Waterontharders en waterverzachters

Geplaatst: December 10, 2020
Tags: sanitair
Kraan geen kalk waterverzachter

 

Wil je definitief komaf maken met kalkaanslag op je kranen en toestellen? Dan is een waterontharder of waterverzachter misschien wel iets voor jou. Een waterverzachter kan namelijk voor een aantal belangrijke voordelen zorgen in je huishouden.

Maar wat doet zo’n waterontharder precies, wanneer heb je er één nodig en hoe kies en plaats je zelf een waterverzachter in je woning? Onze Solyd-specialisten helpen je op weg.

Nut van waterontharder

Heel wat gezinnen hebben thuis te maken met hard water. Of water ‘hard’ is of niet heeft te maken met de hoeveelheid calcium en magnesium die erin zit. Hoe meer calcium en magnesium, hoe harder je water.

Dat harde water zorgt voor kalkaanslag op je kranen en leidingen maar ook op je toestellen. Het bezorgt je dus niet alleen extra poetswerk, maar ook extra kosten. Zo zullen je huishoudtoestellen aan rendement verliezen en op termijn ook sneller aan vervanging toe zijn.

Een oplossing voor het harde water in je leidingen is het plaatsen van een waterontharder of waterverzachter. Een dergelijk toestel vermindert aanzienlijk het kalkgehalte in het water en maakt het water zachter.

Hoe werkt een waterontharder?

De meeste waterontharders werken met een ionenwisselaar en onthardingszout. Wanneer je water afneemt aan de kraan, stroomt het leidingwater eerst door de ionenwisselaar of onthardingscilinder. In deze ionenwisselaar zitten hele kleine kunsthars korrels, die de kalk uit het water halen.

Na verloop van tijd geraken deze korrels verzadigd en moet de zich in de ionenwisselaar opgestapelde kalk afgevoerd worden. Dit gebeurt met behulp van het onthardingszout. De waterontharder laat zout water langs de harskorrels lopen en voert vervolgens het zoute water met de kalk af naar de riool. Daarna wordt alles nog eens goed gespoeld en zijn de korrels in de cilinder opnieuw klaar om kalk uit het leidingwater te halen.

Waterontharder nodig

Of een waterverzachter echt nodig is, hangt voornamelijk af van de hardheid van het water en je persoonlijke voorkeur. De waterhardheid wordt in België meestal uitgedrukt in Franse graden (fH) en varieert van streek tot streek. Je kan de hardheid van het water in jouw gemeente terugvinden op de site van je drinkwaterbedrijf, zoals bijvoorbeeld Farys.

Volgens hardheid kunnen we het water indelen in vijf categorieën:

  • Zeer zacht 0-7
  • Zacht 7-15
  • Middelhard 15-30
  • Hard 30-45
  • Heel hard 45

Vanaf een waterhardheid van 25 fH is het aangeraden om een waterontharder of waterverzachter te plaatsen. Dit wil echter niet zeggen dat een waterverzachter bij een lagere waterhardheid zijn nut niet zal bewijzen. Zo zal je ook bij een lagere waterhardheid beduidend minder kalkaanslag hebben op je leidingen en toestellen en hierdoor hun levensduur verlengen. Daarnaast kan je ook je verbruik van schoonmaakmiddelen en wasverzachter reduceren en zullen je huid en haar minder droog aanvoelen.

Een waterverzachter is dus in de meeste situaties een slimme investering. Omdat je eventuele herstellingwerken aan je leidingen en toestellen vermijdt en bespaart op je energiefactuur en reinigings- en onderhoudsproducten, kan je volgens een studie van Aqua Belgica jaarlijks zo’n 650 euro besparen. Zo verdien je de aankoop van een waterverzachter dus in een mum van tijd terug.

Welke waterverzachter kopen?

De keuze van een waterverzachter hangt in grote mate af van de benodigde capaciteit en je persoonlijke verwachtingen. Daarnaast zijn er nog enkele bijkomende aspecten waar je best op let bij de aankoop van een waterverzachter. We zetten ze voor je op een rij.

De grootte of capaciteit van je waterverzachter wordt bepaald door je waterverbruik en de hardheid van het kraantjeswater. Koop je een te grote waterontharder, dan betaal je onnodig meer geld en zal je water niet beter onthard worden. Daarnaast zal de waterontharder ook minder frequent spoelen met zout, wat bacterievorming in de hand kan werken. Koop je een te klein model dan zal die wat vaker spoelen, waardoor hij wat verkwistender is met zout en spoelwater. De meeste waterontharders hebben een onthardingsvolume tussen de 1000 en 3000 liter. Een waterontharder met een volume tot 1000 liter is geschikt voor een klein gezin van 1 tot 3 personen. Een onthardingsvolume van 3000 liter volstaat voor een gezin tot 5 personen.

Afhankelijk van je persoonlijke verwachtingen, zal je ook een andere waterverzachter nodig hebben. Een waterontharder verwijdert in de eerste plaats de kalk uit het water om het zachter te maken voor je leidingen. Er bestaan echter ondertussen ook heel wat waterverzachters die nog een stapje verder gaan in het zuiveren en optimaliseren van je leidingwater. Zo kan je kiezen voor een WaterGenius Wellness die naast kalk ook chloor, bacteriën en minuscule vuildeeltjes uit het water verwijdert. Daarnaast heb je ook waterverzachters die je leidingwater optimaliseren tot premium drinkwater, zoals de WaterGenius Home water station.

Watergenius home water station

Bovendien hou je best ook rekening met de bijkomende kosten. Bepalend hierbij is het water-, zout- en stroomverbruik. Ga op zoek naar zuinige waterverzachters en vergelijk ze met elkaar. Een bepaalde waterverzachter kan misschien goedkoper zijn in aankoop, maar door het hoger verbruik zal die op termijn duurder uitkomen. Een voorbeeld van een zuinige waterverzachter is de Durlem Vi50 of de Durlem Vi50 Duo.

Durlem VI50 BP    Durlem VI50 Duo BP

Let er ook op dat je kiest voor een volumetrisch toestel. Dit houdt in dat het spoelproces pas wordt gestart wanneer het volume aan onthard water hoog genoeg is en de ionenwisselaar dus verzadigd is met kalk. Vroeger waren waterverzachters vaak tijd gestuurd, waardoor er onnodig werd gespoeld en er zout en spoelwater werd verkwist. In het Solyd-assortiment vind je daarom alleen volume gestuurde waterverzachters.

Afhankelijk van waar je de waterverzachter wilt plaatsen in je woning, kan je kiezen tussen een compact of een duo model. Bij een compact model zitten zowel de ionenwisselaar als het zoutvat in dezelfde behuizing. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het compacte model wel vrij groot omdat alle elementen in één behuizing zitten. Het is daarom niet altijd mogelijk om een compact model te plaatsen. Bij een duo model is dit anders en zit het zoutvat in een aparte behuizing. Op die manier heb je twee kleinere elementen, wat handig kan zijn in een kleine ruimte. Wil je graag een waterverzachter plaatsen, maar heb je weinig plaats in je woning? Dan vind je binnen het Solyd-assortiment ook de extra compacte WaterGenius Coby terug.

Watergenius Coby

Waterontharder prijs

Bij Solyd vind je waterverzachters van verschillende merken en prijzen. Zo is er altijd een waterverzachter in het Solyd-assortiment die geschikt is voor jouw specifieke situatie. De prijs wordt voornamelijk bepaald door de capaciteit en de mogelijkheden van de waterverzachter.

Zo zal een waterontharder met een hogere capaciteit ook hoger geprijsd zijn dan een waterontharder met een beperkt onthardingsvolume. Welke capaciteit geschikt is voor jouw situatie, hangt af van de grootte van je gezin en het daaraan gekoppelde waterverbruik.

Daarnaast zal het kostenplaatje van een waterverzachter met extra mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het optimaliseren van drinkwater, ook hoger zijn dan dat van een standaard waterontharder. Wanneer je voor je drinkwater echter volledig overschakelt op leidingwater, hoef je ook geen flessenwater meer aan te kopen. Op die manier kies je niet alleen voor een mileu- en budgetvriendelijke oplossing, maar ben je ook verlost van het gesleur met flessen.

Hoe waterontharder installeren?

Het installeren van een waterontharder of waterverzachter is niet complex en kan je perfect zelf doen. Na de installatie is het wel aangewezen om een specialist te laten langskomen voor een correcte indienststelling. Lees hieronder het stappenplan van onze Solyd-specialisten en ga vervolgens zelf aan de slag.

Plaatsing van de waterontharder

De waterontharder wordt altijd na de watermeter geplaatst. Dit kan in de meterkast, bijkeuken, garage of bijvoorbeeld trapkast zijn. Belangrijk is dat de omgevingstemperatuur nooit onder het vriespunt daalt en dat er een stopcontact aanwezig is om de waterverzachter van stroom te voorzien. Hou daarnaast ook rekening met de bereikbaarheid, zodat je makkelijk zout kan bijvullen of het onderhoud kan laten uitvoeren.

Installatie van de bypass

Wanneer je een waterontharder plaatst, wil dat niet zeggen dat je in elke situatie nood hebt aan zacht water. Zo kan het interessant zijn om een bypass of omleiding te voorzien, zodat het water in sommige gevallen niet door de waterverzachter loopt maar rechtstreeks naar de kranen. Dit om bijvoorbeeld de tuin te sproeien of om in watertoevoer te voorzien wanneer de waterverzachter in onderhoud is.

Een bypass plaatsen doe je door allereerst de hoofdkraan af te sluiten en al het water uit de leiding te laten lopen met de aftapkraan. Vervolgens kan je de bypass monteren op de waterleiding. Als alle koppelingen goed vastzitten, kan je de waterloop opnieuw aansluiten.

Aansluiten van de waterverzachter

Om de waterverzachter aan te sluiten, maak je gebruik van twee flexibele slangen. De eerste slang bevestig je tussen de bypass en de waterverzachter en zorgt ervoor dat er water in de waterverzachter kan komen. De tweede slang of retourslang bevestig je tussen de waterverzachter en de kranen om het zachte water naar de eindbestemming te brengen.

Aansluiten van de afvoer

Wanneer de fijne harskorrels in de ionenwisselaar verzadigd zijn met kalk, treedt het spoelproces in werking en stroomt er zout water door de ionenwisselaar. Dat zoute water neemt de aanwezige kalk op en moet vervolgens afgevoerd worden naar de riool.

Hiervoor dien je een afvoerslang te voorzien van de waterontharder naar de riool. Om een onaangename geur te vermijden, voorzie je best ook een sifon in de afvoerleiding. Daarnaast zorg je ook voor een onderbreking tussen de afvoerslang en de afvoerbuis die op de riool wordt aangesloten. Dit om te vermijden dat de waterontharder in contact komt met vuil water en het drinkwater besmet kan worden.

Aansluiten van de overloop

Iedere waterverzachter is standaard voorzien van een overloopaansluiting. Deze overloopaansluiting zorgt ervoor dat het overtollige water afgevoerd wordt, wanneer het waterniveau in het zoutvat te hoog wordt. Deze overloopaansluiting bevestig je ook op de afvoer naar de riool.

Indienststellen waterontharder

Wanneer de waterontharder volledig geïnstalleerd is, raden we je aan om een specialist te laten langskomen om de waterontharder in dienst te stellen. De specialist meet de waterhardheid in je leidingen op en stelt de waterontharder vervolgens correct in. Hij controleert jouw installatie ook nog eens, zodat je zeker bent van een efficiënte werking. Heb je jouw waterontharder aangekocht bij Solyd? Dan kan je op ons beroep doen voor een gratis indienststelling.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de werking, de aankoop of de installatie van een waterontharder? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag verder.

Bel ons op 03 808 69 00