Drukknop aansluiten

Geplaatst: Juli 28, 2021
Drukknop plaatsen

 

 

Wil je graag een future-proof oplossing voor jouw elektrische installatie? Dan is een centraal systeem met teleruptoren en drukknoppen voor jou de ideale oplossing.

Klinkt ingewikkeld? Wij zetten alles wat je moet weten voor je op een rij.

 

 

Wat is een systeem met centrale sturing?

Bij een klassieke elektrische installatie voorzie je een rechtstreekse verbinding tussen de schakelaar en de lamp. De bedrading vertrekt dus per kring vanuit de zekeringkast en loopt via de schakelaars naar de verbruikers.

Bij een centraal gestuurde elektrische installatie daarentegen loopt de bekabeling van zowel de bedieningen als de verbruikers (lichtpunten, rolluiken, enz.) rechtstreeks naar de zekeringkast. Vervolgens worden bedieningen en verbruikers verbonden door middel van relaismodules of teleruptoren. Om je nog een iets beter begrip te geven van een centrale sturing, verduidelijken we hieronder even hoe een drukknop en een teleruptor precies werken.

Wat zijn drukknoppen?

Een drukknop of pulsdrukker is een type schakelaar waarbij enkel spanning wordt doorgegeven wanneer je op de knop duwt. Wanneer je de drukknop loslaat, veert hij terug en wordt de verbinding direct verbroken. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke deurbel, die rinkelt zolang je op de drukknop duwt en onmiddellijk stopt wanneer je de knop loslaat.

Daarnaast worden drukknoppen heel vaak gebruikt in combinatie met teleruptoren. In dit scenario geeft de drukknop enkel de puls door aan de teleruptor en schakelt die vervolgens in de zekeringkast de verlichting. We gaan hieronder nog even dieper in op de teleruptoren.

Niko drukknop

Wat zijn teleruptoren of impulsschakelaars?

Een teleruptor of impulsschakelaar is een bistabiel relais dat je vanop afstand kan bedienen. Dit houdt in dat een impulsschakelaar kan veranderen van open naar gesloten toestand, wanneer die vanop afstand bediend wordt via bijvoorbeeld een drukknop. Daarom wordt het ook wel vaker een afstandsschakelaar genoemd. We zetten de voornaamste soorten impulschakelaars hieronder voor je op een rij:

  • Enkelpolige teleruptor: Een enkelpolige teleruptor wordt gebruikt om een lichtpunt enkelpolig aan te sturen, zoals in de meeste gevallen in een woning.
  • Dubbelpolige teleruptor: Deze teleruptor beschikt over twee contacten en kan daarmee gebruikt worden als een dubbelpolige onderbreking. Vaak wordt hij echter gebruikt als schakelaar bij LED verlichting waar nagloeien door lekstromen mogelijk is.
  • Teleruptor met centrale sturing: Een impulsschakelaar met centrale sturing beschikt over twee extra ingangen waardoor hij ook een centrale aan/uit functie heeft. Hiermee kun je alle teleruptoren die met de centrale aan/uit knop verbonden zijn tegelijk in- of uitschakelen. Dit is vooral handig bij bijvoorbeeld het buitengaan van de woning. Zo vermijd je dat lichtpunten onnodig blijven branden en energie verbruiken.

Eltako teleruptor

Een drukknop aansluiten met impulsschakelaar

In het scenario hieronder gaan we uit van een enkelpolige teleruptor voor het bedienen van de verlichting via een enkelvoudige drukknop. We werken in dit voorbeeld met universele stuurspanning 8 tot 230V UC.

Stap 1: Beginnen doen we met het klassieke gedeelte van de centrale elektrische installatie. Dit gedeelte noemen we ook wel de vermogenkring. Dit doe je door de lampen in je woning door middel van een XVB kabel te verbinden met de zekeringkast. In de zekeringkast plaats je vervolgens automaten van 16A om de lampen straks van stroom te voorzien. Graag de installatie wat vlotter laten verlopen? Dan kan je kiezen voor een voorbedrade zekeringkast.

Stap 2: Vervolgens ga je aan de slag met de stuurkring. Omdat we in dit scenario met universele stuurspanning werken voor de stuurkring, trek je SVV kabel van de plaatsen waar de drukknoppen komen naar de zekeringkast. Tak voor iedere drukknop de rode draad uit de SVV kabel af om de drukknop straks van stroom te voorzien. Daarnaast neem je ook per drukknop een specifiek kleur draad uit de SVV kabel om de drukknop met de impulsschakelaar te laten communiceren. Plaats vervolgens de teleruptoren in de zekeringkast boven de DIN-rail met automatische zekeringen. Omdat we in dit scenario werken met SVV kabel voor de stuurkring, zullen we ook een voeding of transfo moeten voorzien om de 230V om te zetten naar zeer lage veiligheidsspanning (ZLVS) van 12 tot 48V. Deze plaats je naast de teleruptor.

Stap 3: Nu de zekeringkast netjes georganiseerd is, kan je alle elementen bekabelen zodat ze met elkaar kunnen communiceren. We beginnen hierbij opnieuw met de vermogenkring. Dit doe je door de bruine fasedraad vanuit de 16A automaat aan te sluiten op één van de ingangsklemmen van het schakelcontact op de teleruptor. Vervolgens sluit je de verbruiker, in dit geval de lamp, aan op de resterende ingangsklem van de teleruptor. In het schema hieronder, zijn dat respectievelijk klem 1 en klem 2. Tot slot voorzien je ook de voeding of transfo van stroom door de VOB draad aan te sluiten op klem L.

Stap 4: Vervolgens gaan we aan de slag met de stuurkring, om de drukknop van stroom te voorzien en hem met de impulsschakelaar te laten communiceren. We nemen hiervoor eerst de rode draad uit de SVV kabel en sluiten deze aan op de + zijde van de voeding. Daarna nemen we de gekleurde draad uit de SVV kabel die we naar de drukknop aansluiting hebben gebracht. Die draad sluiten we aan op klem A1 van de teleruptor. De – zijde van de voeding sluit je ten slotte aan op de A2 klem van de teleruptor met behulp van een los stukje SVV draad.

Stap 5: Nu alle kabels getrokken zijn en de zekeringkast is voorbekabeld, kan je de drukknoppen aansluiten. Dit doe je door de afgetakte rode draad uit de SVV kabel aan te sluiten op klem L van de drukknop. Op klem 1 van de drukknop sluit je vervolgens de gekleurde draad aan, die we naar de drukknop hadden gebracht in stap 2 en hadden bevestigd aan de A1 teleruptor klem in stap 4.

Dit schema geldt alleen in een gelijkaardig scenario en zal dus verschillen wanneer je een andere teleruptor, drukknop of stroomtype gebruikt. Indien je hier nog vragen over hebt, kan je uiteraard steeds contact opnemen met onze Solyd-specialisten. Ze helpen je graag verder! Graag nog wat meer informatie rond de opstap naar domotica? Lees dan zeker ons blogartikel rond starten met domotica.

Bel ons op 03 808 69 00