Vloerverwarming of radiatoren
Ben je van plan om te renoveren of een nieuwbouw te plaatsen?
Dan is het slim om eens te kijken welke verwarming je gaat installeren. Kies je voor vloerverwarming, radiatoren of combineer je beide?
Onze Solyd-specialisten staan hier even bij stil en vertellen je de verschillen tussen vloerverwarming en radiatoren.
Vloerverwarming
Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om hun woning uit te rusten met vloerverwarming. Dankzij het grote stralingsoppervlak is er een gelijkmatige en aangename verwarming van de ruimte. Ook bespaar je met vloerverwarming heel wat energiekosten, aangezien het een vorm van lage temperatuur verwarming is. Dit wil zeggen dat vloerverwarming vaak zal samenwerken met een warmtepomp voor een optimaal rendement. Zo heb je onder meer lucht-water warmtepompen, geothermische warmtepomp en hybride warmtepompen.
Kiezen voor vloerverwarming kan ook vanuit esthetisch oogpunt. Aangezien de verwarming onder de vloer “verstopt” zit, is het niet nodig om radiatoren te plaatsen en blijven je muren vrij. Op die manier bespaar je een hoop plek en krijgt de woning ook een ruimer gevoel. Ten slotte is vloerverwarming eenvoudig zelf te plaatsen en heeft het zo goed als geen onderhoud nodig.
Vloerverwarming kan aangelegd worden op twee verschillende manieren. Zo heb je ‘natte’ systemen, maar ook ‘droge’ systemen. Welk type geschikt is voor jouw project, hangt af van je beschikbare budget en het type woning.
Vloerverwarming: droog systeem
Bij vloerverwarming dat werkt volgens het principe van een droog systeem komen de vloerverwarmingsbuizen niet rechtstreeks in contact met de chape. De buizen worden in profielen van gegalvaniseerd metaal of aluminium geplaatst en komen achteraf in een voorgevormde isolatieplaat van polystyreen of piepschuim. De isolatieplaat dient als warmtegeleider en zorgt voor een optimale warmteverspreiding en een korte opwarmingstijd. Zo heb je droge vloerververwarmingsystemen van merken zoals Begetube en Uponor.
Vloerverwarming: nat systeem
Bij natte vloerverwarmingssystemen komen de verwarmingsbuizen rechtsreeks in de chape terecht. Eerst en vooral wordt er onder de dekvloer een isolatielaag geplaatst. Om die reden heb je een opbouwhoogte nodig tussen de 18 en 20 centimeter. Het natte systeem is daarom vooral geschikt voor renovatieprojecten en nieuwbouwwoningen waar voldoende inbouwhoogte aanwezig is. Bij Solyd bieden we kwalitatieve natte systemen van onder meer Vasco en Radson.
Prijs vloerverwarming
Je vloerverwarming zelf plaatsen bespaart je heel wat geld. Het prijskaartje van je vloerverwarming hangt af van verschillende factoren zoals het type systeem en hoeveel oppervlakte je woning bedraagt. Gemiddeld is de prijs voor een vloerverwarmingsinstallatie €1445, maar dit kan sterk variëren. Vraag je vloerverwarmingsstudie aan en ontvang een legplan, een uitgebreide analyse en een materiaallijst op maat. En dat 100% terugbetaald. Graag wat meer info over hoe je je vloerverwarming moet plaatsen? Lees dan zeker ons interessant artikel over vloerverwarming leggen.
Radiatoren
Je woning liever verwarmen met radiatoren? Een logische keuze aangezien radiatoren je woning snel en efficiënt verwarmen en relatief goedkoop zijn. De cv-ketel warmt het water op en stuurt het vervolgens via leidingen naar je radiatoren. Deze zullen op hun beurt de warmte afgeven en de ruimtes verwarmen. Hieronder geven we je een overzicht van de populairste radiatoren.
Paneelradiatoren
Paneelradiatoren zijn de meest gebruikte radiatoren om je woning te verwarmen. Zo is een paneelradiator relatief goedkoop, is er een groot aanbod van verschillende types en past hij makkelijk in elk interieur. Een paneelradiator bestaat uit één of meerdere geribbelde panelen. Bij een groter aantal panelen, kan de radiator meer warmte afgeven. Dankzij de verticale ribbels bij een paneelradiator is er een groter oppervlak en kan hij op die manier de gewenste temperatuur sneller bereiken. Het innovatieve karakter van een paneelradiator zorgt ervoor dat hij vlot aan te sluiten is op een condensatieketel.
Verticale radiator
Verticale radiatoren zijn één van de nieuwste populaire vormen van verwarmen. Dankzij het stijlvolle design van een verticale radiator past hij makkelijk in elk interieur. Zo zien ze er niet alleen goed uit, maar staan ze ook bekend voor hun hoge en efficiënte warmte opbrengst vanwege hun grote afmetingen. Bovendien zijn ze ook vlot te combineren met je gasketel zoals een Bosch gasketel. Een goed voorbeeld van zo een verticale radiator is de Radson Kos V.
Lage temperatuur radiator
Een lage temperatuur radiator heeft een andere opbouw in vergelijking met een gewone radiator. Zo bestaat een lage temperatuur radiator uit veel lamellen en minder watervolume. Bij een lage temperatuur radiator wordt er gebruik gemaakt van één buis waar water doorstroomt. Aangezien de lamellen verbonden zijn met deze buis warmen ze vervolgens zeer snel op. Sommige lage temperatuur radiatoren beschikken over een ingebouwde ventilator. Hierdoor wordt er nog meer warmte afgegeven en kan de ruimte nog sneller opgewarmd worden. Een van de marktleiders in dit type verwarming is Jaga. Zo heb je onder meer de Jaga Strada Hybrid en de Jaga Briza.
Prijs radiator
Hoeveel het kostenplaatje van je radiator precies bedraagt, hangt af van jouw specifieke wensen en behoeften. Wil je bijvoorbeeld een paneelradiator of een verticale radiator? De gemiddelde prijs voor radiatoren in je woning bedraagt €1650, maar dit kan sterk variëren. Bij Solyd bieden we een uitgebreid aanbod radiatoren in verschillende hoogtes en lengtes van allerlei kwalitatieve merken. Graag meer weten hoe je jouw radiator kan aansluiten? Lees dan zeker ons interessant artikel over een radiator aansuiten.
Niet zeker welk type verwarming geschikt is voor jouw woning? Neem gerust contact op met onze Solyd-specialisten. Zij helpen je met plezier verder.