Gasleiding leggen

Geplaatst: Februari 07, 2022
Tags: verwarming
Gasleiding leggen

 

Ben je aan het bouwen of verbouwen en wil je jouw toekomstige woning graag verwarmen met aardgas? Een goed idee, want aardgas is zuinig, relatief goedkoop en onderhoudsvriendelijk.

Om je cv-ketel van gas te voorzien, zal je wel een gasleiding moeten plaatsen tussen de gasteller en de cv-ketel.

Hoe je dat precies doet, vertellen we je hieronder.

Voorbereidende werken

We gaan er in dit scenario van uit dat je reeds bepaald hebt waar de cv-ketel en de gasmeter komen. Ook de leidingen voor centrale verwarming en sanitair zijn reeds geplaatst.

Berekening gasleiding debiet

Om je cv-ketel van voldoende vermogen te voorzien, dient je gasleiding ernaartoe ook de juiste diameter te hebben. Alleen zo ben je zeker van voldoende debiet in je gasleiding.

In principe moet een gasleiding zo gedimensioneerd worden dat het totale drukverlies van gasmeter tot het toestel maximum 1 mbar is, wanneer alle toestellen gelijktijdig in werking zijn op hun nominaal vermogen. Om de diameter van de gasleiding te bepalen zijn meerdere factoren van belang:

  • Vermogen van de toestellen
  • Lengte van de totale gasleiding / aftakkingen
  • Hoogteverschil tussen de toestellen en de gasmeter
  • Type gasbuis

Zo zal je bijvoorbeeld voor een cv-ketel van 28kW doorgaans een gasbuis nodig hebben met een diameter van 20mm om een afstand van 10m te overbruggen. Gebruik je een zwaardere cv-ketel, met bijvoorbeeld een vermogen van 40kW, dan kan je met diezelfde gasbuis van 20mm diameter slechts een afstand van 5m overbruggen. Is de afstand tussen de gasmeter en de cv-ketel groter, zoals bijvoorbeeld 16 meter, dan zal je voor diezelfde cv-ketel een gasbuis nodig hebben met een diameter van 25mm. Daarnaast moet je ook rekening houden met het type buis. Wij werken in dit voorbeeld met flexibele PLT-gasbuis. Deze buis is op rol verkrijgbaar, waardoor ze ononderbroken van teller tot ketel kan geplaatst worden. Zo verminder je het aantal verbindingsstukken en dus ook het risico op lekken.

Om de correcte diameter te berekenen voor jouw specifieke situatie, kan je contact opnemen met onze vakmannen. Zij helpen je graag verder met advies op maat.

Plaats de gasleiding tussen de cv-ketel en gasmeter

Nu we weten welke gasbuis geschikt is voor onze woning, is het tijd om de buis te leggen. Starten doen we op de plaats waar de cv-ketel zal komen. Plak het uiteinde van de PLT-gasbuis af, zodat er geen vuil in terecht kan komen. Vervolgens leg je de gasleiding richting de plaats waar de gasmeter komt te hangen.

Maak bij het leggen van de gasbuis gebruik van de voorziene uitsparingen in de muur en volg een zo makkelijk mogelijk traject. Wanneer je de gasleiding op de grond plaatst, blijf je best zo dicht mogelijk bij de muur. Zo verminder je het risico dat er later in de gasleiding zou geboord worden.

Fixeer de gasleiding

Bevestig de geplaatste PLT-gasbuis nu aan de vloer en aan de muren. Dit doe je eenvoudig met schroeven, pluggen en geperforeerd bandijzer. Klem de buis op een regelmatige afstand stevig vast tussen het bandijzer, zodat deze niet kan gaan schuiven bij het storten van de chape.

Bescherm de gasleiding

Om te voorkomen dat de buis later geschonden zou worden, dien je hem nog extra te beschermen met een ijzeren band. Dit zowel voor de gasleiding op de muur als op de grond. Hiervoor kan je gebruik maken van enkele kabelbinders.

Zorg voor een isometrisch schema

Wanneer alle leidingen geplaatst en beschermd zijn, is het belangrijk om ook een isometrisch schema op te stellen. Dit is een 3D weergave van hoe de leidingen lopen in je woning. Dit document zal je later ook moeten voorleggen bij de keuring van je installatie.

Bevestig de gasleiding aan de cv-ketel

Vervolgens kunnen we de condensatieketel aansluiten op de geplaatste gasleiding. Dit doen we met behulp van klemkoppelingen. Niet zeker welke koppelingen je hiervoor precies nodig hebt? Vraag het na bij onze vakmannen.

Keuring van installatie

Alvorens je de ketel nu kunt opstarten, heb je uiteraard gas nodig. Om ervoor te zorgen dat de nutsmaatschappij de aansluiting op het aardgasnet kan maken, moet je je installatie eerst laten keuren. Het is slim om dit zo snel mogelijk na het plaatsen van de gasleidingen te doen, want deze dienen nog zichtbaar te zijn op het moment van de keuring.

Bij de keuring zal eerst een druktest plaatsvinden, om uit te sluiten dat er lekken zijn. Vervolgens zal de keurder ook het isometrisch schema raadplegen. Op basis daarvan en de technische gegevens van de cv-ketel kan de keurder de drukverliesberekening uitvoeren. Wanneer alles conform de normen is geplaatst, zal je een keuringsattest ontvangen. Vervolgens kan je dit attest voorleggen aan de nutsmaatschappij, zodat ze je woning kunnen aansluiten op het aardgasnet.

De gasleiding voorzien tussen de gasmeter en de cv-ketel kan je dus perfect zelf. Zit je toch nog met vragen? Dan kan je deze altijd stellen aan onze vakmannen. Ze helpen je graag verder!

Bel ons op 03 808 69 00