Airco kopen: handige gids

Geplaatst: Maart 12, 2021
Tags: ventilatie
Airco plaatsen

 

Is het bij jouw thuis ook soms puffen tijdens de warme zomermaanden? Dan is een airco wellicht de ideale oplossing voor jou.

Een airco zorgt voor een heerlijke verkoeling van je woning, zodat het er zelfs op de warmste dagen aangenaam vertoeven blijft.

Weet je nog niet welk type airco voor jou geschikt is? Onze Solyd-specialisten helpen je graag op weg.

Airco kopen: welk type airco is geschikt?

Wanneer je een airco wilt kopen, heb je keuze tussen verschillende opties. Zo kan je kiezen tussen een mobiele of vaste airco.

Een mobiele airco kan je makkelijk verplaatsen in huis en is ook relatief goedkoop in aankoop. Een aantal nadelen van een mobiele airco zijn dan weer dat ze vaak veel energie verbruiken en meestal niet de stilste oplossing zijn. Bovendien moet je ook steeds een raam open laten of een doorvoerstuk voorzien om de afvoer naar buiten te verzekeren.

Een alternatief voor de mobiele airco is een vaste of split airco. Zoals je uit het woord ‘split airco’ kan afleiden, is deze airco opgesplitst in twee delen: een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Het grote voordeel van vaste of split airco’s is dat ze een stuk energiezuiniger en stiller zijn dan de mobiele airco’s. Daarnaast kan je met een split airco je woning ook verwarmen in de winter. Zo kan een split airco, ook wel lucht-lucht warmtepomp genoemd, zowel warme als koude lucht in je woning blazen. Op die manier garandeert de split airco de perfecte temperatuur in elk seizoen.

Afhankelijk van je behoeften kan je kiezen voor een single split of multi split airco. Wil je slechts één kamer koelen of verwarmen, dan volstaat een single split. Dit houdt in dat je één binnenunit verbindt met één buitenunit. Wil je echter meerdere kamers in je woning koelen of verwarmen, dan kies je beter voor een multi split airco. In deze opstelling verbind je meerdere binnenunits met één buitenunit. Het aantal binnenunits is echter wel beperkt afhankelijk van de gekozen buitenunit. Hier dien je dus op voorhand goed over na te denken.

    

Airco kopen: welke capaciteit airco heb ik nodig?

Nadat je de het type airco hebt gekozen voor jouw woning, dien je ook stil te staan bij de capaciteit of het vermogen van de airco. De benodigde capaciteit hangt voornamelijk af van de grootte van de ruimtes die je wilt koelen of verwarmen. Daarnaast spelen ook de kenmerken van de gekozen ruimtes een belangrijke rol. Zo zal je bijvoorbeeld een krachtigere airco nodige hebben voor ruimtes die slecht geïsoleerd zijn of grote ramen hebben. Algemeen kan je onderstaand stappenplan gebruiken voor het berekenen van de capaciteit.

Stap 1: Bereken het volume van de te koelen of verwarmen ruimte. Dit doe je door lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen (lengte x breedte x hoogte).

Stap 2: Vervolgens vermenigvuldig je het volume van de kamer met 30, 40 of 50. Je gebruikt 30 voor kamers die goed geïsoleerd zijn en weinig ramen hebben, 40 voor kamers met meer ramen en 50 voor bijvoorbeeld zolderkamers die minder goed geïsoleerd zijn. Voor een doorsneewoning is die waarde doorgaans ca. 40 à 50.

Heb je bijvoorbeeld een ruimte van 60m³ die goed geïsoleerd is en weinig ramen heeft, dan heb je hiervoor een airco nodig met een vermogen van 2400 Watt of 2,4 kW.

In het geval van een single split airco stopt je berekening hier en voorzie je een binnen- en buitenunit met dezelfde capaciteit.

In het geval van een multi split airco, dien je deze berekening te maken voor alle ruimtes die je wilt koelen of verwarmen. Zo weet je welk vermogen je voor elke binnenunit nodig hebt. Vervolgens tel je alle benodigde wattages op en vermenigvuldig je die som met een gelijktijdigheidsfactor (bijvoorbeeld 0,7 of 0,8). Die laatste factor is nodig omdat het vrijwel ondenkbaar is dat je alle toestellen tegelijk op vol vermogen zal laten werken (tenzij de installatie enkel als basisverwarming wordt gebruikt). Op die manier bekom je het benodigde vermogen voor de buitenunit.

Airco kopen: airco prijs

Hoeveel het kostenplaatje van je airco precies bedraagt, hangt voor een groot deel af van jouw behoeften en wensen. Hoeveel kamers wil je koelen? Verkies je liever een mobiele of split airco? Welke capaciteit moet jouw airco hebben? Neem gerust contact op met onze Solyd-specialisten, zij zorgen voor een gratis materiaallijst op jouw maat en helpen je met plezier verder! Graag weten hoe je jouw airco kan installeren? Ontdek dan ook ons interessant artikel over een airco installeren.

Bel ons op 03 808 69 00