Niko Home Control plaatsen

Geplaatst: December 29, 2021
Niko Home Control zelfbouw

 

Je wilt je woning slim maken en hebt daarbij gekozen voor het Niko Home Control systeem?

Een goede keuze, want Niko Home Control is een zeer kwalitatief én gebruiksvriendelijk systeem. Je kan het daarnaast ook perfect zelf plaatsen.

Benieuwd hoe je hiermee aan de slag gaat? Lees dan hieronder het stappenplan van onze vakmannen.

Voorzie een duidelijk legplan

Zoals bij alle werken in je woning, start ook het plaatsen van een Niko Home Control installatie met een goede voorbereiding. Om precies te weten hoe je de installatie moet plaatsen en welk materiaal je nodig hebt, heb je een duidelijk eendraadschema en situatieschema nodig. Deze schema’s zijn overigens ook onmisbaar voor de keuring van je installatie achteraf.

Heb je deze schema’s voor handen, maar weet je niet welke materialen je precies nodig hebt? Dan kan je bij onze vakmannen terecht voor een gratis materiaallijst. Op basis van de plannen en schema’s van je woning stellen ze een volledige lijst op van alle benodigde materialen. In die materiaallijst vind je ook alle afzonderlijke producten en prijzen terug. Op deze manier heb je in alle transparantie een volledig overzicht van wat we jou exact aanbieden en kan je makkelijk vergelijken.

Beschik je nog niet over een eendraadschema en/of situatieschema? Dan kan je deze laten opstellen door onze vakmannen.

Plaats de kabels en inbouwdozen

Nu je duidelijk weet hoe je elektrische installatie eruit moet zien en welke materialen je nodig hebt, is het tijd voor het echte werk: het plaatsen van de elektrische kabels en de inbouwdozen.

Voor een Niko Home Control installatie kan je kiezen tussen verschillende soorten kabels, zoals UTP, SVV of buskabel. Met deze kabel zal je alle bedieningen (zoals bijvoorbeeld de drukknoppen) verbinden met je zekeringkast. Dit kan je doen in ster of in lus bekabeling. Daarnaast zal je ook een gewone XVB kabel moeten plaatsen om alle verbruikers (zoals bijvoorbeeld de lichtpunten) afzonderlijk op de zekeringkast aan te sluiten.

Plan voor het plaatsen van de elektriciteitskabels voldoende tijd in en probeer zoveel mogelijk in volle dagen te werken. Op die manier vlot het werk goed en kan je deze stap doorgaans in een week of twee afwerken. Probeer ook steeds voor een propere werf te zorgen, anders bestaat de kans dat je het overzicht verliest en fouten maakt. Houd ook steeds je grondplan bij de hand, zodat je eventuele wijzigingen of opmerkingen kunt aanduiden.

Als je alle bekabeling gelegd hebt, neem dan tot slot de tijd om een finale check te doen. Klopt alles? Ben je niks vergeten? Weet je nog welke kabel voor wat dient? Zijn alle kabels gelabeld, etc. Door nog eens alle bekabeling te checken, kan je heel wat problemen achteraf vermijden.

https://www.solyd.be/nl/kabel-en-preflex/mediakabel/utp-ftp-1.html    Nexans XVB kabel

Zekeringkast bekabelen

Nadat je alle kabels hebt geplaatst, kan je ze aansluiten op de zekeringkast. Vaak is het handig om je gewone zekeringkast te scheiden van je Niko Home Control modules. Dit maakt het geheel wat overzichtelijker. Plaats je Niko Home Control Connected Controller en de schakelmodules daarom in de ene zekeringkast en de automaten en differentieelschakelaars in de andere zekeringkast.

De kabels van de verbruikers verbind je met de schakelmodules en de kabel van de bedieningen met de Connected Controller. Hoe je de andere zekeringkast correct bekabelt, lees je in ons stappenplan rond het bekabelen van de zekeringkast.

Schneider zekeringkast

Plaats de muurprinten en drukknoppen

Nu alle kabels correct geplaatst en aangesloten zijn, kan je de muurprinten plaatsen. Deze plaats je op de inbouwdozen voor de drukknoppen, zodat deze een adres krijgen en kunnen communiceren met de Connected Controller in de zekeringkast. Vervolgens kan je de muurprinten afwerken met een Niko Home Control drukknop en een afdekplaat.

Programmeer je Niko Home Control installatie

Tot slot kan je nu alle verbruikers en bedieningen programmeren, zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Niko Home Control is eenvoudig te programmeren in de Niko Home Control software. Deze is gebruiksvriendelijk, intuïtief en zeer visueel opgebouwd met een drag-and-drop systeem. Je downloadt de software gratis op de Niko website.

Niko Home Control schakelmodule

Zoals je leest, kan je perfect zelf aan de slag met het plaatsen van een Niko Home Control installatie. Zeker met de ondersteuning van onze Solyd vakmannen. Heb je toch nog vragen of twijfels? Neem dan zeker contact met ons op. We helpen je graag verder.

Bel ons op 03 808 69 00