kamerthermostaat kan je echter niet programmeren. Je kan dus niet vooraf instellen wanneer de temperatuur in het huis moet verhogen, maar je zal telkens zelf de juiste temperatuur moeten instellen.

Je kan kiezen voor een aan/uit of een modulerende thermostaat. De keuze is hierbij afhankelijk van de mogelijkheden van je cv-ketel.

Een aan/uit ketel kan je vergelijken met een eenvoudige lichtschakelaar. Als de temperatuur in de kamer kouder is dan de ingestelde temperatuur, dan schakelt de thermostaat de cv-ketel in. De cv-ketel gaat vervolgens op hoge temperatuur branden, zodat de door jou ingestelde temperatuur zo snel mogelijk wordt bereikt. Is de temperatuur bereikt, dan schakelt de thermostaat de ketel uit. Heb je een aan/uit ketel? Dan is een aan/uit thermostaat voor jou de beste keuze.

Bij een modulerende ketel gaat de brander in de ketel harder of zachter branden, afhankelijk van de warmtevraag. De ketel blijft dus niet op volle toeren branden wanneer de temperatuur bijna bereikt is. In combinatie met een modulerende thermostaat, zoals sommige Bosch thermostaten, gaat de modulerende ketel ervoor zorgen dat je huis op de laagst mogelijke watertemperatuur wordt verwarmd. Op die manier kan je dan ook heel wat energie besparen. Heb je een modulerende ketel in je woning? Dan raden we aan om ook voor een modulerende thermostaat te kiezen.

Om optimaal van de modulatietechniek gebruik te maken in je woning, is het van belang dat de thermostaat en de ketel goed met elkaar kunnen communiceren. Die communicatie gebeurt ofwel via een eBUS kabel, zoals bij Vaillant, Bosch en Bulex, of via de fabrikantonafhankelijke Open-Therm tweedraadsverbinding, zoals bij Itho-Daalderop of Remeha. Een Vaillant ketel combineer je dus best altijd met een Vaillant thermostaat, terwijl je een Open-Therm Remeha ketel bijvoorbeeld ook kan combineren met een Honeywell thermostaat.

Vaillant Calormatic

Klokthermostaat of programmeerbare thermostaat

Een klokthermostaat of ruimteklokthermostaat is een thermostaat die je van te voren kan programmeren. Het grote voordeel hiervan is dus dat je de temperatuur kan verlagen wanneer je niet thuis bent en automatisch laten verhogen vanaf het moment dat je wel thuis bent. Afhankelijk van het type, werk je met een dagprogramma of weekprogramma. Bij een dagprogramma stel je de verschillende schakelmomenten in voor één dag en zijn vervolgens alle dagen op dezelfde manier ingesteld. Bij een weekprogramma kan je meerdere verschillende dagen instellen, waardoor je dus een ander programma kan instellen voor bijvoorbeeld het weekend.

Vervolgens heb je opnieuw de keuze tussen aan/uit of modulerende thermostaten. Voor een optimale energie-efficiëntie kies je best voor een modulerende thermostaat, maar hiervoor moet je cv-ketel wel modulerend zijn.

Daarnaast kan je ook kiezen tussen bedrade en draadloze klokthermostaten. De draadloze klokthermostaten communiceren door middel van RF (radiofrequentie) met een ketelmodule, die je aansluit op de cv-ketel. Afhankelijk van het type werkt je thermostaat autonoom op batterijen of heeft hij nog voeding nodig van 24V of 230V.

 

Weersafhankelijke regeling

Terwijl een kamerthermostaat een verwarmingsketel stuurt naargelang de temperatuur die hij meet in de kamer waarin hij hangt, houdt een weersafhankelijke regeling (WAR) ook rekening met het weer buiten.

Concreet werkt een weersafhankelijke regeling met een buitenvoeler, die op de meest noordelijk gerichte buitenmuur geplaatst wordt. De temperatuur die de buitenvoeler meet, staat in relatie met de watertemperatuur in je ketel of warmtepomp. Die relatie is lineair en wordt ook wel de stookcurve of stooklijn genoemd. Hoe kouder het buiten is, hoe hoger de cv-watertemperatuur zal worden. Wordt het buiten warmer, dan daalt de cv-watertemperatuur. Deze stooklijn kan je zelf bepalen naar gelang jouw wensen en de eigenschappen van je woning. Heb je bijvoorbeeld een goed geïsoleerde woning, dan heb je een minder hoge watertemperatuur nodig om je woning warm te houden bij een bepaalde buitentemperatuur.

Doordat de buitenvoeler op voorhand al aangeeft aan de ketel dat de watertemperatuur moet verhoogd worden, moet de ketel minder snel en dus ook minder hard stoken. Een weersafhankelijke regeling is daarom ook heel interessant in combinatie met een warmtepomp en vloerverwarming. Gezien de relatief trage opwarmtijd van deze systemen, is een goede planning essentieel. Plots even de temperatuur op de thermostaat verhogen, zal pas uren laten zijn effect hebben en vraagt een grote inspanning van de warmtepomp. Met behulp van een WAR weet de warmtepomp perfect op voorhand op welke temperatuur hij het water moet brengen, om zo een constante en aangename temperatuur in de woning te garanderen. Tip: Lees zeker ook ons artikel over het leggen van vloerverwarming en ga zelf aan de slag. Graag ook meer weten over warmtepompen? Lees dan zeker ons interessante artikel rond de werking van een warmtepomp.

Je kan de verwarming in je woning volledig weersafhankelijk laten regelen, maar meestal combineer je de buitenvoeler ook met een regelpaneel binnenshuis. Dat regelpaneel fungeert dan als een klokthermostaat en plaats je bij voorkeur in de woonkamer. Hiermee kan je de benodigde programma’s instellen en aangeven in hoeverre de buitentemperatuur bepalend mag zijn voor de binnentemperatuur. Heb je bijvoorbeeld grote ramen langs de zuidkant van de woning, dan kan het interessant zijn om je verwarming niet volledig door de WAR te laten regelen. Die houdt namelijk enkel rekening met de temperatuur die gemeten wordt op de noordkant van de woning, waardoor de temperatuur binnenshuis serieus kan oplopen. Een mooi evenwicht tussen beide is daarom ideaal.

Vaillant Sensocomfort

Slimme thermostaat

Hoewel de klokthermostaten en weersafhankelijke regelingen steeds slimmer worden, kunnen ze op snel veranderende omstandigheden vaak nog niet optimaal inspelen. Heb je bijvoorbeeld een heel wisselend schema en ben je op onregelmatige tijdstippen thuis? Dan zijn vaste programma’s mogelijks minder geschikt voor jou en is een slimme thermostaat een goed alternatief.

Met een slimme thermostaat kan je vanop afstand de verwarming in je woning in- of uit te schakelen. Daarnaast werken slimme thermostaten ook vaak met geo-fencing, waardoor je thermostaat op basis van je locatiegegevens de temperatuur in je woning regelt. Ben je bijvoorbeeld ver van huis, dan zal de thermostaat de doeltemperatuur verlagen. Kom je opnieuw in de buurt van je woning, dan geeft de thermostaat het signaal aan de ketel om de watertemperatuur stilaan te verhogen. Op deze manier kan je dus weer heel wat energie besparen.

Een slimme thermostaat kan je eventueel ook combineren met vloerverwarming, maar zal weinig tot geen energiebesparing opleveren. Even snel de vloerverwarming aan- of uitzetten zal nauwelijks effect hebben op de gevoelstemperatuur in de woning, maar betekent wel een hele inspanning van de ketel of warmtepomp om het aanvoerwater vervolgens opnieuw op temperatuur te brengen.

Vaillant VSMART

De geschikte thermostaat voor jouw woning

Welke thermostaat nu precies geschikt is voor jou en je woning hangt dus van veel verschillende factoren af. Wil je graag een eenvoudige oplossing, waarmee je snel en handmatig de temperatuur in je woning kan regelen? Dan kies je best voor een kamerthermostaat. Vergeet je de thermostaat echter uit te zetten bij het verlaten van de woning, dan stook je mogelijks de hele dag voor niets. Als je de temperatuurregeling in je woning graag efficiënter wilt aanpakken, ga je beter voor klokthermostaat met vaste programma’s. Ook bij een traag verwarmingssysteem zoals vloerverwarming is een programmeerbare thermostaat de juiste keuze. Op die manier rekent de thermostaat uit wanneer hij weer aan moet en ben je zeker van een aangename temperatuur op het gevraagde moment. Maak je daarnaast gebruik van een WAR, dan houdt de thermostaat ook rekening met de buitentemperatuur en zal je ketel of warmtepomp niet plots heel hard moeten stoken om de gevraagde temperatuur te bereiken. Heb je echter een wisselend schema en wil je graag vanop afstand de verwarming in je woning kunnen bedienen, dan is slimme thermostaat ook een slimme investering.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over jouw thermostaat? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten. Zij helpen je graag verder.

Bel ons op 03 808 69 00