Badkamerventilator plaatsen

Geplaatst: April 13, 2021
Tags: ventilatie
Renson Waves

In een vochtige ruimte zoals de badkamer, is het belangrijk om goed en regelmatig te ventileren. Zo vermijd je schimmels en andere vochtproblemen. Je ramen openzetten is al een stap in de juiste richting, maar het volstaat vaak niet om de grote hoeveelheden vochtige lucht weg te krijgen.

Om je badkamer tijdens ieder seizoen vocht- en schimmelvrij te houden, doe je er goed aan om te investeren in een mechanische oplossing, zoals een badkamerventilator of centraal ventilatiesysteem.

Onze specialisten helpen je op weg bij het kiezen en plaatsen van de juiste badkamer ventilatie.

Ventilatie badkamer

Om je badkamer te ventileren, kan je kiezen voor een centraal of decentraal ventilatiesysteem. Hoewel beide systemen hetzelfde doel hebben, het afvoeren van vochtige lucht, is hun toepassing heel verschillend. We zetten de voornaamste verschillenen voor je op een rij.

Met een centraal ventilatiesysteem ventileer je met één systeem niet alleen je badkamer, maar ook je toilet, keuken, wasruimte en eventueel zelfs slaapkamers of bureau. In de te ventileren ruimtes zijn ventielen geplaatst, die door middel van ingebouwde ventilatiekanalen verbonden zijn met een centrale ventilatie-unit. Die zuigt vervuilde lucht aan en voert die vervolgens af naar buiten. In het geval van een ventilatiesysteem D zal de ventilatie-unit niet alleen vervuilde lucht afvoeren, maar ook verse lucht aanvoeren via de ventielen. Doordat het transport van vervuilde en eventueel verse lucht gebeurt via een ingebouwd buizennetwerk, is de installatie van een centraal ventilatiesysteem vaak complex. Ze worden daarom voornamelijk gebruikt bij nieuwbouw of grondige renovatieprojecten.

Wil je jouw badkamer snel, goedkoop en efficiënt verluchten, dan is een decentrale badkamerventilator een prima keuze. Een dergelijke ventilator wordt tegen het plafond of op de muur van de badkamer gemonteerd en voert de vervuilde lucht rechtstreeks af naar buiten via een dak- of muurdoorvoer. Het grote voordeel van een decentrale badkamerventilator is dat je geen netwerk van ventilatiekanalen moet plaatsen en de installatie dan ook zeer eenvoudig én goedkoop is. Het is daarom ook nog steeds het meest gebruikte systeem voor badkamer ventilatie.

Renson Waves

Badkamerventilator kiezen

Badkamerventilatoren zijn er in verschillende soorten en maten. We geven je een overzicht van de voornaamste verschillen, zodat je makkelijk kan uitmaken welk type badkamerventilator jij nodig hebt.

Allereerst heb je keuze tussen een opbouw badkamerventilator en een ingebouwde buisventilator. Bij een opbouw badkamerventilator plaats je de ventilator in de badkamer en voorzie je vervolgens rechtstreeks een afvoer naar buiten. De badkamerventilator is daarmee heel makkelijk te installeren en ook eenvoudig in onderhoud, want je kan direct bij het toestel om eventuele filters te vervangen. Indien de afstand tussen de ventilator en de doorvoer naar buiten echter te groot wordt, kies je beter voor een buisventilator. In dit geval zit de ventilator in het afvoerkanaal en zie je hem dus niet zitten in de badkamer. Dit is esthetisch mooier, maar uiteraard iets minder praktisch voor het vervangen van de filters. Bovendien is hun vermogen ook vaak beperkt, waardoor ze enkel voor kleine ruimtes geschikt zijn.

Daarnaast kan je kiezen voor een badkamerventilator die handmatig of automatisch wordt gestuurd. Bij een handmatige ventilator bepaal je zelf wanneer de ventilator al dan niet moet draaien met behulp van een schakelaar. Bij een automatische badkamerventilator monitort de ventilator zelf wanneer de lucht vervuild of vochtig is en wanneer er extra dient geventileerd worden. Eventueel is de badkamerventilator ook uitgerust met een timer, zodat de ventilator na een vooraf ingestelde tijd stopt met werken.

Badkamerventilator installeren

Een badkamerventilator kan je eenvoudig zelf installeren zonder enige voorkennis. Doordat een badkamerventilator een elektrisch toestel is in een vochtige ruimte, dien je wel met een aantal stappen rekening te houden. We werken hieronder een handig stappenplan voor je uit.

Bepaal de juiste locatie voor de badkamerventilator

De eerste en belangrijkste stap is het bepalen van de ideale locatie van je badkamerventilator. Hier dien je met verschillende zaken rekening te houden.

Allereerst moet je nadenken over een optimale luchtcirculatie. Dat wil zeggen dat je de badkamerventilator bij voorkeur zo ver mogelijk van de luchttoevoer plaatst, zoals deuropeningen en dergelijke.

Daarnaast dien je rekening te houden met de verschillende zones in een badkamer, waarin een elektrische badkamerventilator mag geplaatst worden. Zo mogen de meeste badkamerventilatoren geplaatst worden in zone 2 en 3 van een badkamer. Dat wil zeggen dat een badkamerventilator niet onmiddellijk boven het bad of douche mag geplaatst worden en er een minimum hoogte van 2,25 meter moet gerespecteerd worden. Als je er dus bijvoorbeeld aan denkt om een badkamerventilator in het plafond boven het bad te installeren, dan is dat enkel mogelijk als de afstand tussen de vloer van het bad en het plafond minimaal 2,25 meter is.

Tot slot raden we je ook aan om de afstand tussen de ventilator en de afvoer naar buiten zo kort mogelijk te maken. Deze is bij voorkeur niet langer dan anderhalve meter. Bij een te grote afstand zal de badkamerventilator niet krachtig genoeg zijn en aan efficiëntie verliezen. Wanneer je de ideale plaatst hebt bepaald voor de badkamerventilator, neem je de badkamerventilator bij de hand en teken je de doorvoer af op het plafond of op de muur.

Voorzie de doorvoer voor de badkamerventilator

Op de afgetekende plaats boor of zaag je nu de doorvoer voor de ventilator. Vervolgens kan je de verbinding maken tussen de doorvoer en de plaats van afvoer. Dit kan via een vast kanaal, buis of flexibele slang. Zorg er wel voor dat de diameter van dit kanaal overeenkomt met de diameter van de ventilator. Voor een goede doorstroom is deze bij voorkeur tussen de 100 mm en 150 mm.

Sluit de badkamerventilator elektrisch aan

Alvorens de badkamerventilator elektrisch aan te sluiten, zorg je ervoor dat de kring in de badkamer niet meer onder spanning staat door de automatische zekering in de zekeringkast uit te schakelen.

Verwijder het frontpaneel van de badkamerventilator en breng de elektriciteitsdraden uit de XVB kabel naar binnen. Plaats de ventilator in het geboorde gat en bevestig hem met behulp van de bijgeleverde schroeven. Begeleid nu de elektriciteitsdraden naar de voorziene aansluitpunten in de ventilator en sluit ze aan met behulp van een schroevendraaier. De blauwe draad of nuldraad bevestig je in het aansluitpunt dat gemarkeerd is met N. De zwarte schakeldraad bevestig je in het S aansluitpunt. Indien je badkamerventilator voorzien is van een vochtsensor, zal je ook een bruine fasedraad nodig hebben. Deze bevestig je in het L aansluitpunt en zorgt ervoor dat de ventilator altijd van stroom voorzien is.

In het geval van een automatisch gestuurde ventilator, stel je best ook nu de vochtsensor in. Dit kan ofwel manueel gebeuren op het toestel of via een applicatie van de leverancier. Bij de Renson Waves bijvoorbeeld kan je het toestel makkelijk vanop afstand via de app instellen en bedienen. Plaats tot slot het frontpaneel opnieuw op de ventilator, zodat alles netjes weg zit.

Zoals je kan lezen is het plaatsen van een badkamerventilator heel eenvoudig en kan je dit perfect zelf doen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het kopen of aansluiten van een badkamerventilator? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten.

Bel ons op 03 808 69 00