Verliesstroomschakelaar aansluiten

Geplaatst: Augustus 25, 2021
Verliesstroomschakelaar aansluiten

 

De verliesstroomschakelaar of differentieelschakelaar is een onmisbaar onderdeel in iedere zekeringkast.

Een verliesstroomschakelaar verzekert een veilige werking van je elektrische installatie en beschermt u en uw huisgenoten tegen elektrocutie.

 

Hoe een verliesstroomschakelaar precies werkt en hoe je hem aansluit lees je hier.

Wat is een verliesstroomschakelaar?

Een verliesstroomschakelaar wordt ook wel eens een differentieelschakelaar of aardlekschakelaar genoemd. Het is een automatische schakelaar die je beschermt tegen elektrocutie en bijgevolg verplicht is in iedere zekeringkast/voorbedrade zekeringkast volgens het AREI.

Concreet zal een verliesstroomschakelaar voortdurend de ingaande (L1) en de uitgaande (N) stroom op je elektrische installatie meten. Indien er een verschil gemeten wordt, dan is er ergens in je elektrische installatie een lek. In dat geval spreken we over verliesstroom, of stroom die via de aarding wegvloeit.

Afhankelijk van de gevoeligheid van je verliesstroomschakelaar, zal hij vanaf een bepaalde hoeveelheid lekstroom de elektrische installatie spanningsloos maken. Op die manier zorgt de verliesstroomschakelaar er niet alleen voor dat er geen elektriciteit verloren gaat, maar loop je ook geen gevaar op elektrocutie.

   

Verliesstroomschakelaar 30mA of 300mA

Verliesstroomschakelaars kan je vinden met verschillende gevoeligheden. De gevoeligheid van een verliesstroomschakelaar bepaalt bij welke hoeveelheid gemeten lekstroom de elektrische installatie spanningsloos zal gemaakt worden. Hoe gevoeliger de verliesstroomschakelaar, hoe sneller de elektriciteit zal uitgeschakeld worden en hoe kleiner het lek in je installatie dus ook mag zijn.

Doorgaans heb je verliesstroomschakelaars van 30mA of 300mA. Verliesstroomschakelaars met een gevoeligheid van 30mA zijn gevoeliger en zullen al in werking treden bij een kleiner lek. De reglementering verplicht de plaatsing van een verliesstroomschakelaar van 30mA op de kringen van de vochtige ruimten of plaatsen waar een wasmachine, droogkast of vaatwasser staat, maar ook op kringen met verlichting en stopcontacten.

Een verliesstroomschakelaar van 300mA heeft een lagere gevoeligheid en zal pas in werking treden bij een grotere hoeveelheid lekstroom. Volgens de AREI-richtlijnen moet een verliesstroomschakelaar van 300mA aan het begin van de elektrische installatie geplaatst worden. Deze wordt ook wel de hoofddifferentieel genoemd.

Een verliesstroomschakelaar aansluiten

Alvorens de verliesstroomschakelaar te plaatsen, dien je eerst een geschikte zekeringkast en eventuele DIN-rail te voorzien. De meest gebruikte zekeringkast in een standaard woning is de 54 module verdeelkast met 3 rijen van 18 modules.

Vervolgens kan je beginnen met het plaatsen van de hoofdifferentieelschakelaar. Deze wordt meestal onderaan links in de kast geplaatst, waar de voedingskabel binnenkomt van de meterkast.

Plaats ook de differentieelschakelaar van 30 mA op de DIN-rail. Houd er rekening mee dat de differentieelschakelaar van 30 mA ook moet aangesloten worden op de hoofddifferentieelschakelaar en moet geschakeld zijn voor de kringen van de wasmachine, droogkast, badkamer, vaatwasmachine, verlichting en stopcontacten.

Werk nu de zekeringkast verder af met automatische zekeringen. Gebruik hiervoor automaten van 20 A voor de verschillende kringen stopcontacten. Gebruik voor de verlichting automatische zekeringen van maximum 16 A. Voor gemende kringen, waar zowel stopcontacten als verlichting op aangesloten zijn, gebruik je ook automaten van 16 A.

Verbind vervolgens de verliesstroomschakelaars en automatische zekeringen onderling met een kamgeleider. Dit doe je door de klemmetjes onderaan de automatische zekeringen en differentieelschakelaars open te zetten. Schuif daarna de kamgeleider in de openingen en schroef alles opnieuw vast met een schroevendraaier.

Neem tot slot een VOB draad van 10mm², ontstrip het uiteinde en verbind de onderkant van de hoofddifferentieelschakelaar (300 mA) met de onderkant van de eerste (aansluitende) automatische zekering. Maak op dezelfde manier verder de verbindingen met de andere rails in de zekeringkast. Verbind ook de onderkant van de hoofdverliesstroomschakelaar met de onderkant van de verliesstroomschakelaar van 30mA voor vochtige ruimtes.

Zoals je kan lezen kan je makkelijk zelf een verliesstroomschakelaar aansluiten. Wil je graag meer informatie rond het aansluiten en bekabelen van een zekeringkast of een differentieelschakelaar aansluiten? Of heb je nog andere vragen? Aarzel dan zeker niet om onze Solyd-specialisten te contacteren.

Bel ons op 03 808 69 00