Welk ventilatiesysteem kiezen?

Geplaatst: Mei 05, 2020
Tags: ventilatie
Ventilatiesysteem kiezen

 

Vandaag zijn er verschillende soorten ventilatiesystemen beschikbaar op de markt, elk met hun specifieke eigenschappen. De juiste keuze van ventilatiesysteem zal afhangen van het project (nieuwbouw of renovatie) en het beschikbare budget.

Onze Solyd-specialisten geven je hieronder alvast het A B, C, D van de ventilatiesystemen.

Een goede ventilatie is tegenwoordig niet alleen onmisbaar maar bovendien ook verplicht in elke nieuwe woning. Ook bij renovaties wordt hier meer en meer aandacht aan besteed. Omdat we onze woningen steeds beter isoleren kan er zonder geschikt ventilatiesysteem geen frisse lucht aangevoerd worden en kan de gebruikte en vervuilde lucht ook niet meer weg.

Zonder de juiste ventilatie krijg je dus niet alleen snel last van een ongunstig binnenklimaat in de woning, ook vochtproblemen zullen snel de kop opsteken. Door het plaatsen van een ventilatiesysteem wordt vervuilde of gebruikte binnenlucht vervangen door verse, schone buitenlucht.

Vandaag zijn er verschillende soorten ventilatiesystemen beschikbaar op de markt, elk met hun specifieke eigenschappen. De juiste keuze van ventilatiesysteem zal afhangen van het project (nieuwbouw of renovatie) en het beschikbare budget. Onze Solyd-specialisten geven je hieronder alvast het A B, C, D van de ventilatiesystemen.

Soorten ventilatiesystemen

Ventilatiesysteem A

De werking van een ventilatiesysteem A is gebaseerd op natuurlijke luchtaanvoer en luchtafvoer. Via roosters in de ramen en deuren kan de lucht op natuurlijke wijze de woning binnen komen en opnieuw verlaten. Deze natuurlijke ventilatie werkt zonder elektriciteit of bewegende apparatuur. Het is de goedkoopste manier om te ventileren, maar is op vandaag echter niet meer voldoende. Bij een grote renovatie of nieuwbouw heb je minimum nood aan een ventilatiesysteem C of D.

Ventilatiesysteem B

Bij een ventilatiesysteem B wordt de verse lucht automatisch aangevoerd in je woning via ventilators. De vervuilde lucht vindt daarna op een natuurlijke wijze zijn weg naar buiten. Net zoals het ventilatiesysteem A is ook een ventilatiesysteem B op vandaag niet meer voldoende bij een renovatie of nieuwbouw.

Ventilatiesysteem C

Een ventilatiesysteem C werkt met een natuurlijke luchttoevoer van verse lucht via de aanwezige roosters boven ramen, deuren, … en een mechanische luchtafvoer van vervuilde lucht. De vervuilde lucht wordt aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers zoals de keuken en badkamer. Bij een klassiek C-systeem gebeurt de aanzuiging van vochtige lucht continu.

Een ventilatiesysteem C heeft heel wat voordelen. Het grootste voordeel is zonder twijfel de relatief lage investeringskost. Een gunstige aankoopprijs in combinatie met een vrij eenvoudige plaatsing maken van een ventilatiesysteem C dan ook een interessante oplossing. Omdat de aanvoer van verse lucht op een natuurlijke manier gebeurt, is dit systeem bovendien ook laag in energie verbruik en makkelijk in onderhoud.

Doordat je werkt met natuurlijke luchttoevoer, heb je de toevoer echter niet helemaal onder controle. De kans bestaat daarom dat je de luchtcirculatie zal ervaren als tocht wat soms als onaangenaam ervaren kan worden. Via de roosters voor de natuurlijke luchttoevoer komt ook lawaai makkelijker binnen. Woon je bijvoorbeeld naast een drukke baan, dan is een ventilatiesysteem C misschien minder geschikt.

Ventilatiesysteem C+

Een ventilatiesysteem C+ werkt op dezelfde manier als een ventilatiesysteem C, maar ventileert enkel wanneer nodig. Wanneer er bijvoorbeeld veel mensen in een bepaalde ruimte aanwezig zijn of er worden vochtigheid of geurtjes gedetecteerd, dan zal het ventilatieniveau automatisch opgedreven worden om net daar het nodige debiet vervuilde lucht af te voeren. Omgekeerd zal de ventilatie-unit ook op minimumstand gaan wanneer er niemand thuis is en de vochtigheidsgraad gunstig is. Op die manier wordt de aanvoer van koude verse lucht en de hiermee gepaard gaande warmteverliezen beperkt. Daarom hebben vraag gestuurde C+ systemen ook een grotere invloed op het E-peil hebben dan de klassieke C-systemen.

Renson Kit Healthbox

Ventilatiesysteem D

Bij een ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd, gebeurt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van verontreinigde binnenlucht door ventilatoren en een buizensysteem. Er komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeelt de lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de inkomende en uitgaande luchtstromen elkaar kruisen. Daarnaast maakt een ventilatiesysteem D gebruik van een warmterecuperatiewisselaar. Deze haalt de warmte uit de lucht die wordt afgevoerd en gebruikt ze om de verse lucht te verwarmen. Omgekeerd zal in de zomer ook de aangevoerde warme buitenlucht eerst gekoeld worden alvorens in de woning te komen.

Door de warmterecuperatie in het D systeem kan je heel wat besparen op de energiefactuur. Daarnaast is de lucht die binnenkomt in de woning ook reeds gefilterd, dus geen last meer van pollen of huisstofmijt.

Het nadeel van een ventilatiesysteem D is voornamelijk de hogere investeringskost. Doordat de ventilatie bij een ventilatiesysteem D volledig mechanisch verloopt, verbruik je ook iets meer energie voor de elektrische motoren.

Renson Endura Delta

Decentrale ventilatie

Bij centrale ventilatie regelt één centrale C(+)- of D-unit de ventilatie in meerdere ruimtes van je woning. Bij decentrale ventilatie gebeurt het aanzuigen van verse lucht en het afvoeren van vervuilde lucht met één enkele ventilatie-unit per ruimte. Zo kan je een bepaalde ruimte specifiek ventileren, zonder dat je rekening moet houden met andere ruimtes van de woning. Enige voorwaarde is dat de ruimte grenst aan de buitenomgeving.

Renson Waves

Decentrale ventilatie is ideaal voor kleine renovaties. De montage van een decentraal systeem vereist geen of weinig breekwerken, dus zo kan je efficiënt en zonder veel moeite het leefcomfort in je woning verhogen.

 

Merken ventilatiesystemen

Afhankelijk van welk type ventilatiesysteem je kiest voor je woning, heb je ook keuze tussen verschillende merken. Bij Solyd staan we garant voor kwaliteit in ons aanbod en werken we enkel samen met Europese A-merken.

Kies je voor een C of C+ ventilatiesysteem, dan vind je in het Solyd-assortiment verschillende opties van het Belgische kwaliteitsmerk Renson. De bekendste ventilatie-units in het Renson gamma zijn de Healthbox 3.0 en de Healthbox 3.0 Smartzone. Beide C+ systemen van Renson kenmerken zich door een zeer eenvoudige montage en een hoog gebruiksgemak.

Wil je in je woning een ventilatiesysteem D installeren? Dan vind je in het Solyd-assortiment topmerken zoals Zehnder en Vasco. Beide merken zetten in op constante innovatie en kunnen zo de meest geavanceerde ventilatiesystemen aanbieden. Met de DX ventilatie-units van Vasco ben je zeker van een fluisterstil ventilatiesysteem dat makkelijk aanpasbaar is naargelang de mogelijkheden en behoeften in jouw woning. De Zehnder ventilatie-units kenmerken zich dan weer door een hoog gebruiksgemak in combinatie met kwalitatieve thermisch en akoestisch geïsoleerde buizen.

 

Welk ventilatiesysteem moet ik kiezen?

Heel wat verschillende mogelijkheden dus. Welk systeem bij jou en jouw woning past, hangt van veel verschillende factoren af. Spreken we over een renovatie of nieuwbouw? Wat is het beschikbare budget? Vergeet ook niet om rekening te houden met de gewenste luchtkwaliteit, het temperatuurcomfort, het verbruik, het onderhoud en de montagemogelijkheden.

Wil je graag een realistische prijsinschatting van verschillende ventilatiesystemen met alle benodigde toebehoren? Ontdek dan onze ventilatiepakketten met een transparante en vooral scherpe prijs.

 

Vind je het moeilijk om de juiste keuze te maken? Of heb je al een ventilatiesysteem gekozen, maar weet je niet welke kanalen of leidingen je nodig hebt? Neem dan contact op met onze Solyd-specialisten. Samen met jou gaan we na welke ventilatie-unit het meest geschikt is voor jou en jouw woning. Vervolgens kunnen we jou ook voorzien van een duidelijk ventilatieplan, waarmee jij zelf aan de slag kan.

Bel ons op 03 808 69 00