Elektriciteit leggen
Graag zelf je elektriciteit leggen bij het bouwen of verbouwen van je woning? Dat is perfect mogelijk, zeker met ons handig stappenplan en de juiste ondersteuning kan je zelf je elektriciteit leggen.
Ontdek hieronder hoe je zelf aan de slag met je elektriciteit leggen en hoe onze Solyd-specialisten je op weg kunnen helpen op de werf.
1. Kies het systeem dat het beste bij jou past
Allereest zal je moeten beslissen of je met domotica, centrale sturing met teleruptoren of een klassieke installatie wilt werken. Die keuze zal niet alleen een grote impact hebben op je comfort maar ook op je budget. Domotica nemen omdat de woning dan “klaar” is voor de toekomst heeft weinig zin. Ga daarom goed na wat jouw behoeften zijn, zodat je een doordachte keuze kunt maken.
2. Maak een duidelijk grond- en lichtplan
Ook tijdens deze tweede stap in je zelfbouwproject elektriciteit is het voornamelijk belangrijk om goed na te denken over de vereisten waaraan je elektrische installatie moet voldoen. Maak daarom een duidelijk plan van welke elektrische voorzieningen je precies nodig hebt per ruimte. Hoe meer aandacht je hieraan besteedt, hoe sneller en efficiënter je de werken in een volgende stap zal kunnen uitvoeren.
Denk voor dit grondplan goed na over het aantal stopcontacten, data stopcontacten, lichtpunten en schakelaars, … Houd hierbij rekening met de stroomvoorziening voor alle toestellen in de woning (cv-ketel, ventilatiesysteem, regenwaterpomp, modem, kookplaat, dampkap, waterverzachter, poort, rookmelders, videofoon, screens of rolluiken, …).
Wil je graag ondersteuning bij het uitwerken van je grondplan? Dan kan je steeds bij onze Solyd-specialisten terecht voor een elektriciteitsstudie. Zo ben je zeker dat je niets vergeet en weet je ook perfect welke materialen je in de volgende stappen nodig zult hebben.
3. Zorg voor elektriciteit op de werf
Alvorens je de werken op de werf kunt aanvatten, zal je voor elektriciteit moeten zorgen. Dit kan je doen door een tijdelijke werfkast te voorzien of, in geval van verbouwing, de bestaande elektrische installatie te gebruiken.
4. Plaats de bekabeling en inbouwdozen
Nu is het tijd voor het echte werk en kan je aan de slag met het slijpen van de sleuven, het plaatsen van de inbouwdozen en het leggen van de kabels. Plan voldoende tijd in voor deze stap en probeer zoveel mogelijk in volle dagen te werken. Op die manier vlot het werk goed en kan je deze stap doorgaans in een week of twee afwerken.
Probeer ook steeds voor een propere werf te zorgen alvorens je kabels trekt of potjes in metst. Anders bestaat de kans dat je het overzicht verliest en fouten maakt.
Hoewel je in de voorgaande fases goed hebt nagedacht over de benodigde voorzieningen van je elektrische installatie, kan het altijd zijn dat je het in de praktijk toch net iets anders aanpakt. Houd daarom ook je grondplan altijd bij de hand en duid eventuele wijzigingen duidelijk aan.
Als je alle bekabeling gelegd hebt, neem dan tot slot de tijd om een finale check te doen. Klopt alles? Ben je niks vergeten? Weet je nog welke kabel voor wat dient? Zijn alle kabels gelabeld, etc. Door nog eens alle bekabeling te checken alvorens over te gaan tot de afwerking, kan je heel wat problemen achteraf vermijden.
5. Maak je finale elektrische schema’s
Op basis van het initieel ingetekend grondplan en de aangebrachte wijzigingen in de voorgaande stap, kan je nu het finale situatieschema en ééndraadschema opmaken. Beide schema’s moeten volgens het AREI opgemaakt worden en zijn noodzakelijk voor de elektrische keuring. Daarnaast zijn ze ook een handig hulpmiddel bij het bekabelen van je zekeringkast in de volgende stap. Indien je jouw elektrisch materiaal hebt aangekocht bij Solyd, kan je ook voor het opmaken van de elektrische schema’s bij onze vakmannen terecht.
6. Bekabeling van het verdeelbord en afwerking van de installatie
Vervolgens kan je aan de slag met het bekabelen van je zekeringkast. Dit is de meest technische stap in de hele installatie. Daarom kan je ook hier de hulp inroepen van een Solyd-specialist. Zij plaatsen voor jou de zekeringkast, bevestigen en bekabelen alle benodigde elementen in de zekeringkast (automaten, differentieelschakelaars, impulsschakelaars, …), verbinden de zekeringkast met de tellerkast en sluiten de equipotentiaalverbinding aan. Liever zelf een zekeringkast aansluiten, maar niet bekabelen? Dan kan je ook kiezen voor een voorbedrade zekeringkast.
Eenmaal de zekeringkast is bekabeld kan je ook starten met de definitieve afwerking van de elektrische installatie. Het is dus pas in deze stap dat je de finale kleur en afwerking moet kiezen van je schakelaars en stopcontacten. Kies je voor Niko afwerkingen, dan heb je een uitgebreide keuze aan kleuren en verschillende reeksen (Niko Original, Niko Intense en Niko Pure).
7. Plan je elektrische keuring
Eens je verdeelbord is aangesloten en de afwerking is geplaatst, kan je de keurder laten komen. Plan de elektrische keuring een aantal weken op voorhand in en lees zeker nog eens onze aandachtspunten voor een vlotte keuring. Zo ben je goed voorbereid en vermijd je dat de keurder nog een tweede keer moet komen.
Zoals je kan lezen, is het perfect mogelijk om zelf je elektrische installatie te plaatsen. Twijfel je nog of zelfbouw elektriciteit iets voor jou is of wil je hulp bij het plannen? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag verder!