Prijzen ventilatiesysteem

Geplaatst: Maart 01, 2021
Tags: ventilatie
Ventilatiesysteem prijzen

 

Goede ventilatie is belangrijk voor de luchtkwaliteit in je woning en bijgevolg ook voor je gezondheid. Maar hoeveel kost zo’n ventilatiesysteem nu precies? En wat bepaalt de aankoopprijs van een ventilatiesysteem?

In dit artikel lichten onze Solyd-specialisten toe welke factoren de aankoopprijs beïnvloeden en geven ze je enkele prijsvoorbeelden van een volledig ventilatiesysteem.

Wat bepaalt de prijs van een ventilatiesysteem?

De prijs van een ventilatiesysteem wordt vooral bepaald door het type ventilatiesysteem. Zo ligt de aankoopprijs van een ventilatiesysteem C of C+ heel wat lager dan een ventilatiesysteem D. Welk type ventilatiesysteem bij jou en jouw woning past lees je hier.

Daarnaast dien je rekening te houden met het aantal ruimtes dat je wenst te ventileren. Zo zal het aantal te ventileren ruimtes bepalen hoeveel ventilatiekanalen en ventielen je nodig hebt. Bij een ventilatiesysteem C of C+ plaats je enkel ventilatiekanalen naar de vochtige ruimtes (keuken, badkamer, wasplaats en wc) voor de afvoer van vuile en vochtige lucht. De aanvoer van verse lucht gebeurt via roosters in ramen en deuren. Bij een ventilatiesysteem D plaats je ventilatiekanalen voor de afvoer van vochtige lucht in de vochtige ruimtes en voor de aanvoer van verse lucht in de leefruimtes (woonkamer, slaapkamer, bureau, speelkamer). Hoe meer ruimtes je hebt, hoe meer ventilatiekanalen en ventielen je dus ook zal nodig hebben.

Ten slotte dien je ook rekening te houden met de oppervlakte van de te ventileren ruimtes. Die oppervlakte zal namelijk het benodigde debiet van het ventilatiesysteem bepalen. De EPB-regelgeving legt een minimum ontwerpdebiet op voor de luchttoevoer, -doorvoer en -afvoer naargelang het type ruimte. Deze dien je strikt te volgen. De boete voor het niet naleven van de voorschriften kan al gauw oplopen tot enkele honderden euro's. We raden je ook aan om steeds 20% reserve te rekenen bij het bepalen van het benodigde debiet. De debieten die omschreven staan bij ventilatiesystemen zijn enkel haalbaar in een ideaal scenario, wanneer er geen obstakels zijn zoals bochten in ventilatiekanalen e.d. Heb je graag hulp bij het berekenen van de debieten? Onze Solyd-specialisten helpen je graag op weg met een ventilatieplan op maat van jouw woning.

Prijs Ventilatiesysteem C+

Om je een idee te geven van de prijs van een ventilatiesysteem C+, werken we hieronder een kort voorbeeld uit. We benoemen de belangrijkste onderdelen van het ventilatiesysteem en geven je een ruwe inschatting van de kostprijs. Wil je graag per onderdeel de exacte prijs kennen, dan kan je onze ventilatiesystemen hier raadplegen. Tot in de het kleinste onderdeel vind je hier een 100% transparante prijs.

In dit scenario werken we met de Healthbox 3.0 Smartzone van Renson in een woning met vijf te ventileren vochtige ruimtes. Deze ventilatie-unit heeft een debiet van 475 m³/h en is daarmee geschikt voor zowel kleine als middelgrote woningen. Voor de ventilatiekanalen maken we gebruik van de Renson Easyflex kanalen. Deze zijn makkelijk te plaatsen en zorgen voor een optimale en stille werking van je ventilatiesysteem. Afwerken doen we met ventielen van Vasco. Om een dergelijke installatie de plaatsen, moet je rekenen op een totaalprijs van ongeveer €2500.

Prijs ventilatiesysteem D

Om je een inschatting te geven van hoeveel budget je moet voorzien voor een ventilatiesysteem D, werken we heironder opnieuw een concreet voorbeeld uit.

In dit scenario gaan we uit van vijf vochtige ruimtes en vijf leefruimtes. We gebruiken hiervoor de DX 4 ventilatie-unit van Vasco. Deze ventilatie-unit heeft een maximaal luchtdebiet van 400m³/h en is daarmee ideaal voor een gemiddelde woning. Voor grotere woningen zijn de DX 5 of DX 6 ventilatie-units beter geschikt. Voor de luchtverdeling in de woning, maken we gebruik van de Vasco Easyflow kanalen en de geïsoleerde kanalen van Ubbink. Deze laatste zorgen ervoor dat warme lucht in de kanalen niet condenseert tijdens het transport. Afwerken doen we opnieuw met de ventielen van Vasco. In totaal kom je zo op een bedrag van ongeveer €4000.

Dankzij de prijsvoorbeelden van onze Solyd-specialisten heb je nu al een duidelijk beeld van het prijskaartje van een ventilatiesysteem. Deze prijzen kunnen nog variëren naar gelang het type ventilatiesysteem, de gebruikte materialen en je woning.

Het staat echter wel vast dat je bij je de bouw of verbouwing van je woning heel wat geld kan besparen door het ventilatiesysteem zelf te kopen en te plaatsen. Daarnaast kan je met de juiste ondersteuning ook perfect zelf aan de slag.

Bij Solyd begeleiden we je daarom graag met praktisch en technisch advies bij het ontwerp en de plaatsing van je ventilatiesysteem. En dat volledig gratis. Lees hier hoe we dat doen.

Bel ons op 03 808 69 00