Rookgasafvoer kiezen en plaatsen

Geplaatst: Februari 14, 2022
Tags: verwarming
Rookgasafvoer

 

Heb je beslist om een nieuwe ketel te installeren? Prima keuze! Maar houd er wel rekening mee dat je ook een afvoer voor de rookgassen nodig hebt.

We vertellen je wat een rookgasafvoer precies doet en hoe je de geschikte rookgasafvoer kiest voor jouw situatie.

Wat is een rookgasafvoer?

Om je woning te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien, maakt je cv-ketel gebruik van een verbrandingsproces. Hierbij wordt stookolie of gas verbrand met behulp van zuurstof en komen vervolgens rookgassen vrij.

De zuurstof wordt, afhankelijk van het type ketel, aangevoerd via een toevoerkanaal of via de ruimte waar de ketel zich in bevindt. De vrijgekomen rookgassen worden afgevoerd via een rookgasafvoer, zodat deze niet in de woning terecht kunnen komen.

Welk type rookgasafvoer

Rookgasafvoeren bestaan in verschillende opstellingen, materialen en diameters. Belangrijk hierbij is een juiste keuze te maken op basis van het type verwarmingstoestel en de bouwkundige mogelijkheden in je woning. We noemen hieronder de belangrijkste principes om rekening mee te houden op.

Concentrische rookgasafvoer of excentrische rookgasafvoer

Vandaag de dag worden de meeste ketels voorzien van een aansluiting voor een concentrische buis. Zo’n concentrische of dubbelwandige buis bestaat uit twee delen, waarbij de buitenste pijp verse buitenlucht aanzuigt en de binnenste pijp de hete rookgassen afvoert naar buiten.

Op die manier krijg je een pijp-in-pijp constructie en dat biedt heel wat voordelen. Zo zullen bij eventuele lekken in de rookgasafvoer de schadelijke stoffen niet direct in de woning terechtkomen maar in de aanvoerbuis. Hierdoor zal de cv-ketel in storing gaan en worden onveilige situaties vermeden. Daarnaast moet er ook slechts één leiding geplaatst worden en kan je zo heel wat ruimte besparen.

Tot slot kan je met een concentrische rookgasafvoer ook het rendement van je condensatieketel verhogen. Doordat de buitenste pijp koude buitenlucht aanvoert, zal de temperatuur van de rookgassen in de binnenste pijp laag blijven, wat nodig is om het condensatieproces op gang te houden.

Het kan echter zijn dat je door de constructie van je woning niet de mogelijkheid hebt om een concentrische rookgasafvoer te plaatsen. In dat geval kan je kiezen voor een excentrische rookgasafvoer. Dit houdt in dat de buizen voor aanvoer en afvoer van lucht afzonderlijk van elkaar geplaatst worden.

Rookgasafvoer materialen

Afhankelijk van de ketel die je wilt plaatsen, zal de buis voor de aanvoer en afvoer van lucht ook uit een ander materiaal moeten vervaardigd zijn. Hier is voornamelijk de temperatuur van de afgevoerde rookgassen van belang.

Over het algemeen worden de kanalen vervaardigd in pp (polypropyleen), alu(aluminium), metaal of inox. Heb je een cv-ketel waarbij de rookgassen niet warmer worden dan 120°C, dan is een pp rookgasafvoer doorgaans voldoende. Stookt je ketel echter hogere temperaturen, dan kies je beter voor een rookgasafvoer in alu. Deze kunnen hogere temperaturen verdragen, maar hebben vaak ook een iets hoger prijskaartje. Bij de materiaalkeuze van de rookgasafvoer is het dus essentieel om de technische specificaties van je ketel goed na te kijken.

In het geval van een concentrische buis, kan je voor de buiten- en binnenpijp daarnaast een ander materiaal kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een buitenpijp in pp en een binnenpijp in alu. Een dergelijke buis herken je dan aan de pp/alu aanduiding.

Rookgasafvoer diameter

Naast het materiaal, speelt ook de diameter van de rookgasafvoer een grote rol. Hierbij is voornamelijk het af te leggen traject bepalend.

Voor een concentrische rookgasafvoer is de meest gebruikte maat 60/100. Dit houdt in dat de binnenpijp een diameter van 60mm heeft en de buitenpijp een diameter van 100mm. Dit gaat uit van een traject van maximaal 8 meter dat volledig recht is en geen bochten bevat.

Moet je toch bochten maken met je rookgasafvoer, dan telt één bocht als één bijkomende meter. Is de afstand die de rookgasafvoer moet overbruggen langer dan 8m, dan schakel je over op een grotere diameter, zoals 80/125.

Aan de hand van bovengenoemde principes, kan je over het algemeen vrij goed inschatten welke rookgasafvoer geschikt is. Zit je nog met vragen over het kiezen van de juiste rookgasafvoer of wil je toch graag advies op maat van jouw situatie? Neem dan zeker contact op met onze vakmannen voor technisch advies op maat.

Bel ons op 03 808 69 00