Schakelaar aansluiten: handig stappenplan

Geplaatst: Februari 14, 2023
Schakelaar aansluiten

 

Wil je graag een schakelaar aansluiten? Schakelaars zijn een belangrijk onderdeel in je woning. Je hebt ze zo goed als elke dag nodig en ze moeten een lange levensduur hebben.

Op die manier is het van groot belang om je schakelaars perfect af te stemmen op je interieur en ze juist te monteren. Maar hoe kan je nu zo een schakelaar aansluiten? Onze Solyd-specialisten vertellen je er alles over.

Soorten schakelaars

Op de markt is er een enorm aanbod schakelaars. Zo heb je onder meer enkelpolige schakelaars en dubbelpolige schakelaars, maar ook serieschakelaars, wisselschakelaars, kruisschakelaars en ga zo maar verder. De meest voorkomende schakelaars in een woning zijn enkelpolige, dubbelpolige en wisselschakelaars.

Een enkelpolige schakelaar of ook wel éénpolige schakelaar genoemd, kan je gebruiken op één plaats met één lichtpunt. Enkelpolige schakelaars worden meestal in droge ruimtes geplaatst zoals de slaapkamer, toilet, berging en ga zo maar verder. Een enkelpolige schakelaar heeft twee aansluitingen. Een fasedraad en een schakeldraad. Bij een enkelpolige schakelaar vindt er een enkelpolige schakeling plaats. Dit wil zeggen dat bij het schakelen enkel de schakeldraad wordt onderbroken.

Anderzijds heb je ook dubbelpolige schakelaars of ook wel tweepolige schakelaars genoemd. Net zoals bij een enkelpolige schakelaar, kan je dubbelpolige schakelaars gebruiken op één plaats met één lichtpunt. Het grote verschil hierbij is dat een dubbelpolige schakelaar meer geschikt is voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Een dubbelpolige schakelaar beschikt over vier aansluitingen. Een schakeldraad, een fasedraad en twee nuldraden. Bij een enkelpolige schakeling wordt enkel de fasedraad onderbroken. Bij een dubbelpolige schakeling wordt zowel de fasedraad als de nuldraad onderbroken. Op die manier worden lekstromen vermeden aangezien het hele elektrische circuit spanningsloos wordt gemaakt.

Een laatste schakelaar die vaak voorkomt in woningen is de wisselschakelaar. Een wisselschakelaar is een schakelaar met één toets en drie aansluitklemmen. Een wisselschakelaar wordt soms ook wel een universele schakelaar genoemd. Dit omdat je een wisselschakelaar op twee verschillende manieren kan gebruiken. Zo kan een wisselschakelaar gebruikt worden als enkelpolige schakelaar, om het licht vanop één plaats te bedienen. Anderzijds heb je ook de mogelijkheid om wisselschakelaars te gebruiken voor een wisselschakeling. Op die manier kan je dan met een wisselschakelaar éénzelfde lichtpunt vanop twee plaatsen bedienen.

Dubbelpolige schakelaar aansluiten

Nu je weet wat de meest voorkomende schakelaars zijn in je woning, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. In onderstaand stappenplan over een schakelaar aansluiten, gaan we specifiek in op een dubbelpolige schakelaar aansluiten. Graag weten hoe je een wisselschakelaar aansluit? Lees dan zeker ons interessant artikel over een wisselschakelaar aansluiten.

Stap 1: Starten doe je altijd met de stroom in de zekeringkast uit te zetten. Schakel daarom de stroomkring uit waar je aan wil werken. Test voor de zekerheid met een spanningsmeter of de stroom effectief is uitgeschakeld.

Stap 2: Uit de inbouwdoos, waar de dubbelpolige schakelaar geplaatst gaat worden, komen twee XVB kabels met een Preflex omhulsel. De eerste XVB kabel zorgt voor een verbinding tussen de zekeringkast en de schakelaar. De tweede XVB kabel zorgt vorm de verbinding tussen de schakelaar en het lichtpunt. De XVB 3G1.5 kabels beschikken over drie draden met elk een sectie van 1,5mm². Zo heb je een blauwe nuldraad, een bruine fase- of schakeldraad en een geelgroene aardingsdraad. Zorg ervoor dat je de draden op een juiste lengte stript. Dit hangt af van welk merk je dubbelpolige schakelaar is aangezien de aansluitingen op de schakelaar een andere grootte kunnen hebben. Zo heb je Niko dubbelpolige schakelaars, maar ook van Legrand en Bticino. We gaan in dit voorbeeld verder met het aansluiten van een dubbelpolige schakelaar van het merk Niko.

Stap 3: Op een dubbelpolige schakelaar zijn 4 aansluitingen. Deze worden telkens aangeduid met een bepaalde letter, cijfer of beide. Zo heb je meestal L1, 1, 2 en L2. Beginnen doen we met het aansluiten van de VOB draden die van je zekeringkast naar de dubbelpolige schakelaar lopen. Start met het aansluiten van de blauwe nuldraad. Deze sluit je aan waar de Niko dubbelpolige schakelaar L2 aangeeft. Vervolgens gaan we de bruine fasedraad aansluiten. Deze sluit je aan waar de schakelaar L1 aangeeft. De geelgroene aardingsdraad sluit je achteraan aan op de schakelaar. Vervolgens kan je deze met een wagoklem verbinden met de andere geelgroene draad die naar de verlichting loopt.

Nu de schakelaar verbonden is met de zekeringkast, is het tijd om de schakelaar te verbinden met de lamp. Starten doen we met het aansluiten van de bruine schakeldraad op aansluiting 1. Vervolgens sluit je de blauwe nuldraad aan op aansluiting 2. De geelgroene aardingsdraad verbind je via de wagoklem achter de schakelaar met de andere aardingsdraad.

Stap 4: Nu alle draden zijn aangesloten op de dubbelpolige schakelaar is het tijd om deze in de inbouwdoos te plaatsen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Helia inbouwdoos. Beginnen doe je door de schakelaar schuin te houden zodat de schroefjes van de inbouwdoos in de dubbelpolige schakelaar passen. Daarna houd je de schakelaar recht en draai vervolgens de schroefjes op de schakelaar goed vast zodat deze zeker aan de inbouwdoos klemt. Ten slotte kan je de dubbelpolige schakelaar afwerken met bijpassende centraalplaten. Hiervoor kan je kiezen uit verschillende kwalitatieve reeksen zoals Niko Intense, Niko Pure en Niko Original.

Stap 5: Eens je volledig klaar bent met de schakelaar aansluiten, zet je de stoom weer aan. De schakelaar is helemaal klaar voor gebruik.

Zoals je ziet kan je perfect zelf een schakelaar aansluiten. Toch liever wat hulp met het aansluiten van je schakelaar of met het kiezen van de juiste schakelaar voor je woning? Neem dan gerust contact op met onze Solyd-specialisten. Benieuwd hoe een schakelaar en dubbelpolige schakelaar eruit zien op een eendraadschema? Lees dan zeker ons interessant artikel over een eendraadschema tekenen.

Bel ons op 03 808 69 00