Wisselschakelaar aansluiten

Geplaatst: November 23, 2020
Wisselschakelaar aansluiten

 

Wil je graag een nieuwe wisselschakelaar aansluiten of wil je een bestaande schakelaar vervangen door een wisselschakelaar? Volg dan het handige stappenplan van onze Solyd-specialisten hieronder. Zo kan je vlot en veilig aan de slag.

Neem ook zeker een kijkje in het ruime aanbod wisselschakelaars van merken als Niko, Bticino en Legrand.

Wat is een wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar is een schakelaar met één toets en drie aansluitklemmen. De wisselschakelaar wordt ook wel eens een universele schakelaar genoemd, omdat je hem op twee verschillende manieren kan gebruiken. Zo kan je de wisselschakelaar enkelpolig aansluiten, om het licht vanop één plaats te bedienen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om de wisselschakelaar aan te sluiten als onderdeel van een wisselschakeling. Op die manier kan je éénzelfde lichtpunt vanop twee plaatsen bedienen. Afhankelijk van hoe je wisselschakelaar wilt gebruiken, zal de aansluiting ervan ook licht wijzigen. We zetten het hieronder voor je op een rij.

Niko wisselschakelaar    Niko sokkel

Wisselschakelaar als enkelpolige schakelaar gebruiken

Steeds vaker wordt een wisselschakelaar gemonteerd in plaats van een enkelpolige schakelaar. Sommige merken bieden daarom zelfs geen enkelpolige schakelaars meer aan, maar enkel nog wisselschakelaars. Als je de wisselschakelaar enkelpolig aansluit, kan je er het licht vanop één plek mee bedienen. In die toepassing zie je een wisselschakelaar daarom vaak in kleinere ruimtes, zoals een toilet, een berging of een kleine kantoorruimte.

Een enkelpolige schakelaar heeft twee aansluitklemmen en één schakelknop, terwijl een wisselschakelaar drie aansluitklemmen en één schakelknop heeft. Om je wisselschakelaar als enkelpolige schakelaar aan te sluiten, gebruik je daarom slechts twee aansluitklemmen in plaats van drie. Lees het handige stappenplan hieronder en ga zelf aan de slag!

Stappenplan: wisselschakelaar enkelpolig aansluiten

Stap 1: Starten doe je altijd door eerst de stroom uit te zetten. Schakel in de zekeringkast de stroomkring uit waar je aan wil werken. Test met een spanningsmeter of de stroom ook effectief is uitgeschakeld.

Stap 2: Verbind de blauwe draden van de toekomende kabel en de vertrekkende kabel naar de lamp met elkaar door middel van een wagoklem of lasklem.

Stap 3: Sluit op de achterkant van de wisselschakelaar de fasedraad (alle kleuren behalve blauw of groengeel) aan op de L. Dit is de draad die zorgt voor de toevoer van stroom naar je schakelaar. Vervolgens sluit je de schakeldraad aan op de eerste vrije schroef (1). Deze draad verbind je tenslotte met je lamp, om deze van stroom te voorzien.

Stap 4: Verbind nu ook de geelgroene draden met elkaar met een behulp van een lasklem of wagoklem.

Stap 5: Duw de schakelaar in de inbouwpot en zet hem vast. Afhankelijk van het type schakelaar kan dit door middel van klauw- of schroefbevestiging. Werk vervolgens netjes af door de centraalplaat en de afdekplaat op het mechanisme te klikken. Neem een kijkje in ons ruime assortiment aan afwerkingen voor schakelaars en stopcontacten.

Wisselschakelaar in wisselschakeling gebruiken

Een wisselschakelaar kan je zoals hierboven beschreven ook gebruiken in een wisselschakeling. In dat geval werk je met twee wisselschakelaars die je met elkaar verbindt. Op die manier kan je het licht vanop twee plekken in- of uitschakelen. Een wisselschakeling vind je vaak terug in grotere ruimtes waar het handig is om het licht vanop twee plaatsen te kunnen bedienen. Denk aan grote vergaderruimtes, grote woonkamers of slaapkamers met een schakelaar langs beide kanten van het bed. Daarnaast wordt een wisselschakelaar vaak gebruikt onder- en bovenaan een trap. Zo moet je nooit in het donker de trap naar boven.

Stappenplan: wisselschakelaar in wisselschakeling aansluiten

Stap 1: Starten doe je opnieuw door eerst de stroom uit te zetten. Schakel in de zekeringkast de automatische zekering uit voor de kring waaraan je wil werken. Test met een spanningsmeter of de stroom ook effectief is uitgeschakeld.

Stap 2: Begin met de eerste wisselschakelaar. Verbind de blauwe draden van de toekomende en de vertrekkende kabel naar de lamp met elkaar door middel van een wagoklem of lasklem.

Stap 3: Sluit nu de binnenkomende fasedraad of voedingsdraad aan op de schroef met markering L. Sluit de twee schakeldraden die naar de tweede schakelaar vertrekken aan waar de schakelaar 1 en 1’ aangeeft. Welke je waar aansluit maakt niet uit.

Stap 4: De toekomende en vertrekkende geelgroene draden verbind je met een lasklem.

Stap 5: Vervolgens ga je aan de slag met de tweede schakelaar. Verbind de toekomende en vertrekkende blauwe draden opnieuw met elkaar door middel van een lasklem.

Stap 6: De twee schakeldraden die toekomen van de eerste schakelaar, sluit je aan op de 1 en 1’ schroef van de tweede schakelaar. Zorg dat de draden aan beide kanten op dezelfde aansluiting zitten. Let er daarom op dat je dezelfde aderkleur gebruikt voor dezelfde schroef en dus schroef 1 met 1 verbindt en schroef 1′ met 1′.

Stap 7: Sluit daarna de fasedraad die vertrekt naar de lamp aan op L van de tweede schakelaar.

Stap 8: De toekomende en naar de lamp vertrekkende geelgroene draden verbind je opnieuw met elkaar met een lasklem.

Stap 9: Duw de schakelaar in de inbouwpot en zet hem vast. Afhankelijk van het type schakelaar kan dit door middel van klauw- of schroefbevestiging. Werk vervolgens netjes af door de centraalplaat en de afdekplaat op het mechanisme te klikken. Neem een kijkje in ons ruime assortiment aan afwerkingen voor schakelaars en stopcontacten.

Op welke manier je de wisselschakelaar ook wilt gebruiken in jouw woning, de aansluiting ervan kan je makkelijk zelf doen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de aansluiting van een wisselschakelaar of een ander type schakelaar? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag verder!

Bel ons op 03 808 69 00