Regenwaterfilter kiezen

Geplaatst: April 29, 2021
Tags: sanitair
Regenwaterfilter

 

Regenwater gebruiken is slim. Je kunt ermee poetsen, het toilet doorspoelen, de tuin mee sproeien en nog zoveel meer. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille.

Om het regenwater optimaal te gebruiken in en rondom je woning, is het aangeraden om naast een regenwaterpomp ook een regenwaterfilter te voorzien.

Maar welke is geschikt voor jouw installatie? En hoe plaats je zo’n regenwaterfilter? Onze Solyd-specialisten zetten alles voor je op een rij.

Nut van een regenwaterfilter

Wanneer je een regenwaterpomp plaatst in je woning om regenwater te hergebruiken, dan doe je er goed aan om ook een regenwaterfilter te plaatsen. Zeker wanneer je het regenwater wilt gaan gebruiken als consumptiewater in je woning. Denk maar aan het doorspoelen van je toilet of het laten draaien van de wasmachine.

Regenwaterfilters zorgen ervoor dat eventuele zand- en roestdeeltjes uit het leidingwater worden gefilterd, zodat ze geen schade kunnen berokkenen aan de leidingen. Deze deeltjes kunnen tijdens het transport in het leidingwater terechtkomen en zorgen voor corosie in de leidingen. Daarnaast maak je met een regenwaterfilter het regenwater ook volledig kleur- en geurvrij. Zo kan je het zonder zorgen gebruiken in en rondom je woning.

Regenwaterfilter kiezen

Wanneer je een regenwaterfilter wilt kopen, dan heb je keuze tussen verschillende soorten. Algemeen geldt dat een regenwaterfilter is opgebouwd uit 2 elementen: een houder en één of meerdere cartouches. Voor de cartouches heb je keuze tussen een wasbare voorfilter, een fijnfilter of sedimentfilter en een actieve koolfilter.

De voorfilter en fijnfilter houden de onopgeloste vuildeeltjes tegen. De actieve koolstoffilter elimineert geuren en smaken, verwijdert pesticiden, insecticiden en gechloreerde oplosmiddelen. Elke filter heeft dus een andere functie en kan naargelang jouw situatie aangewezen zijn of niet. Voor een optimale filtering van je regenwater, kan je de verschillende filtercartouches ook combineren. Zo ben je verzekerd van een goede waterbehandeling en een continue aanvoer van gefilterd water.

Naast de verschillende soorten regenwaterfilters, heb je ook keuze tussen een aantal verschillende merken. We sommen de belangrijkste verschillen voor je op.

Honeywell regenwaterfilter

Honeywell biedt naast een uitgebreid aanbod thermostaten en slimme toepassingen ook verschillende oplossingen voor het behandelen van water. Zo vind je bij Solyd ook regenwaterfilters en waterverzachters van Honeywell.

De Honeywell regenwaterfilters zijn beschikbaar in meerdere formaten. Zo heb je de Honeywell FF40, maar ook de Honeywell FF60. De Honeywell filter bestaat daarmee, al dan niet, uit een voorfilter met maaswijdte 100 µm, een fijnfilter met maaswijdte 25 µm en een actieve koolstoffilter.

Bij iedere Honeywell regenwaterfilter zitten naast de standaard aansluitingen van 3/4" ook twee verloopnippels bijgeleverd van 3/4" naar 1”. Op die manier kan je ze ook eenvoudig aansluiten op flexibles van 1".

Tot slot ben je met een Honeywell regenwaterfilter zeker van een optimale prijs-kwaliteit oplossing.

 

Durlem regenwaterfilter

Durlem is een Belgisch bedrijf dat zich specialiseert in waterbehandeling. Dit doen ze met zowel regenwaterfilters als waterverzachters.

Ook bij de Durlem regenwaterfilters heb je keuze tussen drie verschillende filter cartouches. Zo heb je een zelfreinigende voorfilter met maaswijdte 90 µm, een fijnfilter met maaswijdte 25 µm en een actieve koolstoffilter.

Bij de Durlem regenwaterfilters ontvang je ook een kunststof sleutel om de cartouches makkelijk en snel te kunnen vervangen.

WaterGenius regenwaterfilter

Net zoals Durlem is WaterGenius een absolute specialist op het vlak van waterbehandeling. Om het water in en rondom je woning te optimaliseren, biedt dit Belgisch bedrijf een zeer ruim aanbod waterverzachters en regenwaterfilters aan.

In tegenstelling tot de bovengenoemde regenwaterfilters, bestaan de WaterGenius filters slechts uit twee cartouches. Hierdoor zou je kunnen denken dat het regenwater minder gefilterd in je leidingen terecht komt, maar niks is minder waar. Zo beschikt de WaterGenius regenwaterfilter over een ultrafijnfilter met een maaswijdte van 20 µm en een actieve koolstoffilter met een aanzienlijk hogere concentratie koolstof. Daarnaast zijn de WaterGenius regenwaterfilters ook een stuk groter dan andere regenwaterfilters, waardoor ze een groter debiet hebben en ook een langere doorlooptijd alvorens ze vervangen dienen te worden.

Regenwaterfilter plaatsen

Het plaatsen van een regenwaterfilter vereist weinig tot zelfs geen voorkennis. Je kan het dus gerust helemaal zelf doen. Je plaatst de regenwaterfilter tussen de regenwaterpomp of hydrofoorpomp en de collectorleiding vanwaar het water vertrek naar de rest van de woning. De meeste regenwaterfilters beschikken over een handige muurbeugel die je op de muur kan bevestigen.

Regenwaterfilter vervangen

Om ervoor te zorgen dat het regenwater optimaal gefilterd wordt, is het belangrijk om de cartouches in de filter regelmatig te reinigen of te vervangen. De grove voorfilter kan je in de meeste gevallen makkelijk zelf reinigen met de hand en hoef je dus niet te vervangen. De fijnfilter en de actieve koolstoffilter kan je daarentegen niet zelf reinigen en moet je vervangen.

Hoe vaak het reinigen of vervangen van de regenwaterfilters dient te gebeuren, hangt af van hoeveel regenwater je verbruikt. Algemeen raden we aan om dit zeker om de 6 à 10 maanden te doen, maar staar je hier zeker niet op blind. Als je merkt dat je een lagere druk krijgt uit je kranen of dat je water geen heldere kleur meer heeft, vervang of reinig je ze best onmiddellijk. Wanneer je daarnaast een tijdje geen water verbruikt, als je bijvoorbeeld op reis bent, dan kan een regenwaterfilter een broeihaard van bacteriën worden. Direct vervangen is dan het beste wat je kunt doen.

Alvorens de regenwaterfilter te vervangen, plaats je best eerst een emmer of bak onder je installatie om het water in de regenwaterfilters op te vangen. Draai nu de kraantjes voor en na de filter dicht, zodat hij niet meer onder druk staat. Vervolgens kan je de bokalen uit de regenwaterfilter losschroeven met de bijgeleverde sleutel.

Neem nu de gebruikte filters uit de houder en bevestig de nieuwe. Om je nieuwe filters langer te laten meegaan, doe je er goed aan om nu ook je bokalen te reinigen met een doek en wat water. Plaats vervolgens de propere bokalen over de filters en schroef ze opnieuw vast met de sleutel. Doe dit niet te hard, zodat je hem de volgende keer wel nog vlot open krijgt. Draai tot slot ook de kraantjes voor en na de regenwaterfilter opnieuw open, zodat het water door de filters kan stromen.

Zoals je merkt kan je perfect zelf een regenwaterfilter plaatsen en vervangen. Wil je graag advies rond het bestellen of plaatsen van een regenwaterfilter? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten.

Bel ons op 03 808 69 00