Regenwaterpomp installeren
Leidingwater is duur, maar gelukkig kan je regenwater probleemloos gebruiken voor een groot deel van het water dat je dagelijks nodig hebt. Om het opgevangen regenwater in en rondom je huis te verdelen, heb je een regenwaterpomp nodig.
Maar wat zijn hiervan precies de voordelen, hoe gaat alles in zijn werk en welke regenwaterpomp moet je kiezen? Onze Solyd-specialisten zetten alles voor je op een rij en helpen je op weg voor een vlotte installatie.
Voordelen regenwaterrecuperatie
Regenwater gebruiken levert heel wat voordelen op. Zo is regenwater allereerst een pak goedkoper dan leidingwater, want het kost je helemaal niets. De installatie van een put, een pomp en de toebehoren kosten uiteraard wel geld, maar omdat regenwater gratis is kan je de installatie al in enkele jaren tijd terugverdienen.
Daarnaast is het gebruik van regenwater ook milieuvriendelijk, doordat je een hoeveelheid drinkwater niet gebruikt. Het drinkwater dat uit onze waterleidingen komt, heeft een lange en dure weg afgelegd, dus is het zonde om het te gebruiken om bijvoorbeeld de tuin te sproeien of het toilet door te spoelen.
Tot slot bevat regenwater ook beduidend minder kalk en is het zachter voor je leidingen en toestellen. Zo blijven ze efficiënter werken en gaan ze langer mee.
Werking regenwaterpomp
Om regenwater te recupereren en te gebruiken in en rondom je woning, heb je verschillende onderdelen nodig. Al deze onderdelen werken hand in hand met elkaar en zorgen zo voor een optimale werking.
Het hele proces start bij het vallen van de regen. De regen die op het dak valt, wordt via de dakgoten en de regenpijp naar de regenwaterput gevoerd. Deze regenwaterput bestaat doorgaans uit beton of kunststof en is uit één stuk vervaardigd om eventuele lekkage te voorkomen. De grootte van de put hangt af van de hoeveelheid water die je kan opvangen en wilt verbruiken.
Alvorens het water in de regenwaterput terechtkomt, zorgt een voorfilter in de regenwaterput ervoor dat grote onzuiverheden, zoals bladeren en takjes, eruit worden gehaald en worden afgevoerd naar bijvoorbeeld de gracht of de riool. De regenwaterput is ook voorzien van een aansluiting voor toevoer, afvoer en overloop, om in natte periodes overstroming te voorkomen.
Nadat het regenwater is gefilterd en opgevangen in de regenwaterput, kan het door middel van een regenwaterpomp gebruikt worden in en rondom het huis. Zo kan je het gebruiken voor de tuin of het zwembad in de zomer, maar ook voor het doorspoelen van het toilet of het laten draaien van de wasmachine. Hiervoor adviseren we je wel om tussen de regenwaterpomp en de collectorleiding een regenwaterfilter te plaatsen zoals de Honeywell FF60. Deze zorgt ervoor dat er zeker geen vuile deeltjes of geurtjes meer in het water zitten.
Beste regenwaterpomp: welke regenwaterpomp kiezen?
Afhankelijk van de toepassing zal je ook een ander type regenwaterpomp nodig hebben. We sommen hieronder de verschillende soorten regenwaterpompen voor je op met elk hun specifieke toepassing.
Regenwaterpomp in huis: droge opstelling
Beginnen doen we met de droge opstellingen. Hierbij wordt de waterpomp niet in de regenput geplaatst, maar op het droge. Deze opstelling is in aankoop goedkoper dan de natte opstelling en is ook makkelijker in onderhoud. We onderscheiden drie pompen met elk een ander werkingsprincipe.
De zuigerpomp wordt aangedreven door een elektromotor. Het zuigermechanisme zuigt water uit de tank of put in een drukvat, van waaruit het water naar de leiding gaat. Een zuigerpomp is relatief duur en onderhoudsintensief. Daar tegenover staat dat deze pomp heel betrouwbaar en erg krachtig is.
De jetpomp is een zelfaanzuigende pomp die bijvoorbeeld vaak gebruikt wordt in de tuin. De jetpompen beschikken doorgaans over één waaier in het pomphuis. Deze waaier levert snelheidsenergie aan het water, waardoor het water kan verplaatst worden van het ene naar het andere punt. Doordat deze waterpomp slechts over één waaier beschikt, is deze niet drukverhogend en kan de druk dus niet aangepast worden naargelang de vraag. Jetpompen zijn daarom uitermate geschikt voor het besproeien van de tuin of het vullen van het zwembad, maar zijn minder geschikt om binnenshuis te gebruiken. Dit type regenwaterpomp is relatief goedkoop, maar heeft ook een minder hoog rendement en produceert meer geluid.
De hydrofoorpomp of hydrofoorgroep is opnieuw een zelfaanzuigende pomp, maar beschikt over meerdere waaiers. De hydrofoorpomp kan zich daarmee aanpassen naargelang de gevraagde druk en het benodigde debiet. Hierdoor wordt de hydrofoorpomp ook vaak binnenshuis gebruikt om bijvoorbeeld de druk in de sanitaire leidingen te verhogen, zodat je op meerdere plaatsen tegelijk water kan afnemen zonder drukverlies. Om de druk in de leidingen te regelen heb je twee verschillende soorten opstellingen. Ofwel beschikt de hydrofoorpomp over een reservoir of drukvat, ofwel wordt de druk automatisch geregeld door een elektronische sturing. Bij een hydrofoorpomp met reservoir is het moeilijker om de druk constant te houden, waardoor ze tegenwoordig iets minder vaak gebruikt worden.
Regenwaterpomp in put: natte opstelling
Heb je binnenshuis weinig plaats om de regenwaterpomp te monteren? Of is de aanzuigleiding tussen de regenwaterput en de pomp te groot? Dan kan je ook kiezen voor een natte opstelling of een dompelpomp. In dit geval hangt de pomp in het water of staat ze op de bodem van de put. Hierdoor werkt de pomp ook volledig geruisloos en hoor je de pomp niet in je woning. Het nadeel is dan weer dat ze iets moeilijker is in onderhoud, doordat je de dompelpomp uit de put moet halen in geval van problemen.
Welk type regenwaterpomp je ook kiest, de pomp moet automatisch stilvallen als er te weinig water in de put staat, zodat de waterpomp nooit droog komt te staan. Het systeem moet dus voorzien zijn van een droogloopbeveiliging. Dit kan door een inwendige droogloopbeveiliging of door een vlotterschakelaar die de pomp doet afslaan wanneer het water te laag staat.
Om er vervolgens voor te zorgen dat de toestellen die zijn aangesloten op de regenwaterput kunnen blijven werken, dien je hem bij te vullen met leidingwater. Dat bijvullen kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan je de regenwatertank telkens bijvullen met de tuinslang of kan je een permanente leiding voorzien die je manueel bedient wanneer de regenwaterput te droog komt te staan. Je kan ook werken met een vlotter in de tank die de bijvulkraan automatisch in werking doet treden.
Het ideale scenario is echter dat je regenwaterpomp automatisch overschakelt naar leidingwater, zonder dat de regenwaterput moet bijgevuld worden. Hierdoor verbruik je enkel het leidingwater dat je effectief nodig hebt, wat uiteraard veel milieuvriendelijker is en ook voordeliger voor je portemonnee.
Regenwaterpomp aansluiten
Afhankelijk van het type regenwaterpomp dat je gebruikt, zal de installatie anders zijn. Daarnaast kan de installatie ook licht afwijken naar gelang het merk van regenwaterpomp dat je kiest. We zetten hieronder de voornaamste stappen op een rij. Zo krijg je alvast een idee van hoe je makkelijk zelf verschillende soorten regenwaterpompen kan installeren.
Hydrofoorpomp aansluiten
Voor het aansluiten van een hydrofoorpomp gebruiken we hieronder het voorbeeld van de Grundfos Scala2 regenwaterpomp.
Stap 1: Monteer de hydrofoorpomp op een stevige horizontale ondergrond met behulp van bouten door de gaten in de voetplaat. De Grundfos Scala2 kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd, maar moet wel beschermd worden tegen vorst.
Stap 2: Sluit nu de aanzuigleiding aan door de onderste wartelmoer met de hand los te schroeven. Het hoogteverschil tussen de pomp en de regenwaterput mag maximaal 8 meter bedragen.
Stap 3: Sluit vervolgens de persleiding aan door de bovenste wartelmoer met de hand los te schroeven. Het hoogteverschil tussen de pomp en de tapwaterafnemers (kranen of toiletten) mag maximaal 15 meter bedragen. We raden je aan om nog een filter te plaatsen tussen de regenwaterpomp en de collector die het regenwater over het huis verdeelt. Een dergelijke duplex filter bestaat uit twee componenten: een grove draadfilter en een fijne koolstoffilter. Op die manier worden ook kleine onzuiverheden uit het water gehaald.
Stap 4: Goed opgieten is de sleutel tot een vlotte opstart van iedere hydrofoorpomp. Schroef met de hand de stop op het pomphuis open en vul het pomphuis volledig met water. Schroef de stop er opnieuw op.
Stap 5: Steek nu de stekker van de Grundfos Scala2 in het stopcontact en start de pomp op. Draai de kraan van één van de aftappunten open en wacht tot het water door de kraan stroomt. Dit duurt ongeveer een vijftal minuten. Laat nog even doorstromen, zodat zeker alle lucht uit de leidingen is.
Stap 6: Bij de Grundfos Scala2 kan je vervolgens nog de benodigde persdruk manueel bijregelen met de pijltjes op het pomphuis.
Dompelpomp aansluiten
Voor de installatie van de dompelpomp, nemen we het voorbeeld van de Grundfos SBA booster.
Stap 1: Allereerst moet er een verbinding gemaakt worden tussen de regenwaterput en de technische ruimte vanwaar de sanitaire leidingen starten naar de rest van de woning. Die verbinding bestaat uit de voedingskabel voor de dompelpomp en de persleiding waarlangs het water uit de pomp naar de woning wordt gestuurd.
Stap 2: Vervolgens kan het voorbereiden van de Grundfos SBA booster zelf gebeuren. Bevestig de flexibele aanzuigleiding met luchtbal aan de dompelpomp. Deze luchtbal zorgt ervoor dat het water op 10cm van het wateroppervlak wordt weggezogen. Het water is hier immers zuiverder dan bijvoorbeeld op de bodem van de put.
Stap 3: Bevestig nu ook de persleiding, eventueel met een adapter, op de persopening van de pomp.
Stap 4: Til de dompelpomp op aan het daarvoor bestemde handvat. Til de pomp nooit op aan de voedingskabel, maar bevestig bijvoorbeeld een touw aan het handvat om de pomp in de regenwaterput te laten zakken. Installeer de pomp zodanig dat de pompinlaat zich ten minste 1 meter boven de onderkant van de put bevindt om aanzuiging van zand en vuil te voorkomen.
Stap 5: Nu rest ons enkel nog de installatie van de vlotterschakelaar. Deze sensor zorgt ervoor dat de pomp weet of er al dan niet voldoende regenwater in de put zit. Stel het niveauverschil tussen start en stop in door de vrije kabellengte tussen de vlotterschakelaar en het pomphandvat te wijzigen. Zo kan de vlotterschakelaar worden gebruikt voor het in- en uitschakelen van de pomp en vermijd je dat de pomp droog komt te staan.
Stap 6: Nu alles correct is aangesloten, kan je de pomp opstarten en controleren of alles werkt. Steek de stekker in het stopcontact, zodat de pomp onder spanning komt te staan. Open een kraan in het systeem en controleer of er water uit de kraan stroomt. Laat nog even doorstromen, zodat zeker alle lucht uit de leidingen is.
Zoals je kan lezen, biedt het gebruik van een regenwaterpomp heel wat voordelen en kan je ook makkelijk zelf aan de slag voor de installatie ervan. Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met vragen? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met onze Solyd-specialisten.