Boiler kopen

Geplaatst: Februari 09, 2021
Tags: verwarming
Boiler kopen

 

Ben je van plan om een boiler te kopen of wil je een volledig nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen? Dan is het belangrijk om na te gaan welke boiler bij jou en je woning past. Ook al hebben alle boilers hetzelfde doel, het opwarmen van sanitair water, toch kan hun werking, vermogen en prijs sterk verschillen.

Wij zetten de verschillende soorten boilers hier op een rijtje en geven je enkele nuttige tips bij het kopen van een boiler.

Welke boiler kiezen

Boilers kunnen het water opwarmen met behulp van aardgas, elektriciteit, zonlicht of zelfs omgevingslucht. Welk type boiler het meest geschikt is voor jouw woning zal afhangen van je persoonlijke voorkeur, situatie en budget. Is er reeds een aardgasaansluiting aanwezig of niet? Wil je op meerdere plaatsen tegelijk warm water kunnen aftappen of heb je een eerder beperkt warm water verbruik? Het zijn slechts enkele vragen die je jezelf moet stellen om te achterhalen welk type boiler geschikt is. Hieronder geven we je een overzicht van de meest populaire toestellen met hun specifieke voor- en nadelen.

Cv-boiler

Maak je al gebruik van aardgas voor je cv-ketel? Dan is een cv-boiler waarschijnlijk de meest voor de hand liggende keuze. Met een cv-boiler kan je namelijk warm water produceren met behulp van je bestaande cv-ketel of gasketel. Concreet zal het warme water van de cv-ketel door de warmtewisselaar van de boiler stromen en hierdoor indirect het water in de boiler verwarmen. Het afgekoelde water wordt naar de ketel teruggevoerd waar het opnieuw wordt opgewarmd.

Een voorbeeld van een performante cv-boiler is de Vaillant uniSTOR. Deze cv-boiler is beschikbaar met een volume van 120, 150 en 200 liter.

Doordat het water in de cv-boiler constant op temperatuur wordt gehouden door de cv-ketel, heeft een cv-boiler een groot sanitair comfort. Je hebt namelijk altijd een grote hoeveelheid warm water onmiddellijk ter beschikking. Een nadeel is dan weer dat een cv-boiler over het algemeen iets duurder is in aankoop en ook meer ruimte in beslag neemt.

Vaillant uniSTOR

Doorstroomboiler

Net als een gewone boiler verwarmt een doorstroomboiler of doorstromer het sanitaire water in je woning. Het verschil tussen een cv-boiler en doorstroomboiler is echter de manier van verwarmen. Een doorstromer warmt het water pas op wanneer je de kraan opendraait en dus warm water nodig hebt. Met andere woorden, een doorstroomboiler start met werken zodra je de kraan opendraait en stopt met werken zodra je ze dicht draait. Een doorstroomboiler heeft dus geen reservoir of vat waar het warme water wordt opgeslagen.

Een voorbeeld van een efficiënte doorstroomboiler is de Vaillant turboMAG. Deze doorstroomboiler heeft een gesloten uitvoering en moet daarom niet aangesloten worden op een schoorsteen.

Doordat de doorstroomboiler geen water opslaat, is hij ook compacter van formaat en daarom makkelijker te installeren in kleinere ruimtes. Het nadeel is dan weer dat je mogelijks iets langer moet wachten op warm water, omdat het water op het moment zelf nog moet verwarmd worden. Bovendien kunnen het debiet (aantal liter per minuut) en de temperatuur van het warm water schommelen als er een plotse verandering is in de vraag, bijvoorbeeld als er op verschillende plaatsen tegelijkertijd warm water afgenomen wordt.

Vaillant turboMAG

Elektrische boiler kopen

Een elektrische boiler is een zeer handige boiler voor het opwarmen van sanitair water in huis. Doordat een elektrische boiler enkel nood heeft aan een stopcontact, kan je de elektrische boiler nagenoeg overal aansluiten. De elektrische boiler wordt daarom vaak gebruikt in huizen waar geen aardgas aansluiting ter beschikking is.

Een andere veel gebruikte toepassing is de keukenboiler. Deze compacte elektrische boilers hebben een kleiner volume en kunnen daardoor makkelijk in een keukenkast geplaatst worden. De keukenboiler wordt tussen de aanvoerleiding voor koud water en de kraan voor warm water geplaatst. De keukenboiler gebruikt dus koud water en warmt het voor, zodat je onmiddellijk warm water ter beschikking hebt wanneer je de kraan opendraait.

Een voorbeeld van een keukenboiler is de Daalderop Close-In boiler. Deze performante keukenboiler is beschikbaar met een volume van 10 of 15 liter.

Daalderop Close-in

Warmtepompboiler

Als je op zoek bent naar een energiezuinig alternatief, dan is een warmtepompboiler ongetwijfeld een topkeuze. De warmtepompboiler zal water opwarmen via de warmte die hij onttrekt uit de omgevingslucht.

Een voorbeeld van een zuinige warmtepompboiler is de Ariston NUOS2, beschikbaar in 200 en 250 liter.

Een warmtepompboiler is over het algemeen wat duurder in aankoop, maar verbruikt tot drie keer minder dan andere boilers en is hiermee een zeer slimme investering die je binnen enkele jaren kan terugverdienen. Daarnaast heb je sinds 2019 ook recht op een premie als je een warmtepompboiler plaatst in je woning. Graag meer weten over energie besparen? Lees dan zeker eens ons artikel hierover. 

Ariston NUOS PLUS

Zonneboiler

Ook de zonneboiler is zo’n milieuvriendelijk alternatief. Een dergelijke installatie bestaat uit twee basiscomponenten: de zonneboiler zelf en de zonnecollectoren. De zonnecollectoren vangen de zonne-energie op en gaan deze omzetten naar warmte. Die warmte wordt dan gebruikt om een vloeistof (glucol) op te warmen. Die vloeistof stroomt vervolgens via leidingen van de zonnecollectoren naar de zonneboiler, waar die het water in het reservoir opwarmt. Wil je meer weten over de werking of installatie van een zonneboiler? Lees dan zeker ons adviesartikel rond zonneboilers.

Een voorbeeld van een kwalitatieve zonneboiler is de Vaillant auroSTEP. Beschikbaar met een volume van 150, 250 en 350 liter.

Hoewel een zonneboiler niet de volledige warmwaterproductie voor z’n rekening kan nemen, is de besparing op stookolie of gas aanzienlijk. Zeker in de zomermaanden zal je heel wat minder beroep moeten doen op je cv-ketel voor de verwarming van sanitair water. Daarnaast kan je ook op meerdere manieren premies verkrijgen om je investering sneller terug te verdienen.

Vaillant aurostep

Capaciteit boiler

Naast het kiezen van het juiste type boiler voor jouw situatie, is het ook belangrijk om na te gaan welke capaciteit je boiler moet hebben. Om de benodigde capaciteit van je boiler te bepalen, dien je eerst jouw eigen verbruik te analyseren. Om je een idee te geven van je verbruik, geven we je hieronder enkele voorbeelden.

  • Gemiddelde verbruik douchebeurt = 50l
  • Gemiddeld verbruik bad = 120l

Vaatwasmachine en wasmachine dien je niet mee te tellen in deze berekening, want deze zorgen zelf voor warm water. Normaal heb je nu ongeveer een idee van hoeveel water je dagelijks verbruikt. Nu kan je aan de slag met het berekenen van de benodigde capaciteit.

Houd er rekening mee dat water gemiddeld wordt getapt aan 37 graden, terwijl de boiler water op zo'n 60 graden houdt. Wanneer je dus warm water afneemt, vermengt de boiler eerst het warme water met koud water. Wat de capaciteit van je boiler moet zijn, is daarom zo’n 40% van je dagelijkse verbruik. Rond altijd af naar boven: je kunt beter wat te veel warm water hebben, dan dat je opeens onder een koude douche staat. Gemiddeld wordt 80 liter boilerinhoud per persoon gerekend. Voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen, neem je dus best zeker een boiler van minimum 200 à 250 liter.

Boiler prijs

De laatste en vaak meest doorslaggevende factor bij de keuze van een nieuwe boiler is de prijs. Uiteraard hangt het kostenplaatje van een nieuwe boiler in grote mate samen met het type boiler en de benodigde capaciteit. Zo zal een boiler met een groter volume vaak iets hoger geprijsd zijn. Daarnaast zijn de duurzame alternatieven vaak wat duurder in aankoop, maar verdien je die investering wel over de jaren heen terug. Tot slot speelt ook de levensduur een bepalende rol in de prijs. Wanneer je investeert in een nieuwe boiler, dan wil je uiteraard graag dat die investering eventjes meegaat. Daarom werken we in het Solyd-assortiment enkel met kwalitatieve A-merken zoals Vaillant, Daalderop en ACV.

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen omtrent de aankoop van een nieuwe boiler? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag verder!

Bel ons op 03 808 69 00