Domotica: waar te beginnen?
Heb je (ver)bouwplannen, dan is het nuttig om op voorhand goed na te denken over de elektrische installatie in je woning. Je huis heb je namelijk voor vele jaren, en tenzij je na tien jaar plots beslist om opnieuw te renoveren, moet je goed plannen. Om je elektrische installatie voor te bereiden op de toekomst heb je verschillende opties.
Welk systeem geschikt is voor jouw woning, hangt af van het type project, jouw wensen en het beschikbare budget. Lees nu de tips van onze Solyd-specialisten.
Domotica
Gaat het om een nieuwbouw of grote renovatie, dan kan je kiezen voor het ultieme comfort van een domotica systeem. Dit is een geïntegreerd systeem in de zekeringkast dat alle elektrische toestellen in de woning bedient en beheert. Afhankelijk van het type systeem, werk je met een touchscreen tegen de wand, via je een smartphone of tablet, maar ook met drukknoppen, afstandsbedieningen of designschakelaars. Op die manier verhoog je het comfort in je woning en kan je ook het energieverbruik aanzienlijk beperken.
Het grote verschil met een klassieke installatie is de manier van bekabeling en ook het type kabel dat je gebruikt. Bij een klassieke installatie maak je een directe verbinding tussen de schakelaar en het lichtpunt. Bij een domotica systeem wordt daarentegen meestal in een ster of lus bekabeld. Daarnaast heb je voor domotica niet alleen een voedingskabel nodig (220 volt), maar ook een extra laagspanningscircuit voor het transport van informatie. Doorgaans gebruik je hiervoor dus geen XVB, maar een buskabel (EIB/KNX), een SVV kabel of een UTP kabel.
De keuze van het type kabel hangt in grote mate af van het gekozen domotica systeem. Afhankelijk van hoe slim je jouw woning wilt maken, heb je ook hier verschillende opties. Ga je voor absoluut comfort en gebruiksgemak, dan is Niko Home Control zeker een goede keuze. Met Niko Home Control bedien je de verlichting, verwarming, ventilatie, rolluiken, zonwering en nog veel meer vanop één centrale plek met een touchscreen, je tablet of smartphone. Niko Home Control is eenvoudig te programmeren in de Niko Home Control software en ook makkelijk te regelen via de gebruiksvriendelijke app op de smartphone. Niko Home Control is daarnaast mogelijk met zowel UTP, SVV als buskabel.
Wil je slechts enkele kleine automatiseringen eenvoudig realiseren, dan kan je kiezen voor LOGO! van Siemens. Doordat dit systeem enkel werkt met SVV kabel, dien je ook geen buskabel te voorzien. Wil je een opstap naar domotica die je later eenvoudig kan uitbreiden, dan zijn de standalone modules van QBUS iets voor jou. In het Solyd-assortiment vind je daarnaast ook domotica systemen van bijvoorbeeld Bticino.
Teleruptoren en drukknoppen
Wil je jouw woning voorbereiden op domotica, maar heb je momenteel een beperkt budget? Dan kan je een centraal systeem met teleruptoren en drukknoppen voorzien in je woning. Dit wordt ook wel een pré-domotica systeem genoemd.
Hierbij worden alle bedienings- en lichtpunten apart verbonden met teleruptoren in de zekeringkast. Bij dit systeem worden drukknoppen gebruikt in de woning in plaats van schakelaars. Bij het bedienen van een drukknop, wordt een signaal gestuurd naar de teleruptor die, met behulp van een SVV bekabeling, met de drukknop is verbonden.
Door met dit type kabel te werken, houd je de optie open om later over te schakelen op domotica. In dat geval dien je namelijk enkel de teleruptoren te vervangen door een geïntegreerd domotica systeem.
Geconnecteerde schakelaars en stopcontacten
Gaat het om een kleine renovatie en wil je kap- en breekwerken liever vermijden? Dan kan je werken met geconnecteerd schakelmateriaal. Niko is hierin absolute trendsetter met zijn assortiment geconnecteerde schakelaars en stopcontacten.
Afhankelijk van je wensen, vervang je de bestaande schakelaars en stopcontacten in je woning door de slimme Niko schakelaars en stopcontacten. Deze kan je aansluiten op je 230V bekabeling en hebben dus geen bijkomende buskabel nodig. Heel eenvoudig én budgetvriendelijk dus. Wanneer de schakelaars bediend worden, manueel of via de smartphone, zenden deze een signaal uit dat wordt opgevangen door de Niko smart hub. Deze stuurt vervolgens een signaal uit naar alle schakelaars die op hun beurt reageren als dat nodig is.
Wil je daarnaast een bestaand lichtpunt bedienen vanop een bijkomende plaats, maar is daar geen kabel beschikbaar? Dan kan je gebruik maken van een volledig draadloze geconnecteerde schakelaar. Doordat deze schakelaar over een eigen batterij beschikt, dien je deze niet meer aan te sluiten op de elektrische installatie maar enkel te verbinden met een andere geconnecteerde schakelaar in de ruimte. Eenvoudiger kan niet!
Programmering van de geconnecteerde schakelaars gebeurt met dezelfde eenvoudige software van de Niko Home Control installatie en ook de bediening verloopt via dezelfde gebruiksvriendelijke app op de smartphone.
Kort samengevat kan je dus met het geconnecteerde schakelmateriaal van Niko zonder wijzigingen aan je elektrische installatie toch genieten van de voordelen van huisautomatisering. Geen grote breekwerken of investeringen dus. Daarnaast kan je de installatie ook uitbreiden wanneer je wil. Je kan dus perfect starten met de leefruimte en in een later stadium ook de andere kamers in je woning aanpakken.
Afhankelijk van het type project en het beschikbare budget zijn er dus heel wat mogelijkheden om jouw woning slimmer te maken. Benieuwd wat de meest geschikte aanpak is voor jouw (ver)bouwproject? Neem dan zeker contact op met onze Solyd-specialisten.