Elektrische kabels kopen

Geplaatst: Januari 24, 2023
Elektrische kabels kopen

 

Graag nieuwe elektrische kabels kopen? De ene elektrische kabel is de andere niet. Zo hebben alle elektrische kabels een specifieke naam en een specifieke werking.

Wil je elektrische kabels kopen bij Solyd? Dan heb je onder meer de keuze tussen draad, maar ook flexibele kabel en installatiekabel. Onder die laatste vallen XVB kabels.

Onze Solyd-specialisten vertellen je alles over de werking en soorten XVB kabels.

XVB kabel: wat is het?

XVB kabel is een installatiekabel die bestaat uit een reeks VOB draden. Deze worden beschermd door een kunststof omhulsel. Een XVB kabel wordt vooral gebruikt voor zaken zoals verlichting, schakelmateriaal en zekeringkasten. Verder zijn XVB kabels zeer vlot te installeren en kan je ze makkelijk gebruiken in opbouw, muren, valse vloeren, valse plafonds en ga zo maar verder.

Toch zit er heel wat verschil op XVB kabels. Zo heb je XVB 3G1.5, maar ook XVB 3G2.5, XVB 5G6 en nog zoveel meer. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire XVB kabels.

XVB 3G1.5

XVB kabels zijn beschikbaar in verschillende diktes en verschillende hoeveelheden draden. Zo heb je bijvoorbeeld een XVB 3G1.5. Deze XVB kabel beschikt over 3 VOB draden en heeft een draadsectie van 1.5 mm². Hoe groter de diameter of draadsectie van de draad, hoe meer stroom de kabel kan geleiden

Een XVB 3G1.5 kabel beschikt over een kleinere draadsectie en is op die manier geschikt voor de installatie van verlichting klasse II en schakelaars, maar niet voor stopcontacten. Verder is het belangrijk dat je de juiste XVB kabel met de juiste automatische zekering combineert. Plaats je een automaat met een te groot ampèrage op de XVB 3G1.5 kabel, dan kan er een te grote stroom door de draden vloeien. Voor een 3G1.5 kabel is het aangeraden om een automaat van 16 A te nemen. Een voorbeeld hiervan is de Vynckier automaat 16A.

XVB kabel 3G1.5mm²

XVB 3G2.5

Een tweede type XVB kabel is de XVB 3G2.5 kabel. Dit type kabel beschikt, net zoals de XVB 3G1.5 over 3 VOB draden, maar heeft een grotere draadsectie. Een XVB 3G2.5 kabel is een van de meest gebruikte kabels in een woning. Voor gewone stopcontacten zijn draden met een diameter van 2.5 mm² noodzakelijk. Op die manier is een XVB 3G2.5 ideaal voor het bekabelen van je stopcontacten.

Normaal gezien worden lichtkringen en stopcontacten op een afzonderlijke kring geplaatst. Wil je toch gebruik maken van een gemengde kring, ook dan is XVB 3G2.5 mm² perfect geschikt. Net zoals bij een XVB 3G1.5 moet je rekening houden met de automaat in de zekeringkast. Voor een XVB 3G2.5 kabel is een automaat van 20 A, zoals de Vynckier automaat 20A, de perfecte combinatie.

XVB kabel 3G2.5mm²

XVB 5G6

Voor de grotere huishoudtoestellen heb je natuurlijk een stevige kabel nodig. De XVB 5G6 is een XVB kabel die beschikt over 5 VOB draden en een draadsectie van 6 mm. Een XVB kabel beschikt meestal over drie VOB draden. Een fasedraad, een neutrale draad en een aardingsdraad. Een XVB 5G6 beschikt over drie fasedraden, een neutrale draad en een aardingsdraad. Een XVB 5G6 kan op die manier meer stroom aan en zo zwaardere toestellen zoals kookplaten en ovens van elektriciteit voorzien, zonder dat de kabel overbelast wordt.

Belangrijk hierbij om te weten is dat een XVB 5G6 kabel gecombineerd moet worden met een automaat die een stevige spanning aan kan. Een goed voorbeeld hiervan is de Vynckier automaat 40A 3KA.

XVB kabel 5G6mm²

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen omtrent elektrische kabels kopen of je elektrische installatie? Ontdek onze blogs over soorten elektriciteitskabels en eendraadschema tekenen. Toch liever wat hulp inschakelen van een vakman? Neem gerust contact op met onze Solyd-specialisten.

Bel ons op 03 808 69 00